31 Ιουλίου 2024

📺Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Σπουδαία ελληνική κωπηλασία, τρία πληρώματα σε τελικούς-Προκρίθηκαν στους 16 Χρήστου, Σίσκος, Δαμασιώτη στην κολύμβηση κι ο Τσελίδης στο τζούντο -Δείτε βίντεο


Τρία ελληνικά πληρώματα προκρίθηκαν σήμερα στους τελικούς των αγωνισμάτων τους στην κωπηλασία, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων 2024!

Πρόκειται για μια σπουδαία διάκριση για την ελληνική κωπηλασία, και πλέον οι ελπίδες για κατάκτηση μεταλλίων είναι βάσιμες. Μάλιστα, εάν αύριο ο Στέφανος Ντούσκος προκριθεί στον τελικό του αγωνίσματός του, θα μιλάμε για τεράστια επιτυχία.

Θρίλερ με αίσια έκβαση για Μπούρμπου/Αναστασιάδου

Η αρχή έγινε με τις Χριστίνα Μπούρμπου και Ευαγγελία Αναστασιάδου, που έπειτα από αγώνα-θρίλερ κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό της δικώπου γυναικών.

Οι Ελληνίδες αθλήτριες αγωνίστηκαν στον πρώτο ημιτελικό και ξεκίνησαν πολύ δυνατά την κούρσα. Ήταν σταθερά στη δεύτερη θέση από την αρχή, πίσω μόνο από το πλήρωμα της Ολλανδίας, ωστόσο μετά το μέσον της διαδρομής (1.000 μ.) φάνηκαν να κουράζονται, με αποτέλεσμα να τις προσπεράσουν οι Ρουμάνες αθλήτριες. Σαν να μην έφτανε αυτό, άρχισαν να τις πλησιάζουν επικίνδυνα οι αθλήτριες από τη Δανία. Ωστόσο, άντεξαν στην πίεση και έτσι πανηγύρισαν τη σπουδαία πρόκριση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ελληνικό πλήρωμα τερμάτισε σε χρόνο 7:18.28 και το δανέζικο σε χρόνο 7:19.11, δηλαδή σε χρονική απόσταση κάτω του ενός δευτερολέπτου!

Ο τελικός του αθλήματος διεξάγεται την Παρασκευή 2 Αυγούστου, στις 12:42 μ.μ.


Με άνεση στον τελικό οι Παπακωνσταντίνου/Γκαϊδατζής

Δεύτερη -χρονικά- πρόκριση στον τελικό, αυτή των Αντώνη Παπακωνσταντίνου και Πέτρου Γκαϊδατζή, που ήρθε με άνεση.

Το ελληνικό πλήρωμα ήταν από την αρχή της κούρσας στη δεύτερη θέση, σε πολύ κοντινή απόσταση από τους Ιταλούς. Στη συνέχεια, δεν απειλήθηκαν καθόλου να βγουν από την προνομιούχο τριάδα και τελικά προκρίθηκαν ως δεύτεροι στον τελικού του διπλού σκοφ ελαφρών βαρών, με χρόνο 6:23.36.

Ως πρώτοι της 2ης ημιτελικής σειράς, στην οποία μετείχαν οι Παπακωνσταντίνου/Γκαϊδατζής προκρίθηκαν οι Ιταλοί Στέφανο Όππο και Γκάμπριελ Σοάρες (6:22.85) και ως 3οι οι Νορβηγοί Λαρς Μάρτιν Μπένσκε και Ασκ Γιαρλ Τγιόεμ (6:26.62).

Ο τελικός θα διεξαχθεί την Παρασκευή (2/8) στις 13:02.


Συγκλονιστική μάχη και σπουδαία πρόκριση για Φίτσιου/Κοντού

Τέλος, οι Ζωή Φίτσιου και Δήμητρα Κοντού έδωσαν μια πραγματική μάχη για να προκριθούν στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών.

Οι Ελληνίδες αθλήτριες μέχρι το μέσον της κούρσας ήταν εκτός προνομιούχου τριάδας, αλλά με μια εκπληκτική αντεπίθεση κατάφεραν να τερματίσουν δεύτερες, με χρόνο 6:57.90, και να πάρουν πανηγυρικά την πρόκρισή τους για τον τελικό.

Ως πρώτες της 2ης ημιτελικής σειράς προκρίθηκαν στην καταληκτική κούρσα που θα κρίνει τα Ολυμπιακά μετάλλια οι Ρουμάνς Τζιανίνα Έλενα φαν Γκρόνινγκεν και Ιονέλα Λιβία Κόζμιουτς (6:56.65). Ως τρίτες εξασφάλισαν την παρουσία τους στον τελικό οι Αοίφε Κέισι και Μάργκαρετ Κρέμειν από την Ιρλανδία (6:59.72). 

Ο τελικός του αθλήματος διεξάγεται την Παρασκευή 2 Αυγούστου, στις 13:44.






Χρήστου και Σίσκος πέρασαν στα ημιτελικά των 200 μ. ύπτιο

Διπλή ελληνική παρουσία θα έχουμε το βράδυ (22:47) στα ημιτελικά των 200 μ. ύπτιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, αφού τόσο ο Απόστολος Χρήστου όσο και ο Απόστολος Σίσκος εξασφάλισαν σχετικά εύκολα θέση στη 16άδα.

Ο Χρήστου, αν και μετά τον τελικό των 100μ. και την «πικρή» τέταρτη θέση είχε δηλώσει πως θα αφήσει τα 200μ., αγωνίστηκε κανονικά και πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση, τερματίζοντας τρίτος στη 2η προκριματική σειρά με 1:57.18 και παίρνοντας την πρόκριση με τον 7ο χρόνο στο σύνολο.



Σε ανάλογα επίπεδα κινήθηκε και ο Σίσκος, ο οποίος πήρε την τρίτη θέση στην 4η σειρά με 1:57.26 και κατέλαβε συνολικά την 9η θέση, παίρνοντας και αυτός την πρόκριση με αρκετή άνεση (πέρασαν όλοι οι κολυμβητές που «κατέβηκαν» το 1΄58΄΄).



Την καλύτερη επίδοση των προκριματικών σημείωσε ο Ελβετός Ρόμαν Μιτιούκοφ με 1:56.62, ενώ αίσθηση έκανε η δεύτερη θέση του Γερμανού Λούκας Μέρτενς, χρυσού Ολυμπιονίκη στα 400μ. ελεύθερο, που δεν έχουμε συνηθίσει να τον βλέπουμε στο ύπτιο. Αξιοσημείωτη η ακύρωση του Βρετανού Λιουκ Γκρίνμπακ, που τερμάτισε μακράν πρώτος στην 4η σειρά, αλλά και ο αποκλεισμός του Ουκρανού πρωταθλητή Ευρώπης, Ολεξάντρ Ζελτιάκοφ.





Πανελλήνιο ρεκόρ και πρόκριση στα ημιτελικά των 200 μ. πεταλούδα η Δαμασιώτη

Στην παρθενική παρουσία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η Γεωργία Δαμασιώτη σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 μ. πεταλούδα και -εκμεταλλευόμενη και την πολύ μικρή συμμετοχή- θα έχει την ευκαιρία να κολυμπήσει στο Παρίσι σε έναν ημιτελικό.

Η 21χρονη Ελληνίδα πρωταθλήτρια σημείωσε επίδοση 2:09.55, καταρρίπτοντας το 2:09.74 που είχε η ίδια από τις 25 Ιουνίου 2023 στη Ρώμη. Με το χρόνο αυτό, τερμάτισε 5η στην 3η προκριματική σειρά, κατετάγη 13η (σε σύνολο 19 αθλητριών) και στις 21:45 θα έχει την ευκαιρία να κάνει άλλη μία κούρσα και να κυνηγήσει ενδεχομένως ένα νέο ρεκόρ.

Ταχύτερη των προκριματικών ήταν η Κινέζα Γιουφέι Ζανγκ με 2:06.55, με δεύτερη την Αμερικανίδα Ρέγκαν Σμιθ (2:06.99).




Πρόκριση για Τσελίδη, αποκλεισμός-έκπληξη για Τελτσίδου στο τζούντο

Μία πρόκριση κι ένας αποκλεισμός ήταν ο απολογισμός των Ελλήνων τζουντόκα στο ξεκίνημά τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

Ο Θόδωρος Τσελίδης προκρίθηκε στους 16 της κατηγορίας των -90κ. ανδρών του τζούντο. Ο 27χρονος τζουντόκα επικράτησε του Ρόμπερτ Φλορεντίνο από τη Δομινικανή Δημοκρατία με Ippon και θα αντιμετωπίσει στην επόμενη φάση τον Νεμάνια Μάιντοβ από την Σερβία.




Αντιθέτως, δεν τα κατάφερε η Ελισάβετ Τελτσίδου στους «16» της κατηγορίας -70κ. γυναικών. Η έβδομη Ολυμπιονίκης του Τόκιο ηττήθηκε με Ippon από την βελγίδα Γκαμπριέλα Βίλεμς και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.


Ο Τελτσίδης δήλωσε μετά τη νίκη του: «Είμαι ευχαριστημένος με τη νίκη μου. Ο επόμενος αντίπαλος είναι δύσκολος αλλά όλα μπορούν να συμβούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα δώσω τα πάντα».

Η 28χρονη Ελληνίδα τζουντόκα και ασημένια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ τον περασμένο Απρίλιο δεν μπορούσε να κρύψει την απογοήτευσή της για τον πρόωρο αποκλεισμό της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.