24 Ιουνίου 2024

📺Φλωρίδης: Με τον νόμο Παρασκευόπουλου αποφυλακίστηκαν βιαστές, παιδοβιαστές, έμποροι ναρκωτικών


Ως το «μεγαλύτερο πλήγμα στο κράτος δικαίου» χαρακτήρισε ο Γιώργος Φλωρίδης τον νόμο Παρσκευόπουλου, απαντώντας στην κριτική που ασκείται μετά τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα ότι «ο νόμος Φλωρίδη πάει να γίνει το αντίθετο του νόμου Παρασκευόπουλου».

«Επειδή σεβασμός στο κράτος δικαίου σημαίνει σεβασμός στις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, ήρθε ο νόμος αυτός τότε και έβγαζε καταδικασθέντες σε 1,5-2 έτη. Ποιοι βγήκαν έξω; Βιαστές, βιαστές παιδιών, εμπόρους ναρκωτικών. Τότε - και μιλάω από την πλευρά των θυμάτων - όταν αποφυλακιζόταν ο δολοφόνος, ο βιαστής, ο παιδοβιαστής πώς ένιωθαν τα θύματα; Πού ήταν αυτοί να πούνε μια κουβεντούλα;», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Όπως εξήγησε ο Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 «ο σκοπός της ψήφισης των νέων Ποινικών Κωδίκων τον Φεβρουάριο ήταν ότι έπρεπε μετά από πάρα πολλά χρόνια που το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των δραστών, να δούμε και τα θύματα, γιατί δικαιώματα έχουν και τα θύματα».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις δικηγόρων και δικηγορικών συλλόγων για αλλαγές άρον-άρον, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε «λένε ψέματα οι δικηγορικοί σύλλογοι, γιατί ξέρουν ότι τις νέες ρυθμίσεις τις επεξεργαζόμαστε από την ψήφιση των προηγούμενων, γιατί το φαινόμενο εξελίσσεται. Και μάγοι να είμαστε, δεν μπορούμε σε ένα Σαββατοκύριακο να φτιάξουμε νόμους».

Στόχος μας ήταν να πάψει να υπάρχει το αίσθημα ατιμωρησίας και στόχος του νέου νόμου είναι να περιοριστεί το κλίμα φόβου του θύματος, πρόσθεσε ο Γιώργος Φλωρίδης.
Για την ενδοοικογενειακή βία

«Δεν είναι γενικός κανόνας η προφυλάκιση σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, αλλά αν ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, η προφυλάκιση είναι ο κανόνας για όσους ο δικαστής αντιλαμβάνεται ότι η προφυλάκιση μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα», είπε ο Γιώργος Φλωρίδης, με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε για την ενδοοικογενειακή βία.

Όπως ανέφερε, «οι νέες, συμπληρωματικές ρυθμίσεις ισχύουν ήδη για την αθλητική βία και τον εμπρησμό, τώρα θα ισχύουν και για την ενδοοικογενειακή βία. Τι καημός τους έχει πιάσει τώρα όλους τους δικηγόρους που αντιδρούν; Το μέτρο είναι σε ισχύ 1,5 μήνα και έχει αρχίσει να αποδίδει» και κατέληξε λέγοντας ότι «στόχος δεν είναι να γεμίσουν οι φυλακές, στόχος είναι να μην γίνουν τα περιστατικά».