06 Μαΐου 2024

📺Βίντεο από την έφοδο των Ισραηλινών στα γραφεία του Al Jazeera


Η μετάδοση του Al Jazeera στο Ισραήλ κόπηκε μετά την απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου να «κλείσει» το τηλεοπτικό δίκτυο στη χώρα και να κατασχέσει τον εξοπλισμό του.

Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή αστυνομία έκανε έφοδο σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ιερουσαλήμ το οποίο χρησιμοποιούνταν από το Al Jazeera ως το ντε φάκτο γραφείο του. Μάλιστα, βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δείχνουν αστυνομικούς με πολιτικά να αποσυναρμολογούν εξοπλισμό κάμερας σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Η πηγή του Al Jazeera δήλωσε πως το ξενοδοχείο βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.


Η απόφαση Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έκλεισε το δίκτυο όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα, με το επιχείρημα ότι η καταριανή τηλεόραση απειλή την εθνική ασφάλεια. Το Al Jazeera χαρακτήρισε την απόφαση εγκληματική ενέργεια και απέρριψε την κατηγορία πως το δίκτυο απειλεί την εθνική ασφάλεια χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνο και γελοίο ψέμα» που θέτει τους δημοσιογράφους του σε κίνδυνο.


Ο νόμος που ψηφίστηκε

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε πριν από μερικές εβδομάδες έναν νόμο που επιτρέπει την απαγόρευση προβολής στο Ισραήλ ξένων ΜΜΕ που υπονομεύουν την ασφάλεια του Κράτους, ένα νομοσχέδιο που στόχευε το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Al-Jazeera.

Ο νόμος αυτός, που επικυρώθηκε με 70 ψήφους υπέρ έναντι 10 κατά, έδωσε έτσι στον πρωθυπουργό τη δυνατότητα να απαγορεύσει την προβολή περιεχομένων του τηλεοπτικού δικτύου που στοχοθετείται, αλλά και να κλείσει τα γραφεία του στο Ισραήλ.