28 Μαΐου 2024

📺Ανδρέας Δρυμιώτης: Άγνωστες ιστορίες από τις εκλογές του 1981-Το 1977 εγκατέστησα ένα σύστημα στο ΥΠΕΣ που απέτυχε


Καλεσμένος στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή «Στιγμές» βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ο Ανδρέας Δρυμιώτης.

Ο γνωστός πολιτικός αναλυτής, μίλησε για τα παρασκήνια των εκλογικών αναμετρήσεων, από το 1977 έως σήμερα. Παράλληλα αποκάλυψε άγνωστες ιστορίες και παρασκήνια πίσω από τις εκλογές του 1981.

«Εάν δείτε τις εφημερίδες του 1981 υπήρχαν διθύραμβοι. 21:30 ο Ράλλης συνεχάρην τον Ανδρέα Παπανδρέου. Έγιναν πράγματα τα οποία ήταν πρωτοφανή. Εμείς δεν είχαμε υπολογιστή. Ζητήσαμε να χρησιμοποιήσουμε τους υπολογιστές της σημερινής Alpha Bank, τότε λεγόταν Πίστεως, οι οποίοι ήταν ολοκαίνουργιοι, και υπήρχαν διπλά συστήματα. Κάποιος έγραψε, νομίζω στο «Βήμα» ότι ο πρώτος που θα έβλεπε τα αποτελέσματα θα ήταν ο πρόεδρος της τράπεζας. Αυτό έγινε την τελευταία Κυριακή πριν από τις εκλογές.

Την Τετάρτη παίρνουν τηλέφωνο. Σας ζητάνε από την προεδρία της Δημοκρατίας. Μου λένε “Θέλει και ο πρόεδρος να βλέπει τα αποτελέσματα”. Λέω, μπορώ να βάλω ένα τερματικό για να βλέπει τα αποτελέσματα, αλλά θα χρειαστεί και γραμμή από τον ΟΤΕ και δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε μέχρι την Κυριακή. Παίρνω τηλέφωνο τον ΟΤΕ και μου λένε “Ο θεός να κατέβει δεν προλαβαίνουμε”. Παίρνω στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και του μεταφέρω τι μου απάντησαν. Μετά από μία ώρα με πήραν τηλέφωνο από τον ΟΤΕ και με ρώτησαν που ακριβώς θέλουμε τη γραμμή. Τώρα τι έγινε, τι μεσολάβησε, δεν ξέρω!», είπε μεταξύ άλλων.


Θα πω την μεγαλύτερη γκάφα που έχω κάνει στην ζωή μου. Το 1977 προσπάθησα να αυτοματοποιήσω τις εκλογές. Τότε δημοσιογράφος ήταν ο Παύλος Μπακογιάννης. Πήρε τηλέφωνο στην εταιρεία μας για να δει πως μπορούμε να βάλουμε υπολογιστές για την μετάδοση των αποτελεσμάτων. Μια διερεύνηση έκανε. Του λέω βεβαίως, αλλά ξέρετε δεν διαθέτουμε κάποιο καλό και αξιόπιστο σύστημα, αλλά πρόσφατα εγκαταστήσαμε ένα καταπληκτικό σύστημα στην ΚΥΠ. Πρέπει να του έπεσε το ακουστικό. Καταλαβαίνετε πόσο άσχετος ήμουν με τις εκλογές για να του προτείνω να «βγάλει» η ΚΥΠ τα αποτελέσματα των εκλογών.

Έκανα μία προσπάθεια και εγκατέστησα ένα σύστημα στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο απέτυχε. Αφού βγήκε η ΥΕΝΕΔ και ανακοίνωσε ότι απόψε τα αποτελέσματα θα βγουν με κομπιούτερ, σε λιγότερο από 40 λεπτά τα μάζεψαν και γύρισαν στις χειροκίνητες μηχανές. Όλο αυτό σύστημα δεν είναι εύκολο και ήταν ο κακός σχεδιασμός», είπε ο κ. Δρυμιώτης



Δείτε όλη τη συνέντευξή του