08 Μαΐου 2024

📺Φίλης στον για την επίσκεψη Ράμα: «Κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος δεν θα συναντηθεί με τον Αλβανό πρωθυπουργό»


Ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού και στον Νίκο Χατζηνικολάου σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στην Αθήνα.

Κληθείς να σχολιάσει το πώς η επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού θα επηρεάσει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι: «Η πληροφορία που έχω εγώ και νομίζω ότι θα επιβεβαιωθεί είναι ότι κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Ράμα, ούτε εντός, ούτε εκτός καμερών, αυτό να είναι σαφές. Δεν είναι ότι είναι persona non grata για την Ελλάδα, αλλά οπωσδήποτε η ζωή του δεν θα είναι πολύ εύκολη για όσες ώρες μείνει στην Αθήνα. Γι’ αυτό άλλωστε και η ελληνική πλευρά έχει φροντίσει να μην του δίνονται άδειες σε διάφορα αιτήματα, τα οποία υποβάλλει προς δημάρχους».

«Από εκεί και πέρα, ασφαλώς κι επιβαρύνονται έτσι περαιτέρω οι ελληνοαλβανικές σχέσεις. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου δύο πράγματα: πρώτον, ότι υπάρχει μια ελληνική εθνική μειονότητα, η οποία βαίνει μειούμενη στην Αλβανία, της οποίας η μεταχείριση είναι εξόχως προβληματική. Δεύτερον, ότι ο Ράμα επιχειρεί να εργαλειοποιήσει την αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα, που δεν είναι μειονότητα – είναι κοινότητα. Είναι αρκετές χιλιάδες ανθρώπων, πολύ εκ των οποίων έχουν ήδη ενταχθεί από τη δεκαετία του ’90. Επιχειρεί να κάνει κάτι που μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον», τόνισε.

Σχετικά με τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί και την τουρκική Navtex στο Αιγαίο, ο κ. Φίλης είπε: «Τα μηνύματα είναι αντιφατικά. Υπάρχουν κάποια σύννεφα, από τα οποία μέχρι τη Δευτέρα μπορεί να καθαρίσει ο ουρανός. Εκτιμώ ότι και οι δυο πλευρές δεν θέλουν να πάνε με ένα αρνητικό κλίμα σε αυτή τη συνάντηση. Η συνάντηση αυτή θα έχει ουσία ως προς τη θετική ατζέντα και τη διατήρηση της ύφεσης. Δεν θα έχει ουσία ως προς τα βαριά θέματα. Δεν πρόκειται να τα αγγίζουν ή αν τα αγγίξουν θα είναι ήπια η προσέγγιση των δυο ηγετών».

«Η Navtex που εκδόθηκε ουσιαστικά αναγνωρίζει δικαιοδοσία στην ελληνική πλευρά. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, διότι η Τουρκία ζητά την άδεια της ελληνικής πλευράς για να κάνει σε διεθνή ύδατα – το οποίο της επιτρέπεται – μια άσκηση και στο πλαίσιο του “Θαλασσόλυκου”, που είναι η μεγάλη ναυτική της άσκηση, την οποία διεξάγει κάθε χρόνο, θέλει να κάνει αυτή την έρευνα και διάσωση, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού, ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το κλίμα. Δεν σημαίνει αυτό ότι η Τουρκία έχει πάψει να είναι αναθεωρητική. Δεν σημαίνει ότι έχει πάψει να έχει την γνωστή αναθεωρητική ατζένα απέναντι στην χώρα μας».

Κλείνοντας, αναφερόμενος στη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί και στην ανάγκη η ελληνική αντιπροσωπεία στην UNESCO να θέσει το ζήτημα της μετατροπής των μνημείων σε τζαμιά, ο κ. Φίλης, υπογράμμισε: «Θα πρέπει να τεθεί. Το 1945 είχε μετατραπεί σε μουσείο με απόφαση της τουρκικής τότε κυβέρνησης. Το 2019 με απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας αναιρέθηκε αυτό. Δεν είναι τυχαίο ούτε το timing. Λίγες μέρες πριν από την έλευση του Έλληνα πρωθυπουργού αποφάσισαν να εκτελέσουν αυτή την απόφαση

Δείτε το βίντεο: