09 Μαΐου 2024

Γιγαντιαία ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ: Τι περιλαμβάνει


Τουρκία και ΗΠΑ υπέγραψαν μία στρατηγική συμφωνία ενώνοντας τις δυνάμεις τους στο εμπόριο LNG.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε την υπογραφή μιας συμφωνίας συνεργασίας για το εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου μεταξύ της τουρκικής Botas και της ExxonMobil των ΗΠΑ. Η 10ετής συμφωνία αποτελεί μια δήλωση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, ενισχύοντας τις διμερείς σχέσεις τους και συμβάλλοντας στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της περιοχής.

Ο υπουργός Μπαϊρακτάρ υπογράμμισε ότι η συμφωνία αυτή θα καλύψει ένα σημαντικό ποσοστό, το 8%, των αναγκών της Τουρκίας σε υγροποιημένο φυσικό αέριο.

«Στην Ουάσιγκτον, όπου μεταβήκαμε προκειμένου να πραγματοποιήσουμε διάφορες επαφές, υπογράψαμε συμφωνία συνεργασίας για το εμπόριο LNG μεταξύ της BOTAS και της ExxonMobil. Οι ΗΠΑ είναι μία από τις σημαντικές χώρες όπου ήδη εξασφαλίζουμε προμήθεια σε LNG. Με αυτή τη συμφωνία, που προβλέπεται να είναι μακροπρόθεσμη, θα έχουμε κάνει ένα ακόμη βήμα προς τη διαφοροποίηση των πόρων μας. Είμαστε μεταξύ των λίγων χωρών στον κόσμο που διαθέτουν ικανότητα αεριοποίησης. Θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού τόσο για τη χώρα μας όσο και για την περιοχή μας».

Θα καλύψει το 8% των αναγκών της Τουρκίας

«Είχαμε μακροχρόνιες συμβάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου για διάστημα άνω των 20 ετών στο παρελθόν με τη Νιγηρία και τώρα με την Αλγερία. Τώρα εντάσσουμε και την Αμερική σε αυτό. Η συμφωνία που υπέγραψε σήμερα η Botas με τις ΗΠΑ διαφέρει από τις προηγούμενες εργασίες μας. Αποτελεί μια δήλωση συνεργασίας στο ζήτημα της μακροχρόνιας συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου. Ως εκ τούτου, είναι σημαντική υπό αυτή την έννοια. Είναι σημαντική από την άποψη της διαφοροποίησης της προμήθειας φυσικού αερίου από την Τουρκία. Ελπίζω, από σήμερα, να μιλάμε για μια συμφωνία που θα μπορεί να καλύψει το 8% των σημερινών αναγκών της Τουρκίας».

Συνεργασία σε νέο επίπεδο

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας αποκάλυψε επίσης το ενδιαφέρον πολλών αμερικανικών εταιρειών για επενδύσεις στην Τουρκία στον τομέα των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων.

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε επίσης ότι συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς οι εργασίες για τους μεγάλους πυρηνικούς αντιδραστήρες, καθώς και ότι υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας και με τις ΗΠΑ όσον αφορά τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες που εξασφαλίζουν ενεργειακή μετατροπή στη βιομηχανία.

«Αναζητούμε επίσης συνεργασία και στον τομέα των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων. Υπάρχουν αμερικανικές εταιρείες που εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα. Κι αυτοί εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Τουρκία».

Συναντώντας την Αμερικανίδα ομόλογό του, ο Μπαϊρακτάρ ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο του προγράμματος «Διάλογος για την Ενέργεια και το Κλίμα» μεταξύ των δύο χωρών. Μετά την πρώτη συνάντηση στην Ουάσιγκτον, εκφράστηκε η πρόθεση να διεξαχθεί η επόμενη συνάντηση στην Τουρκία, με τον Μπαϊρακτάρ να υπογραμμίζει την ανάγκη συμπερίληψης του ιδιωτικού τομέα στις συζητήσεις.

«Πραγματοποιήσαμε την πρώτη συνάντηση εδώ. Ίσως οργανώσουμε την επόμενη συνάντηση στην Τουρκία. Αλλά όπως είπα κι εκεί, στόχος μας είναι οπωσδήποτε να συμπεριλάβουμε και τον ιδιωτικό τομέα σε αυτό το πρόγραμμα».

Μαρία Ζαχαράκη
ΕΘΝΟΣ