23 Μαΐου 2024

Παπαπαναγιώτου: ΤΕΕ: ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΟΛΑΦΟΣ


Οταν σε μόλις 4 μέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας 6 δημοσκοπήσεις (MRB, ALCO, Pulse, Marc, GRO, Opinion Poll), οι οποίες βρίσκουν σχεδόν τα ίδια ευρήματα, προφανώς κάτι σημαίνει. Και μιας και η «θεωρία των στημένων δημοσκοπήσεων» πέθανε τον Μάιο του 2023, σημαίνει πως υπάρχει σε γενικές γραμμές μια παγιωμένη πραγματικότητα: Απόλυτη κυριαρχία της Ν.Δ., μεγάλη διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα, η μόνη πρόταση διακυβέρνησης της χώρας παραμένει αυτή της Ν.Δ. και μεγάλο κατακερματισμό της αντιπολίτευσης και στα αριστερά και στα δεξιά του πολιτικού φάσματος.
Ας αφήσουμε όμως για λίγο τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες έχουν αναλυθεί και θα αναλύονται επαρκώς στις 20 μέρες που απομένουν έως τις εκλογές. Και να πάμε σε μια πραγματική κάλπη. Η οποία, μάλιστα, είναι πανελλαδικού επιπέδου και η δεύτερη σε μέγεθος μετά από εθνικές εκλογές ή ευρωεκλογές. Την Κυριακή στήθηκαν σε όλη την Ελλάδα οι κάλπες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Διπλωματούχοι μηχανικοί από όλη τη χώρα, όλων των ειδικοτήτων και από όλες τις γενεές πήγαν στις εκλογές και ανέδειξαν πρώτη και με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο την προσκείμενη στη Ν.Δ. Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών υπό τον Γ. Στασινό. Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν αυξημένη κατά 8,5% σε σχέση με τις προηγούμενες (2019), όπως ενισχυμένη εξελέγη για 4η φορά η ΔΚM με το σημαδιακό ποσοστό 41%. Δεύτερη βγήκε καθαρά η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ παράταξη με 19,57%, ενώ η παράταξη  Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ, του ΣΥΡΙΖΑ -σε συνεργασία με τη Νέα Αριστερά, παρά τη διάσπαση- καταποντίστηκε στην πέμπτη θέση, με 5,92% και με πτώση.

Το ΤΕΕ είναι ένας από τους πολυπληθέστερους επιστημονικούς συλλόγους της χώρας, καθώς αριθμεί 120.000-130.000 μέλη. Και υπήρξε επί σειρά ετών προνομιακός χώρος για την Αριστερά. Μέλη του είναι, μεταξύ άλλων, ο Αλ. Φλαμπουράρης, ο Ν. Βούτσης, ο τ. πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας. Ενώ ο Χρ. Σπίρτζης, πριν διατελέσει υπουργός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διετέλεσε πρόεδρος του ΤΕΕ. Εξ ου και η μεγάλη κατήφεια που επικρατεί στην Κουμουνδούρου μετά το αποτέλεσμα – κόλαφο του ΤΕΕ.

Είναι δημοσκόπηση οι εκλογές του ΤΕΕ; Ασφαλώς όχι. Ισως όμως είναι κάτι πιο κοντά στην πραγματικότητα απ’ ό,τι και οι δημοσκοπήσεις, αφού έχουν πραγματικές κάλπες στις οποίες ψηφίζουν πραγματικοί άνθρωποι. Και το «δείγμα» των ψηφισάντων είναι περίπου 35 φορές μεγαλύτερο από το δείγμα μιας μεγάλης δημοσκόπησης. Το ΤΕΕ βγάζει κυβέρνηση; Και πάλι ασφαλώς όχι. Αλλά οι εκλογικοί αναλυτές αξιολογούν πάντα τα αποτελέσματά του, ειδικά όταν γίνονται την ίδια χρονιά με εθνική εκλογική διαδικασία.

Η Ν.Δ. είναι εξωπραγματικό να πάρει 41% στις ευρωεκλογές, όπως πήρε το 2023 και πριν από τρεις μέρες στο ΤΕΕ, στοιχειώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Οπως είναι πολύ δύσκολο το «κόμμα Κασσελάκη», που ονειρεύεται «πρωτιά» στις ευρωεκλογές, να πάρει μονοψήφιο στις 9 Ιουνίου. Η τάση όμως είναι ξεκάθαρη: Η Ν.Δ. εξακολουθεί να ηγεμονεύει πολιτικά και αριθμητικά, τη στιγμή που το «κόμμα Κασσελάκη» απλώς κάνει πολύ θόρυβο. Οπως ο άδειος τενεκές κάνει πολύ μεγαλύτερο θόρυβο από το γεμάτο.

Υ.Γ. Τα αποτελέσματα του ΤΕΕ, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις εκλογικών αναλυτών, δικαιολογούν έως ένα σημείο την αισιοδοξία του ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχει κριθεί οριστικά η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές.

ΩΡΑΙΕΣ ΟΙ ΒΙΛΕΣ, ΜΕ ΤΟ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Με τη συνδρομή του «Down Town» -άλλοτε προπύργιο του ανθρώπου που «ξεβλάχεψε» την Ελλάδα-και τη νέα συνέντευξη του Στ. Κασσελάκη, είδαμε μετά τη βίλα στις Σπέτσες και το διαμέρισμα του 1.800.000 ευρώ στο Κολωνάκι και την πολυτελή κατοικία του σε προάστιο της Νέας Υόρκης. Εντυπωσιακά ωραία και τα τρία σπίτια του προέδρου του «κόμματος Κασσελάκη» και να είναι καλά ο άνθρωπος να τα χαίρεται.

Η παρουσίαση του τρίτου σπιτιού συνοδεύτηκε από μια αμφιλεγόμενη δήλωσή του: «Δεν είναι δυνατόν στα 35 μου να αγοράζω διαμέρισμα 1.800.000 ευρώ και τρεις στους τέσσερεις Ελληνες από 18 μέχρι 35 ετών να ζουν στο παιδικό τους δωμάτιο, παρότι πολλοί έχουν κάνει εξαιρετικές σπουδές και διαθέτουν προσόντα». Υποθέτω ότι ο Στ. Κασσελάκης δεν ήθελε να ψέξει τους συνομηλίκους του, αλλά και τους νεότερους, για ανικανότητα. Οτι δεν μπόρεσαν ή δεν μπορούν, δηλαδή, να κάνουν μέσα σε μόλις πέντε χρόνια όσα έκανε ο ίδιος κι έβγαλε τόσα πολλά, ώστε να μην χρειαστεί να δουλέψει ξανά στην υπόλοιπη ζωή του. Προφανώς για μια ακόμα φορά δεν μπόρεσε να τιθασεύσει το ναρκισσισμό του και θόλωσε το μήνυμα «πολιτικής ευαισθησίας» που ήθελε να εκπέμψει. Να ταπεινωθεί ήθελε ο άνθρωπος και να έρθει πιο κοντά στους «αποτυχημένους» 35άρηδες, που μένουν ακόμα στο παιδικό δωμάτιο. Που δεν έχουν καταφέρει να γίνουν πάμπλουτοι, όπως ο ίδιος. Αλλά η χαρά του εύκολου νεοπλουτισμού δεν τον άφησε.

Ομως, άθελά του, επανέφερε στο προσκήνιο μια πολύ σημαντική εκκρεμότητα που έχει με το νόμο και την ελληνική κοινωνία. Τι έγινε το περιβόητο «πόθεν έσχες» του, το οποίο όπως είχε δεσμευτεί θα έδινε στη δημοσιότητα πριν από τις ευρωεκλογές; Εχουν απομείνει μόλις 19 μέρες έως τις ευρωεκλογές. Θα δώσει στη δημοσιότητα το «πόθεν έσχες» του; Αν το δώσει δεν θα γίνει μόνο νόμιμος, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και χρήσιμος στους συνομηλίκους του, τους οποίους λυπάται και συμπονεί. Μπορεί να τους μάθει π.χ. πώς ακριβώς μπορεί κανείς να πάρει δάνεια με «προσωπική εγγύηση» και μέσα σε λίγα χρόνια να γίνει πάμπλουτος. Μπορεί επίσης να τους δώσει τα φώτα του για το πώς αλλάζουν οι εταιρίες σαν τα πουκάμισα και μέσω φορολογικών παραδείσων αυξάνονται και πληθύνονται και μετά ασπρίζουν με αστακοκάραβα ή σαρδελόπλοια. Ή μπορεί να τους κάνει πιο σοφούς για το πώς λειτουργεί το «σύστημα» το οποίο θέλει να «ξεσκίσει»…

Αν είναι έτσι -1

Η δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action 24 έδειξε την εικόνα που έχουν δείξει και οι υπόλοιπες μετρήσεις, εισφέροντας όμως ένα νέο στοιχείο. Το οποίο, εφόσον επιβεβαιωθεί, μπορεί να προκαλέσει εκπλήξεις την Κυριακή των ευρωεκλογών. Σύμφωνα με την έρευνα της Opinion Poll, η αποχή δεν θα είναι μεγάλη-και ειδικά στα επίπεδα άνω του 50%, που λένε κάποιες αναλύσεις-καθώς οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 65,1% ενδιαφέρονται πολύ ή αρκετά για τις ευρωεκλογές. Ενώ στο ερώτημα «Πόσο πιθανόν είναι να απέχετε από τις ευρωεκλογές;», ένα μεγάλο ποσοστό (77%) απαντά λίγο ή καθόλου. Ασφαλώς άλλο μια δημοσκόπηση κι άλλο τι θα γίνει στις 9 Ιουνίου. Ωστόσο, αν η έρευνα της Opinion Poll χτύπησε μια άγνωστη ως τώρα φλέβα, τότε μπορεί και να αποδειχθεί ο παράγων που αλλάζει το παιχνίδι («game changer», όπως θα έλεγε και ο Σταν)…

Αν είναι έτσι -2

…Ενδιαφέρον επίσης είναι το εύρημα πως είναι πιο πιθανόν να απέχουν οι εν δυνάμει ψηφοφόροι των μικρότερων κομμάτων, παρά οι ψηφοφόροι των μεγαλύτερων κομμάτων. Ας πούμε από τους εν δυνάμει ψηφοφόρους της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ μόνο το 10,4% είναι πιθανό να απέχει από τις ευρωεκλογές. Παραπλήσιο είναι και το ποσοστό του πιο συμπαγούς ΚΚΕ (10,7%). Ενώ πιο ευάλωτο από τα μεγαλύτερα κόμματα εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ (12,2%). Για τα μικρότερα κόμματα η αποχή δείχνει πιο επικίνδυνη. Πιθανόν να απέχουν είναι το 32% των εν δυνάμει ψηφοφόρων της Νίκης, το 18,8% του Μέρα25, το 17,8% της Πλεύσης Ελευθερίας και το 13,2% της Ελληνικής Λύσης.

ΑΠΟΡΙΕΣ-1

Ο Γ. Μαντζουράνης για καλό το είπε; «Ο Στ. Κασσελάκης κάνει πολλά λάθη, αλλά ποτέ το ίδιο»!

ΑΠΟΡΙΕΣ-2

Ολοι οι ευαίσθητοι με τα δεινά των Παλαιστινίων γιατί δεν έχουν ψελλίσει λέξη για την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο;

ΑΠΟΡΙΕΣ-3

Αληθεύει ότι πέφτει η απόδοση του στοιχήματος ότι θα γίνει δεκτή η πρόταση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τα εντάλματα σύλληψης;

Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
https://eleftherostypos.gr/apopseis/tee-michanikos-kolafos