07 Ιουλίου 2024

📺Προολυμπιακό τουρνουά: Ονειρεμένη Εθνική κυριάρχησε επί της Κροατίας και πάει Παρίσι μετά από 16 χρόνια


Προολυμπιακό a tout a l’heure… Παρίσι on arrive! Η «Επίσημη Αγαπημένη» ήταν για ακόμα μία φορά κυρίαρχη στο τουρνουά του ΣΕΦ έχοντας σε καταπληκτική ημέρα τους Νικ Καλάθη και Γιώργο Παπαγιάννη, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να προσφέρει στιγμές… κυριαρχίας όταν έπρεπε. Η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ επικράτησε επί της Κροατίας στον μεγάλο τελικό της Κυριακής με 80 - 69 και πλέον πάει… Παρίσι για να συμμετέχει για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες έπειτα από 16 χρόνια.

Με το τέλος της αναμέτρησης το σύνθημα «δεν σταματώ να τραγουδώ ποτέ» δονούσε την ατμόσφαιρα του ΣΕΦ, ενώ φυσικά την αποθέωση γνώρισε ο Γιάννης που άκουσε ολόκληρο το γήπεδο να φωνάζει ρυθμικά το όνομά του. Ο αμέσως επόμενος που αποθώθηκε ήταν ο Βασίλης Σπανούλης που πάει ξανά στην μεγαλύτερη γαθλητική γιορτή του πλανήτη αλλά αυτή τη φορά δεν θα φορά σορτσάκι όπως έκανε στο Πεκίνο το 2008 καθώς θα είναι ο «αρχιτέκτονας» στην άκρη του πάγκου. Ποιος ξέρει... ίσως η μοίρα κάτι να του χρωστά… από εκείνο το χαμένο σουτ απέναντι στην Αργεντινή.

Ο αγώνας: Ντέρμπι από το πρώτο λεπτό

Ο αγώνας ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να προσπαθούν από την αρχή να επιτεθούν με τα δυνατά τους χαρτιά. Η Εθνική μας ομάδα για πρώτη φορά στο προολυμπιακό τουρνουά επιχείρησε να επιτεθεί σε συνεχόμενες φάσεις με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, με τον σούπερσταρ των Μπακς να προσπαθεί είτε να τελειώσει από κοντά είτε να εκτελέσει από τα 5 μέτρα.

Στα μέσα της πρώτης περιόδου ο Γιάννης είχε ήδη πάρει 5 προσπάθειες για δίποντο, ευστοχώντας σε δύο από αυτές, όμως ο πρώτος σκόρερ της εθνικής ήταν ο Γιώργος Παπαγιάννης με τον Έλληνα ψηλό να ολοκληρώνει την πρώτη περίοδο με 10 πόντους ( 2/2 δίποντα, 2/2 τρίποντα). Από την άλλη οι Κροάτες, όπως αναμενόταν, φόρτωσαν σχεδόν όλες τους τις επιθέσεις στην τριάδα Σάριτς, Χεζόνια και Ζούμπατς, οι οποίοι από κοινού πέτυχαν 18 πόντους ενώ προκάλεσαν και φθορά στην ελληνική άμυνα με τους Παπανικολάου και Παπαγιάννη να «φορτώνονται» από νωρίς με 2 φάουλ. Το πρώτο δεκάλεπτο του τελικού ολοκληρώθηκε με τις δύο ομάδες να βρίσκονται σε απόλυτη ισορροπία (22 - 22).

Η περιφερειακή εκτέλεση την κράτησε σε θέση οδηγού

Τι δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τον Γιάννη να επιτίθεται ξανά κατ΄επανάληψη στο κροατικό καλάθι σκοράροντας 5 συνεχόμενους πόντους, αλλά οι Κροάτες βρήκαν απάντηση μέσα από το «ζωγραφιστό» με τον Ζούμπατς να τελειώνει φάσεις από κοντά. Απο τη στιγμή που ο Γιάννης πέρασε στον πάγκο (και ακόμα και όταν επέστρεψε), η Εθνική δεν μπορούσε να φτάσει κοντά στο καλάθι, όπου δέσποζε η παρουσία του σέντερ τον Λος Άντζελες Κλιπερς και μέχρι το τέλος του ημιχρόνου (6:48 λεπτά) σκόραρε σχεδόν αποκλειστικά είτε με τρίποντα (δύο από Παπαγιάννη και ένα από Παπανικολάου) είτε με σούτ δύο πόντων αλλά πίσω από την γραμμή των ελευθέρων βολών (Τολιόπουλος, Αντετοκούνμπο). Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε το καλάθι του Γουόκαπ από επιθετικό ριμπάουντ μετά από άστοχο τρίποντο ξανά του Παπαγιάννη.

Στην άλλη πλευρά του παρκέ, η ομάδα του Τζόσιπ Σέζαρ προσπάθησε να βρει εισαγωγική πάσα σε έναν εκ των Ζούμπατς ή Σάριτς και εκμεταλλευόμενη την όποια γαλανόλευκη βοήθεια να κυκλοφορήσει την μπάλα και να βρει ελευθερα σουτ. Στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, η Εθνική πέτυχε δύο συνεχόμενα καλάθια και έπαιξε μία καλή άμυνα καταφέρνοντας να πάει στα αποδυτήρια προηγούμενη με διαφορά 6 πόντων (39-45).

Καλάθη εσύ σούπερσταρ!

Η Κροατία μπήκε δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο με τους Ζούμπατς να σκοράρει στο ζωγραφιστό, ενώ η ελληνική επίθεση έδειχνε να «κολλάει». Ωστόσο, αυτός που ανέλαβε να κρατήσει το προβάδισμα για την Εθνική μας ομάδα ήταν ο Νικ Καλάθης αποδεικνύοντας ότι όταν παίζει με αυτοπεποίθηση παραμένει ακόμα και στα 35 του χρόνια, ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους πλέι μέικερ εκεί έξω!

Μέχρι τα μέσα της τρίτης περιόδου ο γκαρντ της Μονακό είχε πετύχει 11 πόντους με 2 τρίποντα, 2 φλότερ από τα 4 μέτρα και μία βολή ενώ μία εκπληκτική ασίστ στον Παπανικολάου έδωσε φτερά στα πόδια των παικτών του Βασίλη Σπανούλη . Η διαφορά μάλιστα έφτασε για πρώτη φορά στο παιχνίδι σε διψήφιο αριθμό πόντων στο 3:56 (60 - 60) και Εθνική συνέχισε στο ίδιο τέμπο ολοκληρώνοντας το δεκάλεπτο με 53- 66.

Δεν κινδύνευσε και πάει στο Παρίσι

Στο τελευταίο δεκάλεπτο η Εθνική δεν κινδίνευσε ούτε μία στιγμή να χάσει τον έλεγχο του αγώνα με τον Γιάννη να αναλαμβάνει ρόλο σκόρερ στην επίθεση και με το κατάμεστο ΣΕΦ στο πλευρό της δεν θα μπορούσε να χάσει αυτό το παιχνίδι. 

Πρώτος σκόρερ της ελληνικής ομάδας ήταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με 23 πόντους ενώ 19 πόντους είχε ο Γιώργος Παπαγιάννης (5/8 τρίποντα) και 14 ο Νικ Καλάθης (11 ασίστ). Για την Κροατία ο Ίβιτσα Ζούμπατς είχε 19 πόντους και 13 ριμπάουντ ενώ 15 πόντους είχε ο Μάριο Χεζόνια.

Τα δεκάλεπτα: 22-22, 39-45, 53-66, 69-80