17 Ιουνίου 2024

Παρέμβαση Αρείου Πάγου: Πειθαρχικός έλεγχος για ανακρίτρια και εισαγγελέα που αποφάσισαν να αφεθεί ελεύθερος ο Λύτρας


Υπό πειθαρχικό έλεγχο θα περάσουν η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας γνωμοδοτήσεων που άφησαν ελεύθερο υπό όρους τον Απόστολο Λύτρα, ύστερα από εντολή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

«Αναφορικά με την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με κατηγορούμενο δικηγόρο, η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξαν κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα για τις ενδεχόμενες ευθύνες δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού, αναφορικά με τις ενέργειές τους στο στάδιο της προδικασίας», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν ο γνωστός δικηγόρος να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, παρότι είχε ξυλοκοπήσει τη σύζυγό του, πράξη την οποία ομολόγησε.

Δικαστικές πηγές, προσπαθώντας να εξηγήσουν το σκεπτικό της απόφασης ανακριτή και εισαγγελέα για τον Απόστολο Λύτρα, ανέφεραν ότι στην απόφασή τους βάρυνε το ότι το θύμα υποστήριξε πως δεν είχε συμβεί ξανά περιστατικό βίας στο παρελθόν και πως η πρώην σύζυγός του, που τον είχε καταγγείλει για ενδοοικογενειακή βία, είχε ανακαλέσει στο δικαστήριο.

Ο ίδιος ο κ. Λύτρας, εξερχόμενος της Ευελπίδων, κάνοντας δηλώσεις στους δημοσιογράφους παραδέχθηκε την πράξη του, ζήτησε συγγνώμη και υποστήριξε ότι θα ζητήσει ψυχολογική βοήθεια και υποστήριξη για να βρει τα αίτια αυτής της συμπεριφοράς.

Μαρινάκης: Οι αποφάσεις των δικαστών ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη

Η απόφαση αυτή εισαγγελέα και δικαστή προκάλεσε συζήτηση, και το θέμα τέθηκε και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη κατά τη διάρκεια του briefing, με τον ίδιο να απαντά ότι, δυστυχώς, δεν μπορεί να κρίνει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

«Από εκεί και πέρα, υπάρχει η διάκριση των εξουσιών από τη στιγμή που αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη, ούτε η κυβέρνηση μπορεί να μιλήσει, ούτε τα κόμματα, ούτε μπορούμε να σχολιάσουμε μια απόφαση. Η προφυλάκιση ή μη είναι μια απόφαση του ανακριτή και της εισαγγελέως, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε αυτή την απόφαση. Οι αποφάσεις των δικαστών ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη και όχι από την κυβέρνηση» είπε.