04 Ιουνίου 2024

📺Μητσοτάκης: "Είναι υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τη Θεσσαλία και να τη θωρακίσουμε"-Εγκαινίασε το Επιχειρησιακό Κέντρο ΠΠ Θεσσαλίας στη Λάρισα


«Είναι υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τη Θεσσαλία για την αποκατάσταση, αλλά και να τη θωρακίσουμε. Να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα της λειψυδρίας», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τα εγκαίνια του Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας στη Λάρισα. 

Όπως ο πρωθυπουργός σημείωσε, για την αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων «η Πυροσβεστική έχει τον πρώτο ρόλο». «Βρισκόμαστε σε δύσκολη περίοδο με ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες και θα είμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις φωτιές του καλοκαιριού».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με αντικείμενο τα μέτρα αποκατάστασης από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias».

Πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των υποδομών

Όπως ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε, «γνωρίζετε την τιτάνια, την πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία έχει καταβάλει η κυβέρνησή μας για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας στην χώρα. Δεν θα πω πολλά για το αντικείμενο αυτό. Θα θυμίσω μόνο ότι δαπανούμε παραπάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ, πρωτίστως ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση των υποδομών της πολιτικής προστασίας. Αλλά βέβαια, η πολιτική προστασία δεν αφορά μόνο τις υποδομές αυτές καθαυτές. Αφορά και τη χρήση της τεχνολογίας, στην οποία θα επιμείνω πολύ, διότι μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε όχι απλά πολύ καλύτερη εικόνα σε real time, αλλά και μοντέλα τα οποία κάνουν πολύ πιο ακριβείς προβλέψεις για την πορεία όλων των καιρικών φαινομένων».

Πρόσθεσε ότι « η Πολιτική Προστασία όμως είναι και διαδικασίες και πνεύμα συνεργασίας και σ’ αυτό θέλω να σταθώ ιδιαίτερα. Νομίζω ότι έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη πρόοδο συνολικά στη χώρα στο να συνεργαζόμαστε καλύτερα. Η Πυροσβεστική, η οποία πάντα έχει τον πρώτο ρόλο με τις δασικές υπηρεσίες, με τους δήμους, με τις περιφέρειες, με την αστυνομία, κάτω από έναν ενιαίο συντονισμό για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε κρίση όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, προτάσσοντας πάντα και πρώτα και πάνω απ’ όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Έχουμε μπροστά μας ένα ακόμη δύσκολο καλοκαίρι. Ο υπουργός αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες φοβάμαι ότι από εδώ και στο εξής μπορεί να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

«Έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία την οποία μπορούμε, αλλά προφανώς όλα αυτά θα κριθούν στο πεδίο και στην αποτελεσματικότητα με την οποία θα αντιμετωπίσουμε τις φωτιές του καλοκαιριού, ευχόμενοι βέβαια να μην πρέπει να ξανάδιαχειριστούμε αντίστοιχα πλημμυρικά φαινόμενα με αυτά τα οποία μας πόνεσαν τόσο πολύ τον περασμένο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε πιο έτοιμοι. Τονίζω δεν λέω πότε θα είμαστε έτοιμοι, θα είμαστε πιο έτοιμοι, διότι είναι διαρκής προσπάθεια».

Υπογράμμισε ότι υποχρέωση μας είναι να στηρίξουμε τη Θεσσαλία αλλά και να τη θωρακίσουμε σε αντίστοιχα φαινόμενα που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον. Ο πρωθυπουργός είπε ότι εύχεται να χρησιμοποιείται όσο λιγότερο αυτό το επιχειρησιακό κέντρο κι έδωσε συγχαρητήρια και σε όσους εργάστηκαν για να γίνουν γρήγορα οι δύο υποδομές.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αναγκαιότητα αντιμετώπισης του προβλήματος της λειψυδρίας στη Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι είναι «χρέος της γενιάς μας να το κάνουμε». 

Κυρ. Μητσοτάκης: Στα εγκαίνια του Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας στη Λάρισα


Επίσκεψη στη Λάρισα πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρευρέθηκε στον Αγιασμό και τα εγκαίνια του Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας, στο Διοικητήριο της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, στον κ. Μητσοτάκη παρουσιάστηκε το σύστημα λειτουργίας του κέντρου μέσα από οθόνες και πίνακες. Οι λειτουργίες του περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πρόγνωση του καιρού, ακριβή παρουσίαση των ποταμών και άλλων γεωμορφολογικών στοιχείων, προστασία κατά την αντιπυρρική περίοδο και άλλα.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε επίδειξη μέσω βίντεο του προγράμματος πυροπροστασίας μέσω σκαφών των Αερολεσχών της Θεσσαλίας.


«Να είμαστε καλά, να εγκαινιάζουμε πάντα έργα ευποιοίας και με το καλό να εγκαινιάσουμε και το Ογκολογικό Κεντρο στη Λάρισα», ευχήθηκε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, κ. Ιερώνυμος.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με αντικείμενο τα μέτρα αποκατάστασης από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias».