Η επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ και η συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 11:30 το πρωί, αναμένεται να σηματοδοτήσει την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς με έμφαση στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων, αλλά και στην ενέργεια, τον τουρισμό, την άμυνα.
Ως επίσης αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις, καθώς η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Εμίρη του Κατάρ πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, καθώς συνεχίζεται η ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα. Επιπλέον, στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν και οι σχέσεις Ε.Ε-Κατάρ.
Το Κατάρ είναι σημαντική χώρα της περιοχής που έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς. Ρόλο, που κατά τις ίδιες πηγές, αναγνώρισε ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον Εμίρη του Κατάρ στην Ντόχα, τασσόμενος σε κάθε ευκαιρία υπέρ κάθε πρωτοβουλίας αποκλιμάκωσης και προστασίας των αμάχων.
Ο Εμίρης του Κατάρ θα συνοδεύεται κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα από τον επικεφαλής του γραφείου του και από τους υπουργούς Μεταφορών, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Πολιτισμού, τον υφυπουργό Εξωτερικών, τον Διευθυντή Σπουδών και Έρευνας και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αρχής Επενδύσεων του Κατάρ (Qatar Investment Authority), ενός από τους μεγαλύτερους κρατικούς επενδυτικούς φορείς στον κόσμο.
Από την ελληνική πλευρά στις διευρυμένες συνομιλίες θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομίας Κ. Χατζηδάκης, Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, Άμυνας Ν.Δένδιας, Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης, Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, Ναυτιλίας Χ. Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την οικονομική εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.
Οι διμερείς σχέσεις
Η Ελλάδα και το Κατάρ έχουν υπογράψει σειρά συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος: το εμπόριο, τα μέσα ενημέρωσης, τις αεροπορικές μεταφορές, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Το 2009 υπογράφηκε Συμφωνία Οικονομικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας, βάσει της οποίας μπορούν να συγκληθούν Μεικτές Διυπουργικές Επιτροπές, που θα εντοπίζουν τα κοινά πεδία ενδιαφέροντος, ώστε να θέτουν κοινούς στόχους για την προώθηση των διμερών σχέσεων.
Το διμερές εμπόριο Ελλάδας – Κατάρ ξεπέρασε το 2023 τα 68,9 εκατομμύρια δολάρια. Πυλώνα της οικονομικής συνεργασίας αποτελούν οι 89 ελληνοκαταριανές επιχειρήσεις, που λειτουργούν με επιτυχία στο Κατάρ. Η οικονομική συνεργασία επικεντρώνεται στην ενέργεια, στον τουρισμό, στις μεταφορές, στην υγεία, στην αγροτική οικονομία και στον αθλητισμό. Η ίδρυση, το 2015, του Ελληνο-Καταριανού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, έχει συμβάλει στην αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων.
Τον Αύγουστο του 2021, σε μια κίνηση πλήρη συμβολισμών, το Κατάρ έστειλε τη Διεθνή Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης στη χώρα μας, που βοήθησε στην ανακούφιση των πυρόπληκτων περιοχών.
Στο πλαίσιο της Συμφωνίας Στρατιωτικής Συνεργασίας, το Κατάρ, έλαβε για πρώτη φορά μέρος στην μεγάλη αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ», που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Το διάστημα 8 – 18 Απριλίου, το Κατάρ συμμετείχε με συνολικά 6 μαχητικά RAFALE, που προσγειώθηκαν στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα.