27 Μαΐου 2024

📺Το πολεμικό πλοίο-θρύλος των Γερμανών «Μπίσμαρκ» παραδίδεται στη μοίρα του – Γιατί το μισούσαν οι Βρετανοί


Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 27 Μαΐου του 1941, όταν το θρυλικό γερμανικό θωρηκτό «Μπίσμαρκ» βυθίστηκε στον βόρειο Ατλαντικό από βρετανικά πολεμικά πλοία.

Το θωρηκτό «Μπίσμαρκ» ήταν γερμανικό σκάφος επιφανείας, ένα από τα μεγαλύτερα της εποχής του· είχε χτιστεί στα ναυπηγεία «Blohm & Voss», στο Αμβούργο έπειτα από παραγγελία της κυβέρνησης του Αδόλφου Χίτλερ, κατά παράβαση των όρων της Συνθήκης των Βερσαλλιών.

Η κατασκευή του πλοίου κράτησε τρία χρόνια και η καθέλκυση του έγινε τον Φεβρουάριο του 1939 με ανάδοχο την Ντοροτέα φον Λέβενφελντ, εγγονή του Όττο φον Μπίσμαρκ. Το «Μπίσμαρκ» είχε το όνομα του καγκελάριου Ότο φον Μπίσμαρκ, του πολιτικού που πρωτοστάτησε για την ενοποίηση της Γερμανίας το 1871. 

Ο κύριος οπλισμός του «Μπίσμαρκ» ήταν οκτώ πυροβόλα των 15 ιντσών, 12 βοηθητικά πυροβόλα των 5,9 και πυροβόλα των 105 και των 37 χιλιοστών, όπως επίσης και πληθώρα αντιαεροπορικών πυροβόλων των 20 mm. Το πλοίο μπορούσε επίσης να μεταφέρει και να χρησιμοποιεί για αναγνωρίσεις, τέσσερα αεροσκάφη, τα οποία εκτόξευε από καταπέλτη.


Προκάλεσε του θαλασσοκράτορες

Την άνοιξη του 1941 ο πλοίαρχος Τζόναθαν Σέπαρντ ανέλαβε Διευθυντής Επιχειρήσεων στο Ναυτικό Αρχηγείο στο Λονδίνο και καθώς έφθαναν αναφορές ότι το «Μπίσμαρκ» έπλεε στον Βόρειο Ατλαντικό, ο  Σέπαρντ διέταξε τη μετακίνηση, όσο το δυνατόν περισσότερων πλοίων στην περιοχή. Στην πρώτη συνάντηση των Βρετανών με το γερμανικό θωρηκτό, το Βασιλικό Ναυτικό έχασε το HMS Hood, το καμάρι του στόλου, μαζί με 1.415 ψυχές, ενώ το HMS Prince of Wales υπέστη σοβαρές ζημιές. Και η εκδίκηση για τους Βρετανούς έγινε εμμονή· και κάποια μέρα το «στρίμωξαν» το «Μπίσμαρκ». Αναγνωριστικό αεροσκάφος εντόπισε το γερμανικό πολεμικό πλοίο, έστειλε με σήμα τη θέση του και τα υπόλοιπα ήταν ζήτημα χρόνου.

Το εντυπωσιακό- θηριώδες το αποκαλούσαν- πολεμικό πλοίο είχε αντέξει αδιανόητα χτυπήματα εκείνη την ημέρα του Μαΐου. Δεκάδες βρετανικά πολεμικά το σφυροκοπούσαν ώρες· στο τέλος εκεί κατά τις 10:30 το πρωί στις 27 Μαρτίου του 1941, το «Μπίσμαρκ» χάθηκε στα κύματα του Ατλαντικού. Το «ισχυρότερο θωρηκτό του εχθρού» δεν υπήρχε πια και το γεγονός από μόνο του πήρε μυθικές διαστάσεις.

Από το βράδυ της 26ης Μαΐου μέχρι το πρωί της επομένης το «Μπίσμαρκ» χτυπήθηκε ανηλεώς από τορπίλες αεροπλάνων, οβίδες και τορπίλες πλοίων. Παρά τα 400 βλήματα που δέχτηκε το «Μπίσμαρκ» ακόμα έπλεε! Μέλη του πληρώματός του πυροδότησαν εκρηκτικά στην προσπάθειά τους να το βυθίσουν οι ίδιοι· μάταιος κόπος. Το «Μπίσμαρκ» ψυχορραγούσε, αλλά ακόμη άντεχε! Η «χαριστική βολή» ήρθε από το βρετανικό καταδρομικό «Ντορσετσάιρ»: δυο τορπίλες και το γερμανικό θωρηκτό παραδόθηκε στη μοίρα του. Από τη βύθιση του πλοίου επέζησαν 114 άνδρες από 2.200 ανδρών του πληρώματος.


Το 1959 ο Κ. Σ. Φόρεστερ έγραψε το μυθιστόρημά του «Last Nine Days of the Bismarck» (Οι εννιά τελευταίες ημέρες του Μπίσμαρκ). Το 1960 το μυθιστόρημα έγινε η βάση του σεναρίου της ταινίας «Sink the Bismarck!» (ελληνικός τίτλος: Βυθίσατε το Βίσμαρκ), ταινία που άφησε εποχή.