31 Μαΐου 2024

Στέφανος Σαράφης: ο ΣΦΑΓΕΑΣ του ΕΛΑΣ γλύτωσε από Γερμανούς και Ιταλούς όχι όμως από αμερικανό οδηγό…


Ο Στέφανος Σαράφης ήταν ο Στρατιωτικός Αρχηγός του ΕΛΑΣ. Δεν σκοτώθηκε όμως από Γερμανούς ή Ιταλούς, αλλά από έναν αμερικανό οδηγό στη λεωφόρο Ποσειδώνος…

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, τελευταία μέρα του Μαΐου, 31 του μήνα, του 1957. Το μεσημέρι στην παραλιακή λεωφόρο στο ύψος του Αλίμου, ένα ζευγάρι κοντά στα 70 βάδιζε προς τη θάλασσα. Επί της λεωφόρου Ποσειδώνος, ένα αυτοκίνητο κατευθυνόμενο με μεγάλη ταχύτητα προς τη Γλυφάδα, θα χτυπήσει το ζευγάρι, που θα σωριαστεί αιμόφυρτο στο δρόμο.

Κάποιοι διερχόμενοι οδηγοί σταματούν, άλλοι προσπερνούν και κάποιοι άλλοι προσπαθούν να βρουν τηλέφωνο- είμαστε στη δεκαετία του ‘50…- για να ειδοποιήσουν ασθενοφόρο. Σε δύο αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης τοποθετούνται οι τραυματίες και διακομίζονται σε νοσοκομείο της λεωφόρου Συγγρού. Μετά μία ώρα γίνεται γνωστό ότι η γυναίκα έχει ελαφρά εγκεφαλική διάσειση και δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο, ο σύζυγός της όμως έχει ήδη καταλήξει· ήταν ο 67χρονος στρατηγός- αρχηγός του ΕΛΑΣ Στέφανος Σαράφης!
Οδηγός του φονικού οχήματος (μια Buick Y-Job του 1938, που έτρεχε με 140 χιλιόμετρα την ώρα) ήταν Ιταλοαμερικανός υποσμηνίας Μάριο Μουζάλι, ο οποίος λίγη, ώρα πριν, είχε βγει από την αμερικανική βάση του Ελληνικού! Λίγους μήνες μετά, ο Μουζάλι, θα καταδικαστεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε 10μηνη φυλάκιση και σε καταβολή προστίμου 20.000 δραχμών για ψυχική οδύνη.

Η σορός του Στέφανου Σαράφη εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, στη Μητρόπολη και τρεις μέρες μετά έγινε η κηδεία του με τη συμμετοχή αρχηγών κομμάτων, βουλευτών και εκπρόσωπων του ΕΑΜ και του ΕΔΕΣ. Στον νεκρό δεν αποδόθηκαν στρατιωτικές τιμές αφού είχε «εγκληματήσει» συνεργαζόμενος με το μιαρό ΚΚΕ…
Ανδριάντας του Στέφανου Σαράφη στο σημείο όπου σκοτώθηκε.Ανδριάντας του Στέφανου Σαράφη στο σημείο όπου σκοτώθηκε.
Οι υποψίες ότι δεν ήταν ένα τυχαίο τροχαίο δυστύχημα, είχαν θεριέψει από την ανακοίνωση της θλιβερής είδησης του θανάτου του Στρατηγού, αλλά ο Τύπος της εποχής παρέβλεψε το γεγονός· δύσκολοι καιροί για ελευθεροτυπία…

«Ο άντρας μου δολοφονήθηκε»

Το 1974, η βρετανίδα σύζυγος του Στέφανου Σαράφη Μάριον, μίλησε στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κοκκινάκη και τα λόγια της είχαν βαρύνουσα σημασία: «Ο άντρας μου δολοφονήθηκε. Τον σκότωσε η CIA. Από τότε το ένιωθα αυτό. Τώρα είμαι σίγουρη»! Η αρχαιολόγος Μάριον Σαράφη (πέθανε το 1999, σε ηλικία 86 ετών) υποστήριζε μέχρι το τέλος της, ότι το σπίτι τους παρακολουθούνταν λίγο πριν από το δυστύχημα. Πολλοί είχαν καταθέσει τότε ότι πλάι στο μοιραίο αυτοκίνητο έτρεχε πλάι κι ακόμα ένα, που οι επιβαίνοντες παρακολουθούσαν τον θύτη. Η Μάριον Σαράφη υποστήριζε πως η «εγκληματική ενέργεια» ήταν απόρροια του αντιαμερικανικού πάθους του Στρατηγού, που είχε αναλάβει εκστρατεία για να φύγουν οι Βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ από την Ελλάδα.

Ο Στέφανος Σαράφης είχε γεννηθεί στα Τρίκαλα το 1890, είχε φοιτήσει στη Σχολή Υπαξιωματικών και αποφοίτησε ως ανθυπασπιστής, ενώ προήχθη σε ανθυπολοχαγό. Το 1935 έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο βενιζελικό στρατιωτικό Κίνημα της 1ης Μαρτίου του 1935. Υπό το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, ο Σαράφης εξορίστηκε στη Μήλο και δεν του επετράπη να συμμετάσχει στον Ελληνοιταλικό Πόλεμο! Το 1943 ο Στέφανος Σαράφης αιχμαλωτίστηκε από τον ΕΛΑΣ και αποδέχτηκε την πρότασή του Άρη Βελουχιώτη να προσχωρήσει Λαϊκό Στρατό και ν΄ αναλάβει ηγετικό ρόλο· διορίστηκε Στρατιωτικός Αρχηγός.
Τον Μάιο του 1944, ως μέλος της αντιπροσωπίας του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ο Σαράφης συμμετείχε στο Συνέδριο του Λιβάνου και το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους στη Συμφωνία της Καζέρτας. Μετά την Απελευθέρωση ο Στέφανος Σαράφης προήχθη σε υποστράτηγο. Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας και το ξέσπασμα της Λευκής Τρομοκρατίας, ο Σαράφης και άλλοι στρατιωτικοί που είχαν προσχωρήσει στον ΕΛΑΣ συνελήφθησαν και εκτοπίστηκαν στη Σέριφο, τη Μακρόνησο και τον Άη Στράτη.