07 Μαΐου 2024

Χειροτονήθηκε η πρώτη γυναίκα διακόνισσα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ζιμπάμπουε


Η Ορθόδοξη Εκκλησία άλλαξε σελίδα και η πρώτη γυναίκα διακόνισσα που μπαίνει σε ιερό αποτελεί πια γεγονός.

Η διακόνισσα Αγγελική χειροτονήθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη, στη Ζιμπάμπουε, στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής από τον μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Ενορία Ιεραποστολής Αγίου Νεκταρίου στο Γουότερ Φολ. Πρόκειται για ιστορικό γεγονός, καθώς πρόκειται για την πρώτη γυναίκα διακόνισσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία τη σύγχρονη εποχή, γεγονός που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Αλεξανδρινής Συνόδου και του Πατριάρχη Αφρικής Θεοδώρου.

Θετική η αντίδραση από την κοινότητά της

Περιγράφοντας τα συναισθήματά της κατά τη χειροτονία της, η διακόνισσα Αγγελική είπε: «Στην αρχή ήμουν νευρική που πήγαινα στο ιερό, αλλά όταν ο μητροπολίτης Σεραφείμ με ευλόγησε να μπω στο ιερό ως μέρος της προετοιμασίας μου, αυτά τα συναισθήματα εξαφανίστηκαν και ένιωσα άνετα. Είμαι έτοιμη». Θετική ήταν η αντίδραση και από την κοινότητά της, καθώς, όπως υποστηρίζει η ίδια, η ενορία της, ο Άγιος Νεκτάριος, την στηρίζει πραγματικά.

Λειτουργικές και ποιμαντικές αρμοδιότητες

Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ αναφέρθηκε στο ρόλο της διακόνισσας Αγγελικής αλλά και των μελλοντικών διακόνων στην Αφρική τονίζοντας ότι θα έχει λειτουργικές και ποιμαντικές αρμοδιότητες. Όπως ανέφερε: «Θα κάνει αυτό που κάνει ο διάκονος στη Λειτουργία και σε όλα τα μυστήρια στις Ορθόδοξες ακολουθίες μας». Τα συγκεκριμένα καθήκοντά της θα αντιμετωπίσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των ενοριών στη Ζιμπάμπουε.

Παράλληλα πρόσθεσε: «Ένα από τα σημαντικότερα πεδία εργασίας της διακόνου ήταν η άσκηση των έργων αγάπης. Ήταν οι άγγελοι του ελέους και οι επισκέπτριες αδερφές των ασθενών, των πενθούντων και των φτωχών γυναικών, που τους μετέδιδαν τα δώρα της χριστιανικής αγάπης. Οι διακόνισσες επισκέφθηκαν τους φυλακισμένους χριστιανούς, προσφέροντάς τους ό,τι μπορούσαν».