08 Μαΐου 2024

📺Ολυμπιακή φλόγα: Χιλιάδες κόσμου την υποδέχθηκαν στη Μασσαλία - Δείτε την εντυπωσιακή τελετή


Η φλόγα είχε ανάψει στην Αρχαία Ολυμπία 11 ημέρες νωρίτερα, ενώ το ιστιοφόρο που τη μετέφερε περίμεναν 1.024 σκάφη

Η Ολυμπιακή φλόγα έφτασε στη Μασσαλία, έξω από το παλιό λιμάνι της γαλλικής πόλης, υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας σήμερα Τετάρτη (8/5), 79 ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των αγώνων του Παρισιού.

Στο σημείο για την υποδεχθούν βρίσκονταν περίπου 150.000 άνθρωποι, μεταξύ τους και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με το σκηνικό να εντυπωσιάζει.

Δείτε την υποδοχή:


Η φλόγα είχε ανάψει στην Αρχαία Ολυμπία 11 ημέρες νωρίτερα, ενώ το ιστιοφόρο που τη μετέφερε περίμεναν 1.024 σκάφη.




Καθόλου τυχαία δεν ήταν η επιλογή των οργανωτών να επιλέξουν την μεγαλούπολη του γαλλικού νότου, η οποία περηφανεύεται και σήμερα για το ότι χτίστηκε από Έλληνες της Φώκαιας τον 7ο αιώνα προ Χριστού.

Αυτό τόνισε και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, Τονί Εστανγκέ: η Μασσαλία είναι η παλαιότερη πόλη της Γαλλίας, μια πόλη που ίδρυσαν Έλληνες. «Ήταν κάτι που περιμέναμε πολύ καιρό», είπε, κάνοντας αναφορά και στον βαρώνο Ντε Κουμπερτέν, που αναβίωσε τους Αγώνες το 1896 στην Αθήνα.




Εξι χιλιάδες αστυνομικοί επί ποδός

Περίπου 6.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή, καθώς ο Φλοράν Μανοντού, Γάλλος Ολυμπιονίκης του 2012 στα 50 μέτρα ελεύθερης κολύμβησης ανδρών, αναμενόταν να μεταφέρει τη φλόγα στην ξηρά, παρουσία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Παράλληλα, είχαν αναπτυχθεί εκπαιδευμένα σκυλιά της γαλλικής Αστυνομίας και ελεύθεροι σκοπευτές των επίλεκτων γαλλικών δυνάμεων. «Πρόκειται για ένα πρωτοφανές επίπεδο ασφάλειας» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν. «Η ζωή συνεχίζεται στη Μασσαλία, αλλά υπό συνθήκες υψηλής ασφαλείας» πρόσθεσε.

«Σχεδιάσαμε αυτή την εκδήλωση ως μία τελετή, την πέμπτη των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, πέρα από τις τελετές έναρξης και λήξης» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Παρισιού 2024 Τιερί Ρεμπούλ, υπεύθυνος για τις τελετές.