27 Ιουλίου 2024

Σάλος στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024: Εκτός Ολυμπιακού χωριού ο Ολλανδός αθλητής που καταδικάστηκε για βιασμό ανήλικης


Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί για την συμμετοχή του Στέφεν βαν ντε Φέλντε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, αφού ο αθλητής έχει καταδικαστεί για βιασμό ανηλίκου.

Ο 29χρονος αθλητής του μπιτς βόλεϊ από την Ολλανδία καταδικάστηκε το 2016 σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για τον βιασμό ενός 12χρονου κοριτσιού που γνώρισε στο διαδίκτυο όταν ήταν 19 ετών. Αποφυλακίστηκε το 2017.

Εξαιτίας της αυξημένης προσοχής γύρω από την παρουσία του Στέφεν βαν ντε Φέλντε στους φετινούς αγώνες, όπου προκρίθηκε για να εκπροσωπήσει την Ολλανδία, αποφασίστηκε να μην μείνει στο Ολυμπιακό Χωριό ούτε να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης. Ο αθλητής θα βρίσκεται υπό την καθοδήγηση της Ολλανδικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ο Pieter van den Hoogenband, επικεφαλής της αποστολής της Ολλανδικής Ολυμπιακής Επιτροπής, δήλωσε ότι οι αλλαγές στα καταλύματα του Στέφεν βαν ντε Φέλντε ήταν απαραίτητες.

«Δεν πρόκειται να το υποβαθμίσει. Πρέπει να το σεβαστούμε αυτό και να τον βοηθήσουμε ως μέλος της ομάδας να είναι σε θέση να αποδώσει» δήλωσε ο Van den Hoogenband, σύμφωνα με το The Athletic.

Τον περασμένο μήνα, η Ολλανδική Ολυμπιακή Επιτροπή υπερασπίστηκε την απόφασή της να επιλέξει τον αθλητή να αγωνιστεί στους φετινούς αγώνες και υποστήριξε ότι ο 29χρονος είχε ολοκληρώσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναμόρφωσης.

Ωστόσο, η παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού προκάλεσε την οργή του κοινού, συμπεριλαμβανομένων αντιδράσεων από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Sun.

Ένα ψήφισμα που καλεί τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να απαγορεύσει σε γνωστούς σεξουαλικούς παραβάτες να αγωνίζονται, έχει συγκεντρώσει σχεδόν 81.000 υπογραφές.

Το όνομα του Στέφεν βαν ντε Φέλντε εξακολουθεί να βρίσκεται στο μητρώο σεξουαλικών παραβατών της Βρετανίας από τις 25 Ιουλίου, σύμφωνα με το The Athletic.

Ο βιασμός του ανήλικου κοριτσιού έγινε το 2014 και τότε ο Στέφεν βαν ντε Φέλντε φέρεται να είχε συμβουλεύσει το παιδί να πάρει ένα χάπι της επόμενης ημέρας για να αποφύγει τυχόν εγκυμοσύνη.

Το κορίτσι απευθύνθηκε σε μία κλινική αλλά αφού ήταν ανήλικη οι γιατροί ειδοποίησαν την αστυνομία και την οικογένεια της. Στη συνέχεια εκδόθηκε ένταλμα για την σύλληψη του Στέφεν βαν ντε Φέλντε.

Το 2016 δήλωσε ένοχος σε τρεις κατηγορίες βιασμού παιδιού. «Έκανα αυτή την επιλογή στη ζωή μου όταν δεν ήμουν έτοιμος. Ήμουν κατά κάποιον τρόπο χαμένος και τώρα έχω πολύ περισσότερη εμπειρία ζωής», δήλωσε ο Στέφεν βαν ντε Φέλντε έναν χρόνο μετά την αποφυλάκισή του.

Από το 2022 ο 29χρονος είναι παντρεμένος με μία Γερμανίδα παίκτρια του μπιτς βόλεϊ που έχει εκπαιδευτεί ως αστυνομικός. Έχουν έναν γιο 2 ετών.