15 Μαΐου 2024

Βουλή: Κόντρα Μπακογιάννη – Δούρου για τους «ρεμπεσκέδες»


Ανέβηκαν οι τόνοι στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, η οποία συγκλήθηκε ώστε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, να ενημερώσει τα μέλη της για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ύστερα από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, αλλά και για τις εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα που ανέκυψε έπειτα από τις δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Αφορμή για να οξυνθούν τα πνεύματα στάθηκε η φράση «ρεμπεσκέδες», που η κα Ντόρα Μπακογιάννη χρησιμοποίησε σε χθεσινή της συνέντευξη της και για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του.

Συγκεκριμένα η τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, φέρεται να ζήτησε εξηγήσεις από την πρώην υπουργό Εξωτερικών σχετικά με τη φράση που χρησιμοποίησε.

Παίρνοντας τον λόγο η κα Μπακογιάννη απάντησε στην κα Δούρου εξηγώντας ότι οι βουλευτές της ΝΔ θα προχωρήσουν στην ψήφιση των μνημονίων που αφορούν στη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς δεν είναι «ρεμπεσκέδες». Ανέφερε, ακόμη, ότι αν στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισαν τον εαυτό τους σε αυτή την φράση, τότε είναι δικό τους θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στην επίμαχη φράση ότι: «Ο κ. Γεραπετρίτης έχει πει ότι τα μνημόνια πρέπει να ψηφιστούν, αλλά αν το κάνουμε τώρα, θα δείξουμε περίπου ότι κάτι φοβόμαστε, δεύτερον ότι ετεροπροσδιοριζόμαστε και να μας κάνει τη χάρη ο κ. Κασσελάκης να κάνουμε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος και όχι μια ετεροπροσδιορισμένη εξωτερική πολιτική. Εμείς δεν είμαστε ρεμπεσκέδες».

Εκατέρωθεν «πυρά» ανταλλάχθηκαν και με το ΠΑΣΟΚ, καθώς τόσο ο κ. Γεραπετρίτης, όσο και η κα Μπακογιάννη άσκησαν κριτική στην Χαριλάου Τρικούπη λέγοντας ότι ζήτησε ματαίωση της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του.

Άμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζου, ο οποίος διευκρίνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ζήτησε «ματαίωση» αλλά αναβολή της συνάντησης, ως κατάληξη δομημένης και κλιμακούμενης στρατηγικής για τη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας.