Τους ισχυρισμούς του Στέφανου Κασσελάκη για να μην καταθέσει το πόθεν έσχες διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξή του στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για αντικρουόμενες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ασκώντας δριμεία κριτική για το ... γράφημα «πόθεν έσχες» που παρουσίασε και το οποίο, όπως είπε, «αν βάλει κανείς στο ζύγι έσοδα, καταθέσεις, επενδυτικά προϊόντα και δανεισμό, τουλάχιστον με βάση αυτά τα οποία δήλωσε, το μόνο εδώ βλέπει ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός».
Σύμφωνα με τον Παύλο Μαρινάκη: «Ψέμα πρώτο: Υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κάνει δήλωση Πόθεν έσχες τώρα, γιατί δεν λειτουργεί η πλατφόρμα. Ψέμα. Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωσή του. Ο ίδιος όφειλε να υποβάλει αρχική δήλωση σε 90 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η υπάρχουσα πλατφόρμα είναι ανοιχτή και δέχεται κανονικά αρχικές αιτήσεις. Θα μπορούσε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του το 2023 να την έχει υποβάλει ηλεκτρονικά αφού, παρά τους ισχυρισμούς του, η πλατφόρμα pothen.gr ήταν και παραμένει ανοικτή για να την υποβάλει ακόμη και σήμερα».
Στη συνέχεια μίλησε για ένα ακόμα ψέμα λέγοντας: «Ψέμα δεύτερο: Είπε στη συνέχεια, «ανοίξτε την πλατφόρμα και θα τα καταθέσω άμεσα». Ταυτόχρονα ισχυρίστηκε ότι του λείπουν έγγραφα από την IRS (την αμερικανική φορολογική αρχή). Πως γίνεται να ισχύουν και τα δύο;»
Αυτό πάει πολύ καλά Στέφανε. Συνέχισε έτσι! pic.twitter.com/aKIy85feXd
— Ομάδα Αλήθειας (@omadaalithias) June 4, 2024
Ο Παύλος Μαρινάκης προχώρησε εν συνεχεία σε ορισμένες παρατηρήσεις.
Πρώτον, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «δεν κατέθεσε πόθεν έσχες ο κύριος Κασσελάκης, δεν κατέθεσε δήλωση περιουσιακής κατάστασης» και πως προχώρησε «σε ένα σόου που μάλλον φαίνεται για φιάσκο όπως εξελίχθηκε», παρατηρώντας ότι «μόνο σήμερα έχουν βγάλει 9 ανακοινώσεις για να δικαιολογήσουν τον πανικό τους».
«Κατέθεσε μονοσέλιδο exel με κάποια στοιχεία κατά δήλωση του, τα οποία καλή τη πίστη εμείς τα δεχόμαστε. Με βάση αυτά τα στοιχεία γεννώνται ακόμα περισσότερα ερωτήματα από όσα είχαμε μέχρι που κατέθεσε το μονοσέλιδο», υπογράμμισε.
Ακολούθως είπε ότι «δεδομένο πρώτο πριν τα ερωτήματα και σημαντικότερο ότι υπάρχει μία διαπιστωμένη πλέον παράβαση του νόμου γιατί 31/12/2023 ήταν σε αλλοδαπή εταιρεία, ενώ νόμος το απαγόρευε. Έχει εκλεγεί 23 Σεπτεμβρίου.
Είναι κάτι το οποίο είναι και με τη βούλα και από κει και πέρα αν βάλει κανείς στο ζύγι έσοδα, καταθέσεις, επενδυτικά προϊόντα και δανεισμό, τουλάχιστον με βάση αυτά τα οποία δήλωσε ο κύριος Κασσελάκης, το μόνο εδώ βλέπει ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός, γιατί ο κύριος Κασσελάκης πριν από κάποιους μήνες σε πολλές συνεντεύξεις, γιατί το ότι θα καταθέσει το πόθεν έσχες του πριν τις ευρωεκλογές ο ίδιος το είχε πει σε συνέντευξή του, δεν το είπαμε εμείς.
Είχε πει και πολλά άλλα πράγματα, ένα εκ των οποίων ότι έχει βγάλει τόσα πολλά λεφτά που αυτό εμείς δεν το ποινικοποιούμαι, που δεν χρειάζεται ξανά να δουλέψει στη ζωή του. Έτσι είχε πει. Και μάλιστα έχει πει ότι δεν πληρώνεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ και καλά κάνει».
«Αυτό δεν είναι κανονικό πόθεν έσχες»
Και θα πω εγώ το εξής, συνέχισε, «αν δει κανείς τις καταθέσεις του, τα δάνειά του, το πώς πρέπει να αποπληρωθούν τα δάνεια αυτά. Κι εδώ ανοίγω μια παρένθεση. Γι αυτό και δεν είναι κανονικό πόθεν έσχες. Γιατί στο κανονικό πόθεν έσχες λες τι δάνεια είναι, αν είναι κατασκευαστικά, αν είναι στεγαστικά, αν είναι δάνεια επιχειρηματικά.
Υπάρχει ένας δανεισμός ο οποίος ισοδυναμεί περίπου με τα επενδυτικά προϊόντα. Υπάρχει μια πολυτελέστατη ζωή με ελικόπτερα, την οποία το ξαναλέω, δεν είμαστε από τους πολιτικούς χώρους που ποινικοποιούν τη ζωή κάποιου, η οποία αξίζει, φαίνεται ότι κοστίζει πολλά, πολλά λεφτά».
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «δεν συνάδουν τα εισοδήματα. Τα εισοδήματα στη συνέχεια καταλήγουν είτε σε καταθέσεις, είτε σε κάποια επενδυτικά προϊόντα. Υπάρχουν όμως και χρέη. Όλα αυτά είναι ένα ισοζύγιο. Να σας πω όμως και δύο ψέματα. Μόνο δύο, μόνο δύο την τελευταία μέρα. Είναι και άλλα προηγούμενα δύο ψέματα που είπε τώρα μόνο τις τελευταίες 24 ώρες ο κύριος Κασσελάκης» παραθέτοντας τι θεωρεί ψέμα:
«Ψέμα πρώτο. Δεν έχει τη δυνατότητα, επειδή λέει δεν λειτουργεί η πλατφόρμα, να κάνει την κατάθεση του πόθεν έσχες του αρχικού της αρχικής δήλωσης, την οποία είχα κι εγώ υποχρέωση να κάνω τον Ιανουάριο και την έκανα τον Φεβρουάριο, ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου.
Γιατί λέει, δεν λειτουργεί η πλατφόρμα. Ψέμα. Υπάρχει μια νέα πλατφόρμα υπό επεξεργασία που θα είναι σύντομα διαθέσιμη, όμως λειτουργεί ακόμα η προηγούμενη πλατφόρμα, η οποία δέχεται αρχικές δηλώσεις πόθεν έσχες και μάλιστα υπάρχει και ρητή αναφορά, αν δει κανείς το σύστημα του πόθεν έσχες μπορεί να μπει να το δει ότι οι δηλώσεις οι αρχικές που θα γίνουν με την ισχύουσα πλατφόρμα έχουν ισχύ και θα ισχύσουν στην επόμενη».
«Ψέμα δεύτερο λέει ανοίξτε την πλατφόρμα και την επόμενη στιγμή εγώ θα καταθέσω. Εξήγησα ότι μπορεί και τώρα. Την ίδια στιγμή λέει ότι μου λείπουν κάποια στοιχεία για να καταθέσω, είτε του λείπουν στοιχεία είτε μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταθέσει. Οι πολιτικοί αρχηγοί και όλοι όσοι έχουν υποχρέωση για πόθεν έσχες με την ισχύουσα πλατφόρμα η οποία είναι ακόμα στον αέρα και δεν έπεσε μια πλατφόρμα για να ανέβει μια άλλη, υπάρχει μια πλατφόρμα και θα δημιουργηθεί μια άλλη πλατφόρμα., την τελευταία φορά που είχαν υποχρέωση να δηλώσουν πόθεν έσχες το έκαναν. Ήταν πέρσι για το προηγούμενο, ακριβώς έτος».
Συνεχίζοντας ανέφερε πως: «Έχει δοθεί παράταση μέχρι 30/6 για τις ετήσιες
δόσεις, ξέρουμε τα εισοδήματα, έχουν γίνει οι δηλώσεις πόθεν έσχες της
τελευταίας χρονιάς που αναφέρεται στην αμέσως προηγούμενη. Το 2024 θα γίνουν
οι δηλώσεις για την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
Το ξαναλέω όμως, για να μην παρεξηγηθούμε εδώ, επειδή σκοπίμως τα μπλέκει ο κ.
Κασσελάκης, μπλέκει σκοπίμως, άσχετα μεταξύ τους πράγματα ο Κυριάκος
Μητσοτάκης την αρχική δήλωση πόθεν έσχες, δηλαδή με τι λεφτά μπαίνει στην
πολιτική, με τι δάνεια, με τι σπίτια, εδώ θα ήθελα να σχολιάσω και για τα 40
του πρωθυπουργού, άλλο ψέμα του κυρίου Κασσελάκη.
Αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έκανε το 2004. Έκτοτε μέχρι σήμερα ελέγχεται
εξονυχιστικά 20 χρόνια από την αρμόδια ΔΟΥ και όλοι οι πολιτικοί»
Και υπογράμμισε «προσέξτε ποιο είναι το θράσος και η αλαζονεία. Ο Κυριάκος
Μητσοτάκης ελέγχεται. Ουδέν έχει ανευρεθεί, δεν υπάρχει καμία υπόθεση ανοικτή
και όλα αυτά έχουν ελεγχθεί από επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι,
βουλευτές όλων των κομμάτων, όλων και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και όλοι οι υπόλοιποι πλην του κυρίου Κασσελάκη, εγώ ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που είχαμε υποχρέωση για αρχική δήλωση και μπήκαμε στην πολιτική. Εμείς λοιπόν. Εγώ λοιπόν που ανέλαβα υφυπουργός και δεν ήθελα να αφήνω ένα θέμα να αιωρείται, ήρθα εντός της προθεσμίας και έκανα την αρχική δήλωση.
Βρήκα την πλατφόρμα ανοιχτή και την έκανα. Ο κύριος Κασσελάκης είναι στην κατηγορία αυτή, δεν είναι στην κατηγορία των πολιτικών, όχι μόνο πολιτικών αρχηγών που ελέγχονται για 5, 10, 15, 20 χρόνια».
«Αστείοι συμψηφισμοί»
«Υπάρχει μια λέξη που λέγεται αντιπερισπασμός ή αστείοι τέλος πάντων συμψηφισμοί. Νομίζω ότι αυτά μου έρχονται στο μυαλό. Πάμε λίγο να πούμε για τον πρωθυπουργό για να γίνει αντιληπτό. Ο Πρωθυπουργός 20 χρόνια, εντός των προθεσμιών και με τον προβλεπόμενο τρόπο, όχι φιέστα και μονοσέλιδο exel, δήλωση περιουσιακής κατάστασης κατά νόμο, δηλαδή με δικαιολογητικά με χαρτιά από τις τράπεζες, αυτό είναι το πόθεν έσχες», είπε και πρόσθεσε: «Όμως, αυτό που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν φιάσκο. Σόου φιάσκο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει πόθεν έσχες 20 χρόνια. Ένα το κρατούμενο».
Δεύτερον, για τον επικοινωνιολόγο, τον κύριο Γκρίνμπεργκ, ανέφερε ότι «απάντησα και σήμερα έχει σύμβαση με τη Νέα Δημοκρατία, κόβει τιμολόγια και πληρώνεται. Όλα αυτά κατατίθενται και στην ΑΑΔΕ, όπως όλα τα τιμολόγια και οι συμβάσεις στον ισολογισμό του κόμματος. Αν υπάρχει κάτι μεμπτό κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι λάσπη στον ανεμιστήρα, να έρθει να μας το πει και να καλέσει τη δικαιοσύνη. Επειδή όμως δεν υπάρχει και αυτές είναι χυδαίες συκοφαντίες, οι οποίες μάλιστα στρέφονται και κατά επαγγελματιών που έχουν εργαστεί σε πολλές χώρες, καλύτερα να τις αφήσει στην άκρη. Αυτά που λέμε εμείς είναι πραγματικά. Είναι ερωτήματα τα οποία προκύπτουν από επίσημα στοιχεία».
«Προτιμήσαμε τη διαδικτυακή καμπάνια και όχι τις αφίσες»
«Ακούσαμε το φοβερό. Βγάλανε και ένα πίνακα από την Google, ανακάλυψαν τον τροχό ότι η Νέα Δημοκρατία δαπανά κάποια περισσότερα χρήματα από τα άλλα κόμματα στη διαδικτυακή καμπάνια. Τους απαντάμε, προφανώς το ξέρουν, απλά κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν», είπε σχολιάζοντας την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη για το μπάτζετ της Νέας Δημοκρατίας στην διαδικτυακή καμπάνια της.
«Τα κόμματα έχουν ένα συγκεκριμένο μπάτζετ που μπορούν να δαπανήσουν και μια
συγκεκριμένη διαδικασία κατά τον εκλογικό νόμο. Η Νέα Δημοκρατία προτιμά
επιλέγει στρατηγικά να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά στη διαδικτυακή καμπάνια
και όχι για παράδειγμα σε αφίσες που ρυπαίνουν όλη την Ελλάδα. Θα απολογηθούμε
ενώ το κάνουμε by the book, να χρησιμοποιήσω και έναν ξένο όρο, στο ΣΥΡΙΖΑ που
γεμίζει με αφίσες σε όλη την Ελλάδα;», σημείωσε.
Όπως είπε, «οι εκλογικές δαπάνες ελέγχονται από συγκεκριμένη νομοθεσία και
έχουν μια συγκεκριμένη διαδικασία την οποία η Νέα Δημοκρατία την τηρεί σε όλες
οι εκλογικές διαδικασίες. Αν υπήρχε το οτιδήποτε μεμπτό θα υπήρχε έστω και μια
ανοιχτή υπό διερεύνηση υπόθεση. Έχουμε περάσει τόσα χρόνια, τόσες εκλογές και
τα ζητήματα αυτά έχουν κλείσει. Δεν υπάρχουν καν».
Για το debate
Ως προς το θέμα αυτό ο Παύλος Μαρινάκης επισήμανε πως: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τα αυγά και τα καλάθια. Ήμουνα στην Κρήτη συνόδευα τον πρωθυπουργό και είχα και την ευθύνη το συντονισμό, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που σημαίνει ότι κάθε μέσο έχει δικαίωμα να κάνει αίτηση και να έχει έναν διαπιστευμένο δημοσιογράφο και να έρθει να ρωτήσει ό,τι θέλει.
Αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έκανε, όπως φαντάζομαι και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, εκτός από το Στέφανο Κασσελάκη, ο όποιος δεν θέλει να έρθει, όποιος δημοσιογράφος θέλει, να ρωτήσει ό,τι θέλει και να απαντήσει όπως εκείνος πιστεύει. Εκτός κι αν αποχωρήσει από τη συνέντευξη».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε δε ότι «ο άνθρωπος λοιπόν αυτός ενώ έχει τη
δυνατότητα και μάλιστα είναι και δωρεάν προβολή πολιτικού χρόνου σε όλα τα
κανάλια για μία ώρα, εμείς το κρατήσαμε και παραπάνω για να παίξει και να
ακουστούν όλες οι ερωτήσεις, γιατί δεν μπορείς πάνω από μία ώρα στην
τηλεόραση, το αρνήθηκε αυτό. το αρνήθηκε και έκανε και υποδείξεις στους
δημοσιογράφους να κάνουν ερωτήσεις που έχουν όλες τεθεί στον πρωθυπουργό,
έχουν όλες απαντηθεί.
Στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών γιατί επανήλθε σήμερα μετά το debate. Γιατί
είδαν το χθεσινό φιάσκο, βρίσκονται σε πανικό. Έχουν βγάλει κύριε 9
ανακοινώσεις – αναρτήσεις. Εμείς έχουμε απαντήσει για το debate πριν από
ενάμιση δύο μήνες.
Δεν θυμάμαι ακριβώς, αλλά νομίζω είναι πάνω από ένα μήνα, μπορεί και δύο μήνες
να έχει περάσει. Εμείς θεωρούμε ότι η πολιτική αντιπαράθεση στις ευρωεκλογές
γίνεται κατ αρχάς μεταξύ των υποψηφίων. Το καλύτερο debate γίνεται στη Βουλή.
Έχουν γίνει πάρα πολλές συζητήσεις στη Βουλή. Δεν φταίει η Νέα Δημοκρατία, που
ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε πρόεδρο εξωκοινοβουλευτικό».
Ο εκλογικός πήχης
Ο Κυριάκος Μαρινάκης τόνισε ακόμα πως: «Εμείς θεωρούμε, ότι οι εκλογές αυτές, πριν και πάνω απ’ όλα έχουν μια πολύ μεγάλη κρισιμότητα ως προς την ευρωπαϊκή τους διάσταση. Γιατί αποφασίζουν οι πολίτες την Κυριακή 9 Ιουνίου ποια Ελλάδα θέλουν στην Ευρώπη, ποιους ευρωβουλευτές θέλουν να εκλέξουν, αυτούς που είναι με το κόμμα που φέρνει χρήματα στην Ελλάδα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης προστατεύει τα σύνορα, καταφέρνει και φέρνει 43 δις για την πανδημία, ή αυτούς που ζητάνε να περικοπούν χρήματα για τη χώρα, όπως οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».
Και συνέχισε: «Βέβαια σηκώνουμε και το γάντι που έχει πετάξει η αντιπολίτευση,
η οποία τι λέει, να πέσει ο Μητσοτάκης, να αμφισβητηθεί η κυβέρνηση, να
αποσταθεροποιηθεί η χώρα. Εμείς δεν θα κάτσουμε λοιπόν να απαντήσουμε σε αυτό;
Εδώ είμαστε λέμε εμείς να δούμε τελικά αν θέλουν οι Έλληνες πολίτες να
αμφισβητηθεί αυτή η σταθερότητα. Εν πάση περιπτώσει, ενώ έχουμε πει ότι οι
εκλογές είναι το 2027, αν θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία».
Όπως είπε, πρώτον. «Βάζεις πάντοτε ένα πήχη και το λογικό είναι να βάζεις τον
πήχη της τελευταίας αντίστοιχης, ίδιας τέλος πάντων εκλογικής διαδικασία.
Πάντα πρέπει να βάζεις για να κρίνεσαι για τη δουλειά που έχεις κάνει και την
αποτελεσματικότητά σου. Και το κάθε στέλεχος που έχει μια ευθύνη πρέπει να
ξέρει ότι υπάρχει ένας στόχος.
Δεύτερον, σας είπα τη δεύτερη διάσταση των ευρωεκλογών, κατ’ αρχάς, πριν και πάνω απ’ όλα την έχει βάλει αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση ζητάει να ανατραπούν οι συσχετισμοί, δεν το ζητάει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση οφείλει να σηκώσει το γάντι. Και το ξαναλέω, ακούμε μια κριτική και θέλω αυτό να γίνει σαφές και να ακουστεί και στους τηλεθεατές. Ακούμε μια καλοπροαίρετη κριτική από ανθρώπους που είναι κοντά μας».
«Τη δεύτερη τετραετία δεν κάνατε και τόσες μεταρρυθμίσεις όπως την πρώτη και γι’ αυτό θέλουμε να σας στείλουμε ενδεχομένως ένα μήνυμα ότι μπορεί να διαφωνούμε με ένα νομοσχέδιο. Απαντώ.
Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Τη δεύτερη τετραετία έχουν γίνει σημαντικές τομές δικαστικός χάρτης, μη κρατικά πανεπιστήμια, φορολογικό νομοσχέδιο, οικονομικό νομοσχέδιο, μη κρατικά πανεπιστήμια και ψηφιακό φροντιστήριο και ψηφιακό σχολείο, σημαντικές παρεμβάσεις στη δημόσια τάξη, όπως τα γήπεδα».
Και πρόσθεσε: «προφανώς έχουμε να κάνουμε πολλά γιατί έχουμε ακόμα τρία χρόνια. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα, που θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα σε όλες αυτές τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, επιστολική ψήφο, ήταν απέναντι, τις καταψήφισαν αυτές τις αλλαγές ή σε μια λογική της επιβολής του νόμου είναι απέναντι.
Άρα, με το να στηριχθούν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση, το μήνυμα που στέλνουμε ξέρετε ποιο είναι; Να γυρίσουμε στα χρόνια που όλα αυτά ήταν ζητούμενα. Εμείς λοιπόν θέλουμε να χτίσουμε σε αυτά τα οποία ήδη έχουμε χτίσει».
Για το θέμα της αποχής σημείωσε ότι «μας προβληματίζει πολύ και γι’ αυτό και περάσαμε από τα λόγια στα έργα. Ψηφίσαμε μόνοι μας δυστυχώς, την επιστολική ψήφο. Ελπίζουμε η επόμενη τέτοια ψηφοφορία να έχει μεγαλύτερη αποδοχή από τα υπόλοιπα κόμματα. Αναφέρομαι στις βουλευτικές εκλογές με μια τροπολογία που θα φέρουμε το συντομότερο δυνατό.
Άρα κάναμε κατ’ αρχάς το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ως προς το θεσμικό όπλο το οποίο είχαμε. Το δεύτερο που μπορούμε να κάνουμε, να πείσουμε τους πολίτες να ψηφίσουν. Και γιατί το φοβόμαστε παραπάνω;
Γιατί παραδοσιακά οι ευρωεκλογές έχουν αυξημένη αποχή. Εδώ μιλάμε για μια διαδικασία ευρωεκλογών που για πρώτη φορά μετά το 2009 δε συμπίπτει με αυτοδιοικητικές εκλογές, άρα ναι υπάρχει ανησυχία. Γι’ αυτό και οφείλουμε να πείσουμε τους πολίτες να συμμετέχουν και να τους πούμε ότι τα αποτελέσματα καθορίζονται από τους ψηφίσαντες, από τους παρόντες».
Άρα δεν πρέπει κανείς να αφήσει τους άλλους να καθορίσουν ένα αποτέλεσμα χωρίς οι ίδιοι να ασκήσουν το δικό τους εκλογικό δικαίωμα. Και νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή».