07 Μαΐου 2024

Προβληματισμός για το ραντεβού Ράμα με την αλβανική διασπορά στην Αθήνα: Συμβολισμός πίσω από την ημερομηνία;


Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Έντι Ράμα στην αλβανική διασπορά θα είναι η Αθήνα. Ο Αλβανός Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 12 Μαϊου, ενώ όπως έγινε γνωστό αναζητείται στάδιο που να μπορεί να φιλοξενήσει τη συγκέντρωση του, στην οποία θα παρευρεθούν χιλιάδες Αλβανοί που ζουν στη χώρα μας.

«Ανυπομονώ να συναντηθούμε, τρέφω μεγάλη περηφάνια για όλους εσάς τους Αλβανούς της Ελλάδας», επεσήμανε σε ανάρτηση του, επιβεβαιώνοντας την επίσκεψη του. Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του είναι το Μιλάνο, στις 26 Μαΐου, στο Λονδίνο στις 2 Ιουνίου και στο Ντίσελντορφ στις 16 Ιουνίου. Η επίσκεψη του είναι ιδιωτική και δεν έχουν προγραμματιστεί επίσημες επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους.


Συμβολισμός πίσω από την ημερομηνία;

Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί η ημερομηνία που επέλεξε ο Έντι Ράμα για να πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στην Αθήνα, καθώς λίγες μέρες μετά τις 12  του Μάη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αλβανία, που ανέδειξαν τον Φρέντι Μπελέρη σε δήμαρχο Χειμάρας και την προφυλάκιση του, που έφερε στην κόψη τις σχέσεις με τη χώρα μας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε για την επίσκεψη του Ράμα και ζητήθηκε  να τη μεταθέσει  για μετά τις ευρωεκλογές, αλλά δεν δέχθηκε, όπως μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη στο OPEN.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις κινήσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού, ωστόσο όπως σχολιάζουν η Ελλάδα είναι ελεύθερη χώρα και δεν σκοπεύει, ούτε μπορεί να απαγορεύσει σε κανένα να την επισκεφθεί.