09 Μαΐου 2024

📺Ημέρα της Ευρώπης: Εντυπωσιακή φωταγώγηση της Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου – Δείτε βίντεο


«Αξιοποίησε την Ψήφο σου – 9 Ιουνίου» είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Η Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης ήταν ένα από τα εμβληματικά τοπόσημα που φωταγωγήθηκαν το βράδυ της 8ης προς 9 Μαΐου

Στα χρώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης φωταγωγήθηκε το βράδυ της 8ης Μαρτίου η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης.

Η Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης επελέγη από την Ελλάδα ως ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα της χώρας, που μετείχαν στους εορτασμούς που έγιναν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, σε μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με κεντρικό μήνυμα «Ένας μήνας ως τις Ευρωπαϊκές Εκλογές - 9 Ιουνίου 2024».

Στις οθόνες της γέφυρας εμφανίστηκε το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Αξιοποίησε την Ψήφο σου – 9 Ιουνίου», με στόχο να υπενθυμίσει στους πολίτες την αξιοποίηση της ψήφου τους στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.


Η επιλογή της Γέφυρας και η υλοποίηση της δράσης ήταν μια συνεργασία του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με το Γραφείο του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην Ελλάδα και τη Γέφυρα Α.Ε.

Η Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου είναι η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμο, που ολοκληρώθηκε το 2004, αποτελεί ορόσημο της Ελλάδας του 21ου αιώνα και αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της κινητικότητας, συνδέοντας ανθρώπους και περιοχές. Με την ολοκλήρωση του έργου, έγινε πλέον πραγματικότητα το όραμα που είχε περισσότερα από εκατό χρόνια πριν, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Χαρίλαος Τρικούπης για τη γεφύρωση του στενού θαλάσσιου περάσματος μεταξύ του Ρίου και του Αντιρρίου.


© European Union 2024 - Source : EP

Φωταγωγήθηκαν η Αψίδα του Θριάμβου και το Κολοσσαίο

Στο πλαίσιο των φετινών εορτασμών για την Ημέρα της Ευρώπης, εμβληματικά αρχιτεκτονικά τοπόσημα φωταγωγήθηκαν το βράδυ της 8ης προς 9 Μαΐου σε όλες τις χώρες της ΕΕ, σε μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με κεντρικό μήνυμα: «Ένας μήνας ως τις Ευρωπαϊκές Εκλογές - 9 Ιουνίου 2024».

Η Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, το Κολοσσαίο στη Ρώμη και η Μεγάλη Πλατεία στις Βρυξέλλες ήταν μεταξύ των πολλών μνημείων σε ολόκληρη την ΕΕ που φωτίστηκαν για την 9η Μαΐου, την Ημέρα της Ευρώπης, ξεκινώντας την αντίστροφη μέτρηση ένα μήνα από τις ευρωπαϊκές εκλογές (6-9 Ιουνίου). Στα κτίρια εμφανίστηκε το σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας «Αξιοποίησε την ψήφο σου. Για να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα.» ή η σημαία της ΕΕ.

Μεταξύ των κτιρίων-ορόσημων και μνημείων που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία ήταν και το δημαρχείο Λευκωσίας, η πλατεία Ελευθερίας στην Κύπρο, η γέφυρα Samuel Beckett και τα κτίρια του ιρλανδικού κοινοβουλίου στο Δουβλίνο, το δημαρχείο του Βίλνιους, το φρούριο St Angelo στη Βαλέτα, το προεδρικό μέγαρο στη Μπρατισλάβα, η πλατεία Cibeles στη Μαδρίτη και το ρουμανικό κοινοβούλιο στο Βουκουρέστι.

Ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές η φετινή Ημέρα της Ευρώπης

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να σταλεί μήνυμα ενότητας σε 440 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες σχετικά με τη σημασία που θα έχουν αυτές οι ευρωπαϊκές εκλογές για το μέλλον όλων. Όπως αναφέρει το Ευρωκοινοβούλιο, η 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης, αλλά και ημέρα προβληματισμού για το κοινό μας μέλλον. Η εγγύτητα της ημέρας με τις εκλογές καθιστά τον συμβολισμό της σημαντικότερο από ποτέ.

«Αυτή τη χρονιά, η Ημέρα της Ευρώπης στις 9 Μαΐου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς συμπίπτει ακριβώς με τον έναν μήνα πριν από τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2024», σημείωσε ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, συμπληρώνοντας ότι «με την ψήφο μας στις 9 Ιουνίου, χτίζουμε τη γέφυρα που θα ενώσει τις μάχες των προηγούμενων γενεών για τη δημοκρατία με τις ελπίδες των νέων για μια καλύτερη, πιο ισχυρή, πιο συμπεριληπτική Ευρώπη του αύριο».


© European Union 2024 - Source : EP


© European Union 2024 - Source : EP