09 Ιουνίου 2024

📺Γάζα: Συγκλονιστικά βίντεο από τη διάσωση των ομήρων


Τέσσερις Ισραηλινούς ομήρους ανακοίνωσαν ότι διέσωσαν ζωντανούς οι IDF σήμερα (8/6), κατά τη διάρκεια μιας «δύσκολης» στρατιωτικής επιχείρησης στη Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Πρόκειται για τους: Νόα Αργκαμάνι, 25 ετών, Αλμόγκ Μέιρ Ζον, 21 ετών, Αντρέι Κοζλόφ, 27 ετών και Σλόμι Ζιβ, 40 ετών.

Και οι τέσσερις «είχαν απαχθεί» από τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου από τον χώρο του μουσικού φεστιβάλ Νόβα, διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός. Οι όμηροι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «διασώθηκαν» από δύο διαφορετικά σημεία στην «καρδιά» της Νουσεϊράτ.


Οι διασωθέντες όμηροι είναι όλοι σε καλή κατάσταση, σύμφωνα με τις πρώτες ιατρικές εκτιμήσεις

Την ίδια ώρα, βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης των ομήρων έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός.

Στα πλάνα διακρίνεται η στιγμή της απογείωσης του ελικοπτέρου που μεταφέρει τρεις από τους διασωθέντες ομήρους από τη Λωρίδα της Γάζας.

Δείτε το βίντεο:


Η στιγμή που η 25χρονη Νόα αγκαλιάζει ξανά τον πατέρα της

Συγκινητικά είναι και τα πλάνα από τη στιγμή που η 25χρονη Νόα Αργκαμάνι επανενώνεται ξανά με τον πατέρα της ύστερα από οκτώ μήνες ομηρίας από τη Χαμάς.

Όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η 25χρονη -καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο- αγκαλιάζει τον πατέρα της και χαμογελά νοιώθοντας ανακούφιση, καθώς είναι πλέον ελεύθερη και ασφαλής.


Οι διασωθέντες όμηροι είναι όλοι σε καλή κατάσταση, σύμφωνα με τις πρώτες ιατρικές εκτιμήσεις. Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Tel Hashomer για περαιτέρω αξιολόγηση.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή σφοδρές αεροπορικές επιδρομές εναντίον εγκαταστάσεων της Χαμάς και προς υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεων. Οι υγειονομικές αρχές της Χαμάς ανέφεραν «μεγάλο αριθμό» θυμάτων.

«Πρόκειται για επιχείρηση που θα γραφτεί στην ιστορία»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφερόμενος στην επιχείρηση της διάσωσης των τεσσάρων ομήρων τόνισε ότι η χώρα του «θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να τους πάρει πίσω όλους».

«Είπαν ότι η επιχείρηση αυτή θα γίνει [υπό] πολύ περίπλοκες και επικίνδυνες συνθήκες. Το ήξερα αυτό, αλλά χωρίς δισταγμό, αποφάσισα να κάνω αυτή την επιχείρηση επειδή ήταν Ισραηλινοί όμηροι και εμπιστεύτηκα τους ήρωες της Γιαμάμ και της Σαμπάκ [ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και της εσωτερικής ασφάλειας] που επιτέθηκαν και απελευθέρωσαν τους αιχμαλώτους», δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται οι όμηροι.

«Τώρα οι όμηροι είναι μαζί μας. Είναι [οι όμηροι] ο χρυσός και τα διαμάντια που επιθυμούμε να επιστρέψουμε πίσω. Είναι μια επιχείρηση που θα γραφτεί στην ιστορία. Ναι, ξέρουμε ότι πρέπει να πληρώσουμε το τίμημα, αλλά ξέρω επίσης ότι οι ήρωες θα αναφέρονται πάντα στο βιβλίο και στην ιστορία του Ισραήλ», πρόσθεσε.