22 Μαΐου 2024

ΗΠΑ: «Έχουμε διαβεβαιώσεις από τη νέα κυβέρνηση ότι είναι προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας»


Η ηγεσία του VMRO-DPMNE διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι είναι προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας των ΣΚΟΠΙΩΝ.

Ο αναπληρωτής υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Γκαμπριέλ Εσκομπάρ , σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, μιλώντας σε δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον ανέφερε πως «η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταστήσαμε απολύτως σαφή τη θέση μας στην Πρόεδρο της χώρας μετά την ορκωμοσία. Ότι δηλαδή αναμένουμε ότι η Βόρεια Μακεδονία θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία της και θα συνεχίσει να είναι ένα αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ. Και πιστέψτε με, είναι ένα αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ».

Υπάρχει ένας αυξανόμενος ρεαλισμός

«Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από όλα τα επίπεδα της ηγεσίας του κόμματος, του κύριου κόμματος που κέρδισε τις εκλογές, ότι θα παραμείνουν προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή πορεία. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένας αυξανόμενος ρεαλισμός ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Έτσι, πιστεύω ότι θα δούμε, και ελπίζω να δούμε, ότι αυτός ο δρόμος θα συνεχιστεί και θα είναι ο κύριος πολιτικός στόχος της νέας κυβέρνησης. Και καθώς θα το κάνουν αυτό, μπορούν να περιμένουν τη συνεργασία από την πλευρά των ΗΠΑ», συμπλήρωσε. 

Η νέα πρόκληση και η απάντηση Μητσοτάκη 

Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις οι πρόεδρος της χώρας προχώρησε χθες σε νέα πρόκληση, παραλείποντας την ονομασία της χώρας της στην ανανεωμένη της σελίδα. 

Από την πλευρά του ο Πρωθυποργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε πως «τα μνημόνια δεν θα κυρωθούν», μέχρι να υπάρξει αλλαγή στάσης από την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας των ΣΚΟΠΙΩΝ.

«Οι τελευταίες δηλώσεις οι οποίες έγιναν από τα Σκόπια, είναι δηλώσεις οι οποίες είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες.Όσο η νέα κυβέρνηση επιμένει σε αυτόν τον δρόμο, που δεν εξυπηρετεί τελικά τα συμφέροντα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας -θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας, ωστόσο πρέπει να γνωρίζουν ότι “οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους”-, δυστυχώς γι’ αυτούς ο ευρωπαϊκός τους δρόμος θα μείνει κλειστός», τόνισε.