01 Μαΐου 2024

Πολιτική ορθότητα: Ο μοντέρνος ολοκληρωτισμός στην πολιτική μας σκηνή


Γιάννης Σιδέρης

Ο Σλοβένος φιλόσοφος Σλάβοϊ Ζίζεκ, στο όνομα του οποίου έπιναν νερό οι groupies του ΣΥΡΙΖΑ τον καιρό του αντιμνημονιακού αγώνα, έχει δηλώσει ότι η πολιτική ορθότητα είναι ο «μοντέρνος ολοκληρωτισμός. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτικές συζητήσεις χωρίς φόβο και ντροπή - είχε πει - τότε πραγματικά έχουμε χάσει κάποιον βαθμό ελευθερίας».

Εντάξει, στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη τα χάλια της Γαλλίας που πρόσφατα ψήφισε νόμο βάσει του οποίου η - δια λόγου, ακόμη και αστεϊσμού - προσβολή φύλου, σεξουαλικών προτιμήσεων και φυλής είναι αδίκημα ακόμη κι αν διαπραχθεί σε ιδιωτικό χώρο. Εντός του Σπιτιού δηλαδή, αν σε καταγγείλει μέλος της οικογένειας! (Αναφερόμαστε σε λόγο, όχι σε πράξη ή προσωπική προσβολή!).

Όμως τίποτα δεν εμποδίζει να φτάσουμε λίαν συντόμως εκεί, καθώς κήρυκες του μοντέρνου ολοκληρωτισμού, έβγαλαν τα ξίφη από τα θηκάρια, για να αποκόψουν τις ενοχλητικές κεφαλές όσων δημοσίων προσώπων εκφράζουν απόψεις μη εναρμονισμένες με το δικαιωματικό συρμό!

Ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Ψυχίατρος και διδάκτωρ Πανεπιστημίου της Βόννης, τόλμησε να εκφράσει κάποιες «ιδιαίτερες» απόψεις για τις γυναικοκτονίες.

Δήλωσε χαρακτηριστικά πως «σε όλη την πανίδα, το σε κάθε μορφή έμβιου όντος το αρσενικό είναι πιο επιθετικό γιατί στη φύση αυτό είναι που κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκηση. Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές. Για να τίκτει. Είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό κατά συνέπεια η γυναικοκτονία έχει μια βιολογική βάση».

Η άποψή του επιδέχεται κριτικής και απόρριψης από ειδικούς επιστήμονες της συμπεριφοράς των φύλων, έτσι όπως αυτή έχει ενσωματωθεί και διαμορφώσει το ανθρώπινο DNA εκατομμυρίων, μέσω χρόνων ύπαρξης.

Δεν θα εμπλακούμε σε αυτό εκφράζοντας προσωπική άποψη, επειδή η άποψη ενός μη επαΐοντος δεν αφορά κανέναν. Παρότι βεβαίως απλοϊκά θα μπορούσε κάποιος, και χωρίς επιστημονικές περγαμηνές, να υπενθυμίζει ότι τους πολέμους, τις μάχες, τα μακελέματα, τις τραγωδίες, τις κατοχές, τις γενοκτονίες, στο διάβα της ανθρώπινης ιστορίας, άντρες τα έχουν κάνει.

Όμως με τη δήλωση Βαρτζόπουλου πήραν φωτιά τα τόπια. Δεν αντέδρασαν στο διαδίκτυο μόνο όσοι διακηρύσσουν ότι δεν υπάρχει δικαιολογητική βάση διαχωρισμού των φύλων, παρά μόνο κοινωνική. Δηλαδή ότι το φύλο δεν είναι εκ φύσεως βιολογική κατασκευή αλλά κοινωνική! Ούτε αντέδρασαν μόνο «προοδευτικοί» δημοσιογράφοι που το έχουν εύκολο να μηρυκάζουν τίτλους περί «σκοταδιστικών απόψεων».

Αντέδρασαν με χολώδεις ανακοινώσεις και τα κόμματα τα κεντροαριστεράς και Αριστεράς, τα οποία ως άλλες Σαλώμες, ζήτησαν την κεφαλή του υφυπουργού επί πίνακι!

Πρώτος και καλύτερος ο Στέφανος: Κατηγόρησε τον υφυπουργό πως υποστήριξε ότι «η γυναίκα είναι για να γεννάει». Και σε πιο λεπτομερή δήλωση ζήτησε την αποπομπή του από την κυβέρνηση και την Κ.Ο.

Μάλιστα! Την καταγγελία για τη γυναίκα που είναι μόνο για να γεννάει, την κάνει ο Στέφανος, που έχει ανακοινώσει ότι θα βρει παρένθεση γυναίκα για να γεννήσει σε αυτόν και τον Τάιλερ, τα δυο αγόρια τους με επιθυμητά (δικά του και του συζύγου του) χαρακτηριστικά!

Ο Στέφανος, ο οποίος δεν θα χρησιμοποιήσει μόνο τη γυναίκα ως νοικιασμένη μήτρα, αλλά θέλει και δυο αγόρια να μοιάζουν στον ίδιο και τον σύζυγό του! Αυτό μόνο δια της μοντέρνας φασιστικής ευγονικής μπορεί να γίνει.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ανατριχιαστική και χυδαία» την τοποθέτηση του υφυπουργού, η οποία υπερβαίνει τα όρια της ανοχής. Και φυσικά ζήτησε την άμεση απομάκρυνσή του.

Την αποπομπή του ζήτησε και ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, χαρακτηρίζοντας «Εξωφρενικές και αδιανόητες» τις δηλώσεις. Θεωρεί ότι «έρχονται από τις πιο σκοτεινές μέρες της ρατσιστικής ευγονικής και τους πιο ζοφερούς, ολοκληρωτικούς καιρούς της πολιτικής μας ιστορίας». Στο ίδιο μοτίβο ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θ. Γκλαβίνας, πιο μετριοπαθής, έκανε λόγο για «αναχρονιστικές και επικίνδυνες απόψεις», με τις οποίες είναι «σα να οπλίζει το χέρι του δράστη». Τουλάχιστον αυτός δεν ζήτησε την αποπομπή του υφυπουργού, αλλά τον κάλεσε να ανακαλέσει, και την κυβέρνηση να τον αποδοκιμάσει.

Με τέτοια ανελευθερία στο δικαίωμα της έκφρασης που προωθούν τα κόμματα, με τέτοιες ανελαστικές και λογοκριτικές παρεμβάσεις, ο νέος μεσαιωνικός σκοταδισμός είναι εδώ.

Δεν τον προωθούν οι απόψεις Βαρτζόπουλου, που μπορεί να είναι λάθος. Αλλά σε αυτές πρέπει να απαντήσουν ειδικοί επιστήμονες, με την κατάλληλη γνώση.

Τον νέο σκοταδισμό τον προωθούν οι άγρυπνοι φύλακες - λογοκριτές κάθε άποψης που ξεφεύγει από την παραδεδεγμένη αλήθεια των κομματικών γραφείων Tύπου και των κομματικών στελεχών που εντρυφούν μόνο για να βρουν αιτία να καταγγείλουν.

Και κυρίως τον προωθεί η νέα κοσμοαντίληψη: Η διαφορετική άποψη δεν προβληματίζει για την ενδεχόμενη αλήθεια της, δεν δημιουργεί συζητήσεις και αντεπιχειρήματα, αλλά με παβλωφικά ανακλαστικά, ρίπτεται στο πυρ το εξώτερον αυθωρί και παραχρήμα.

liberal.gr