18 Ιουνίου 2024

📺Ο βουλευτής Ξανθόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι οι Σκοπιανοί είναι «Μακεδόνες ορίτζιναλ» (βίντεο)


«Μακεδόνες ορίτζιναλ» αποκάλεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, σε συνέντευξή του στο κανάλι της Βουλής, τους κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας, σε μια περίοδο που η ηγεσία της γειτονικής χώρας προσπαθεί να επαναφέρει τη ρητορική αυτή αμφισβητώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η αναφορά Ξανθόπουλου έγινε με αφορμή τα όσα συζητήθηκαν χθες, Δευτέρα, στη διάσκεψη του Ινστιτούτου Τσίπρα παρουσία του πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

«Χθες εισέπραξα ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στα δυτικά Βαλκάνια σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης στην ΕΕ» ξεκίνησε την επίμαχη τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

«Αυτού του τύπου οι πρωτοβουλίες σαν τη Συμφωνία των Πρεσπών παρότι φωνάζουν οι μακεδονομάχοι από εδώ και οι "μακεδόνες ορίτζιναλ" οι από εκεί, είναι ένα δείγμα του πώς μπορούν να οικοδομούνται οι συμμαχίες λαών και κρατών προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.

Δείτε το βίντεο:


Διευκρινίσεις Ξανθόπουλου για τους “Μακεδόνες ορίτζιναλ”: Ατυχής προσπάθεια πλήρους διαστρέβλωσης των όσων είπα

Δήλωση εξέδωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος μετά τις αντιδράσεις για τη συνέντευξή του στο Κανάλι της Βουλής και την αναφορά του σε “Μακεδόνες ορίτζιναλ”.

«Με λύπη, οργή και απογοήτευση, παρακολουθώ την ατυχή προσπάθεια πλήρους διαστρέβλωσης των όσων είπα στο Κανάλι της Βουλής, υπερασπιζόμενος τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι προφανές και από την ουσία αλλά και το ύφος των λεγομένων μου, ότι η αναφορά μου σε “μακεδονομάχους” εδώ και “Μακεδόνες ορίτζιναλ” από εκεί, ήταν ειρωνική και είχε στόχο να περιγράψει τη διακαή προσπάθεια διάφορων εξτρεμιστικών εθνικιστικών κύκλων και στις δύο χώρες, να υπονομεύσουν με κάθε τρόπο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από πουθενά δεν προκύπτουν, δηλαδή, τα όσα ψευδώς και δολίως μου αποδίδουν η μονταζιέρα της ΝΔ και αναπαράγουν με σπουδή και χωρίς κανένα έλεγχο, διάφορα ΜΜΕ, ότι δήθεν αποκάλεσα συλλήβδην τους κατοίκους της Β. Μακεδονίας, “Μακεδόνες ορίτζιναλ”! Ζητώ από τα ΜΜΕ που αναπαρήγαγαν αυτή την αθλιότητα να δημοσιεύσουν την δήλωσή μου και να αποκαταστήσουν άμεσα την αλήθεια των πραγμάτων» αναφέρει.

«Είναι πραγματικά λυπηρό, αλλά και άκρως επικίνδυνο, στο όνομα μικροκομματικών αντιπαραθέσεων να επιχειρείται τέτοιου είδους κατευθυνόμενη παραπληροφόρηση σε τόσο ευαίσθητα και σοβαρά εθνικά ζητήματα, με μοναδικό σκοπό να πληγεί με κάθε τρόπο η εθνικά συμφέρουσα για τη χώρα μας Συμφωνία των Πρεσπών. Άραγε η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός ενστερνίζονται αυτές τις δόλιες πρακτικές λάσπης και ασύστολης ψευδολογίας; Ταυτίζονται με αυτή την αθλιότητα; Για του λόγου το αληθές παρατίθεται η απομαγνητοφώνηση των δηλώσεών μου: “Εισέπραξα ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στα δυτικά Βαλκάνια σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης στην ΕΕ. Αυτού του τύπου οι πρωτοβουλίες σαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρότι φωνάζουν οι “μακεδονομάχοι” εδώ και οι “Μακεδόνες ορίτζιναλ” από εκεί, είναι ένα δείγμα του πώς μπορούν να οικοδομούνται συμμαχίες και λαών και κρατών με όφελος γενικότερο για την περιοχή… Οι συνθήκες επιβάλλουν επιπλέον σταθερότητα…”» πρόσθεσε.