25 Ιουνίου 2024

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ😝😝Ο Κασσελάκης από τις ΗΠΑ, κλείνει το ημερήσιο φύλλο της «Αυγής»-Σε απεργία οι εργαζόμενοι δεν θα βγει ούτε κυρακάτικο φύλλο


Δείτε τα πρωτοσέλιδα που θα μας λείψουν....

Αναστέλλεται η έκδοση του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας Αυγή, με επίκληση οικονομικών προβλημάτων από την πλευρά της Κουμουνδούρου. Η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να συνεχίσει μόνον με την κυριακάτικη έκδοση, ενώ δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν κινήσεις για την ανάπτυξη του site της εφημερίδας.

Ο υπεύθυνος οικονομικών  του κόμματος Χρήστος Μαυροκεφαλίδης μετέφερε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στην «Αυγή», για τους εργαζόμενους που εργαζόταν στο καθημερινό φύλλο, αλλά θα απορροφηθούν στον Όμιλο.

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Εκτελεστικού γραφείου του κόμματος, πριν ο Στέφανος Κασσελάκης αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, παρουσιάστηκε από τον οικονομικό διευθυντή η συνολική οικονομική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία περιγράφεται ως οριακή.

Πάνω σε αυτό το πρόβλημα, ακολούθησαν σειρά από προβληματισμοί για τυχόν πηγές εξοικονόμησης πόρων, ανάμεσα στα οποία ήταν και τα κομματικά ΜΜΕ, των οποίων η μηνιαία μισθοδοσία είναι διπλάσια σε σχέση με εκείνη των εργαζομενων του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε να δοθεί μια λύση,  όπως η αναστολή της έκδοσης του καθημερινού φύλλου, χωρίς ωστόσο να ληφθεί τελική απόφαση, σε εκείνη  την συνεδρίαση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείται στα κομματικά όργανα επί εποχής Κασσελάκη, το θέμα της αναδιάρθρωσης των κομματικών ΜΜΕ.

Όμως, το θέμα της αναστολής του καθημερινού φύλλου παραπέμφθηκε εντέλει στο ΔΣ της «Αυγής», προκειμένου να ανάψει ή όχι το «πράσινο φως», ενώ οι εργαζόμενοι του μέσου ενημερώθηκαν αιφνιδιαστικά σήμερα για τις εξελίξεις.

Εφημερίδα με μεγάλη ιστορία

Η εφημερίδα Αυγή εκδόθηκε τον Αύγουστο του 1952, με πρώτο διευθυντή τον Βασίλη Ευφραιμίδη, τον οποίον διαδέχθηκε ο Μανώλης Γλέζος. Η έκδοσή της απαγορεύτηκε από την χούντα των συνταγματαρχών και επανακυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1974 από το ΚΚΕ εσ. 

Στον πρώτο κύκλο συνεργατών συνυπήρχαν προσωπικότητες όπως οι Ηρακλής Τζάθας, Τάσος Βουρνάς, Λεωνίδας Κύρκος, Σπύρος Λιναρδάτος, Θανάσης Τσουπαρόπουλος, Ασημάκης Γιαλαμάς, Κώστας Βάρναλης, Έλλη Αλεξίου, Τάσος Λειβαδίτης, Τίτος Πατρίκιος, Αρης Αλεξάνδρου, Γιάννης Ιμβριώτης, Ρόζα Ιμβριώτη και άλλοι.


Σύντομα ακόμα περισσότεροι άνθρωποι του πνεύματος βρέθηκαν στην εφημερίδα, ενώ στο δημοσιογραφικό εργαστήρι, όπως αποδείχθηκε η «Αυγή», μαθήτευσαν εκατοντάδες νέοι και νέες, αρκετοί από τους οποίους διέπρεψαν και θα στελέχωσαν άλλα έντυπα.

«Αυγή»: Δεν θα βγει ούτε το κυριακάτικο φύλλο -Σε 24ωρες απεργίες προχωρούν οι εργαζόμενοι της εφημερίδας


Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην «Αυγή» μετά την απόφαση για αναστολή της καθημερινής έκδοσης της επίσημης εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται μία ημέρα μετά τις αποκαλύψεις που έκανε ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, για την κατάσταση που παρέλαβε, οργανωτικά και οικονομικά, διαδεχόμενος τον Αλέξη Τσίπρα, όπου προανήγγειλε «επίπονη διαδικασία εξορθολογισμού» των εξόδων του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν βγαίνει ούτε το κυριακάτικο φύλλο της «Αυγής»

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν θα βγει ούτε το κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας, που -όπως έγινε γνωστό- θα συνεχίσει κανονικά μαζί με την ιστοσελίδα.

Η αναστολή κυκλοφορίας του κυριακάτικου φύλλου της «Αυγής» αποφασίστηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι αναμένεται να προχωρήσουν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, καθώς μιλούν για μια πολιτική απόφαση που ελήφθη ομόφωνα από το Εκτελεστικό Γραφείο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εργαζόμενοι είχαν συνάντηση τόσο με τον διευθυντή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Καπνισάκη, όσο και με τη γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, οι οποίοι -όπως λένε εργαζόμενοι- ήταν ανένδοτοι όσον αφορά την κυκλοφορία του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας λόγω των κακών οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωσή του, το Δ.Σ. της «Αυγής» υπογραμμίζει ότι σκοπός της απόφασης είναι η αναβάθμιση της κυριακάτικης έκδοσης και της ιστοσελίδας «avgi.gr», ενώ τονίζει ότι θα παρουσιάσει το πλάνο του για τον εκσυγχρονισμό του Μέσου και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας.

Πάντως, η ΕΣΗΕΑ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για τον «ξαφνικό θάνατο», ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης, αποφασίστηκε χωρίς σχεδιασμό.

Aναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για την «Αυγή»

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο για την απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να αναστείλει την καθημερινή έκδοση της εφημερίδας ''ΑΥΓΗ''.

Αυτός ο ''ξαφνικός θάνατος'' αποφασίστηκε χωρίς σχεδιασμό, χωρίς διαβούλευση, χωρίς ενημέρωση και, κυρίως, χωρίς εγγυήσεις για το μέλλον των εργαζομένων. Ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει και κατά το παρελθόν, αλλά συνάντησαν τη σθεναρή αντίδραση των εργαζομένων και τα όποια σχέδια αναστολής της έκδοσης ματαιώθηκαν.

Η διακοπή της καθημερινής έκδοσης του ιστορικού εντύπου, στο οποίο υπηρέτησαν κορυφαίοι συνάδελφοι και πολιτικοί προερχόμενοι από την Αριστερά, αποτελεί πλήγμα για τον Κλάδο και τραυματίζει την πολυφωνία στην Ενημέρωση.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει τη στάση της, να διαβουλευθεί με τις ενώσεις και τους εργαζόμενους και δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων».

Θα μας λείψουν πρωτοσέλιδα σαν κι αυτά: