27 Ιουνίου 2024

📺Συνεδρίαση Κ.Ο. της ΝΔ: Όλο το ΚΡΑΞΙΜΟ για τα ΣΟΥΡΓΕΛΑ του Μαξίμου από «γαλάζιους» βουλευτές – Αλλαγές υποσχέθηκε ο Κυριάκος αλλά σιγά μην αλλάξει τους ΑΣΤΕΙΟΥΣ που έχει μαζέψει


Σε υψηλούς τόνους ολοκληρώθηκε έπειτα από 5 ώρες και 37 τοποθετήσεις η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης.

«Ήταν μία πολύ εξαντλητική αλλά ουσιαστική συζήτηση, με καλή διάθεση συζητήθηκαν όλα, άκουσα και πράγματα που δεν γνώριζα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος της συνεδρίασης, ενώ αφήνοντας αιχμές κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: «Στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης μίλησε κι έφυγε και έληξε η συνεδρίαση, ενώ στη ΝΔ διήρκεσε πέντε ώρες και μίλησαν όλοι όσοι ήθελαν».

Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας ήταν το γεγονός ότι δεν ήταν λίγοι οι «γαλάζιοι» βουλευτές που άσκησαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό σχετικά με τη στάση του κόμματος στο ζήτημα της ισότητας στον πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, στη διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, στην επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στη στάση υπουργών, στελεχών της κυβέρνησης και διοικητών δημόσιων οργανισμών, αλλά και στην «απομάκρυνση από τις παραδοσιακές αξίες και αρχές», προκαλώντας αρκετές φορές την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ανέβηκε όταν ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μάριος Σαλμάς, παίρνοντας τον λόγο σημείωσε ότι «εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των λίγων έναντι των πολλών», με αφορμή έναν φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «νομιμοποιήσατε την αποχή. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Δεν σέβεστε τους βουλευτές. Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με 5 συνεργάτες σας που τους στέλνετε έτοιμα νομοσχέδια».

Στις αιτιάσεις του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας απάντησε άμεσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εμφανώς ενοχλημένος με το ύφος του κ. Σαλμά τόνισε ότι «δεν θα δεχτώ τέτοιου είδους υπονοούμενα ότι εξυπηρετούμε τους λίγους».

Κόντρα σημειώθηκε, επίσης, ανάμεσα στον βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη και στον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, ο κ. Κακλαμάνης μιλώντας σε «πηγαδάκι» στο περιστύλιο της Βουλής δήλωσε ότι είναι υπέρ της διεύρυνσης του κόμματος, «όχι όμως της μετάλλαξης, γιατί είναι δυο διαφορετικά πράγματα και χρειάζεται προσοχή». Στη συνέχεια, λαμβάνοντας τον λόγο στη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έκανε λόγο για «πολιτικό στρουθοκαμηλισμό», ζητώντας «επιστροφή στην ιδρυτική μας διακήρυξη». Σημείωσε, μάλιστα, ότι «την τελευταία πενταετία δεν έχει αλλάξει ούτε ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός και κοροϊδεύετε τους βουλευτές ότι τους υπολογίζετε. Και οι μόνοι που δείχνουν αλαζονεία είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί». «Είναι λάθος να θεωρούμε ότι εάν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι ότι αυτό είναι καλό», πρόσθεσε και συνέχισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Και ο πατέρας σας έκανε διεύρυνση αλλά δεν έκανε ιδεολογική μετάλλαξη του πυρήνα της παράταξης».

«Είμαστε στις ίδιες αρχές που η ιδρυτική μας διακήρυξη λέει. Γι’ αυτό πήραμε 41%. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι αυτός που δίδαξε τον πραγματισμό στην πολιτική. Να μην ξανακούσω ότι δεν έχουμε ιδεολογικό στίγμα», ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νικήτα Κακλαμάνη.

Ο βουλευτής Χίου της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι «κρινόμαστε από την κοινωνία και όχι από excel», εκφράζοντας παράλληλα την θέληση ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας «να προέρχεται από την παράταξή μας»

«Διεύρυνση σημαίνει ότι οι προσχωρούντες αποδέχονται τον αξιακό μας κώδικα, όχι τον μεταλλάσσουν. Συρρικνώθηκε η κοινωνική μας βάση. Πλέον το κόμμα μας δεν ταυτίζεται με την παράταξη. Αν κατασκευάζουμε ακροδεξιούς θα μας καταπιεί η ιστορία όπως τον Μακρόν που έκανε το ίδιο. Εύχομαι στους νέους συναδέλφους και κυβερνητικούς να μην ξεχνάνε το “Χαιρέτα τον πεζό όταν καβαλικεύεις”», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Και σε αυτή την περίπτωση άμεση ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επισήμανε: «Δεν έχουμε καμία σχέση με τον Μακρόν. Εμείς κερδίσαμε στις ευρωεκλογές με 15 μονάδες διαφορά, εκείνος έχασε με 15 μονάδες διαφορά». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η ΝΔ είναι ισχυρό κόμμα και ο Μακρόν δεν έχει κάτι αντίστοιχο. Και όταν λέμε μπροστά εννοούμε μπροστά στις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να ξεχνάμε την ιδρυτική μας διακήρυξη».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής Έβρου, Χρήστος Δερμετζόπουλος, ο οποίος είπε: «Θέλησα να πάρω τον λόγο και να καταθέσω τη δική μου άποψη για πως αντιλαμβάνονται την υπάρχουσα κατάσταση της παράταξης και της κυβέρνησης μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, με πολύ σεβασμό φυσικά στις απόψεις και στις αγωνίες των συναδέλφων μου. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να μπούμε σε μία περιδίνηση εσωστρέφειας. Όπως και κανείς επίσης δεν πρέπει ευθέως ή και εμμέσως να προτάξει την ιδεολογική περιχαράκωση της παράταξής μας. Φτάσαμε σε πολύ καλά ποσοστά ακριβώς γιατί κατακτήσαμε ένα ευρύ πολιτικό ακροατήριο που στο παρελθόν αμφιταλαντευόταν σε ένα πολιτικό δίπολο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως κινδυνεύουμε αυτό να χάσουμε. Και η απώλειά του δεν είναι αποτέλεσμα κάποια αντιπολιτευτικής πρότασης αλλά καθαρά δικών μας παραλείψεων. Ενώ έχουμε παράξει σπουδαίο έργο, κινδυνεύουμε να χάσουμε ένα ακροατήριο που μας έδωσε αυτή την ώθηση να κατακτήσουμε το κέντρο. Και όταν λέω ότι κινδυνεύουμε, εννοώ στις εκλογές που έγιναν δεν έφυγαν για αλλού. Απλά στάθηκαν στην άκρη για να δείξουν ότι μας δίνουν μια ευκαιρία για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη τους με πράξεις. Και αυτό αφορά κάθε πληθυσμιακή ομάδα που παρουσιάσαμε εκλογική υστέρηση. Αγρότες, μικρομεσαίοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, νέοι»

Βολές κατά της κυβέρνησης για τη στάση του κόμματος αναφορικά με την θεσμοθέτηση της ισότητας για τα ομόφυλα ζευγάρια στον πολιτικό γάμο, εξαπέλυσε ο βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος, ο οποίος τόνισε ότι «ο νόμος για τα ομόφυλα στοίχισε στη ΝΔ, όπως και ορισμένες συμπεριφορές. Ορισμένοι υπουργοί έχουν απρεπή συμπεριφορά, ίσως γιατί έγιναν εύκολα υπουργοί και δεν το εκτιμούν».

«Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών έπληξε τον αξιακό μας κώδικα», ανέφερε ο βουλευτής Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου.

«Δεν πρέπει να επιβραβεύσουμε αυτούς που πανηγύριζαν για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών», τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, φωτογραφίζοντας με την αποστροφή του αυτή την νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Την ίδια στιγμή διεμήνυσε ότι «οι βουλευτές δεν είναι σάκος του μποξ» και πρόσθεσε: «Το πάμε μπροστά δεν ξέρω τι σημαίνει ως πολιτική κατεύθυνση και ιδεολογία. Ξέρω ότι ο Μακρόν είχε το “πάμε μπροστά” και από ό,τι βλέπω πάει στον πάτο. Κόμματα χωρίς ξεκάθαρο ιδεολογικό χαρακτήρα δεν μπορεί να πείσουν. Διεύρυνση σημαίνει ότι ενστερνίζονται οι άλλοι τις ιδέες μας, όχι να αλλοιώνουμε τις δικές μας».

«Μη με θεωρείτε δεδομένο. Δεν θα ψηφίζω πλέον ό,τι δεν συμφωνώ και αυτό θα κάνω και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε κατηγορηματικά ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Γιώργος Βλάχος.

Ο βουλευτής Α’ Αθήνας της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Ο γάμος πλήγωσε πολλούς βουλευτές και κυρίως τη βάση μας που έχει αξιακή σχέση με την παράταξη μας, πλήγωσαν οι πανηγυρισμοί και μάλιστα από πρόσωπα που βάσει του θεσμικού τους ρόλου πρέπει να ενώνουν και όχι να διχάζουν τους Έλληνες. (…) Η ρητορική για τους ελεύθερους επαγγελματίες ήταν προσβλητική. Πρέπει όλοι να βγούμε μπροστά το καλό της παράταξης μας και της πατρίδας».

Για «φαινόμενα Λουδοβικισμού» έκανε λόγο η βουλευτής Κορινθίας, Μαριλένα Σούκουλη, η οποία πρόσθεσε: «ή θα λύσουμε τα προβλήματα των πολιτών ή θα πάμε σπίτια μας».