06 Ιουλίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Κείμενο «σφυροκόπημα» κατά Κασσελάκη από τους «87» στην Κεντρική Επιτροπή


Αιχμές των 87 στελεχών για πόθεν έσχες, «μαύρα» ταμεία και εκλογικό αποτέλεσμα, ζητούν δύο εσωκομματικά δημοψηφίσματα.

Τέλος δεν έχουν οι αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. 87 στελέχη του κόμματος με κείμενό τους «σφυροκοπούν» τον Στέφανο Κασσελάκη πριν από την Κεντρική Επιτροπή.

Οι «87» αναμένεται να προσέλθουν στη συνεδρίαση στο ίδιο μήκος κύματος με αυτό που τοποθετήθηκαν στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που άσκησαν κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη ζητώντας την συνεδρίαση των κομματικών οργάνων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, στελέχη της μειοψηφίας άνοιξαν μια σειρά θεμάτων ασκώντας «δομημένη κριτική» κατά του Στέφανου Κασσελάκη, η οποία εκτεινόταν από τα ζητήματα ανάλυσης του εκλογικού αποτελέσματος και της λειτουργίας του κόμματος και έφτανε μέχρι τον «στρατό των τρολς». Η κριτική τους, ωστόσο, χαρακτηρίστηκε από μια πολιτισμένη ατμόσφαιρα χωρίς εξάρσεις και εντάσεις, την οποία η πλευρά της «φρουράς Τσίπρα», δηλαδή στελεχών με ευθεία αναφορά στον πρώην Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα επιθυμεί να επικρατήσει και σήμερα, ώστε να μην οξυνθούν τα πάθη.

«Η οπαδοποίηση δεν βοηθά κανέναν» σχολίαζε προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με δεδομένο ότι και η ηγετική ομάδα θέλει να αμβλύνει τις όποιες αντιπαραθέσεις μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και η πλευρά των «87» θέλει να της δοθεί ο χώρος και ο χρόνος, ώστε να επιχειρηματολογήσει υπέρ των θέσεών της.

Κεντρική Επιτροπή στον απόηχο διαφωνιών και αντιπαραθέσεων 

Με την εισήγηση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη αρχίζει στις 10 το πρωί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο των αντιπαραθέσεων που ακολούθησαν μετά τις Ευρωεκλογές.

Στην Κεντρική Επιτροπή θα συζητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και η πορεία προς το καταστατικό Συνέδριο του κόμματος.

Το κείμενο εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας πάντως δεν εγκρίθηκε ομόφωνα στην προχθεσινή συνεδρίαση αφού επτά μέλη του οργάνου την καταψήφισαν, όπως διέρρευσαν οι ίδιοι. Είναι δε επτά από τα 87 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής που την προηγούμενη εβδομάδα είχαν υπογράψει επιστολή προς τον πρόεδρο του κόμματος. Παρότι ο Στέφανος Κασσελάκης στην Πολιτική Γραμματεία, κατέβασε τους τόνους και προσπάθησε να δημιουργήσει συναινετικό κλίμα, εντούτοις στην συνεδρίαση δέχθηκε κριτική για τις επιλογές του την προεκλογική περίοδο, που αναμένεται να επαναληφθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

«Μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, χρειάζεται ομόνοια, προγραμματικές προτάσεις και ενότητα. Είμαι στην διάθεση σας για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε», ανέφερε στην Πολιτική Γραμματεία ο κ. Κασσελάκης.

Επιπλέον για το κρίσιμο θέμα των συνεργασιών στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς εκτίμησε ότι “μπορούν να αναζητηθούν κοινά πεδία για νομοθετική συνεργασία με άλλα κόμματα κυρίως με το ΠΑΣΟΚ”, θέμα για το οποίο υπήρξε ομοφωνία.

Πάντως, πρόθεση του Στέφανου Κασσελάκη είναι να επισπευστεί το καταστατικό συνέδριο και να πραγματοποιηθεί ακόμη και στο τέλος Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον η έκταση της κριτικής που θα ασκηθεί, κυρίως σε ό, τι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα και τις επιλογές του προέδρου του κόμματος. Σημειώνεται ότι μία σειρά στελεχών έχουν ταχθεί δημοσίως υπέρ της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων, πρόταση που αφορά κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει εισέλθει σε διαδικασία επιβεβαίωσης ή αλλαγής της ηγεσίας.

Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί και το ζήτημα εφημερίδας "Αυγή" που σχετίζεται με τα οικονομικά του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης το μεσημέρι της Παρασκευής επισκέφθηκε τα γραφεία της εφημερίδας όπου είχε εκτεταμένη συζήτηση με τους εργαζόμενους για τις προοπτικές βιωσιμότητας του συγκροτήματος.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στελεχών

Και ενώ οι ώρες μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μετρούν αντίστροφα, οι αντιδράσεις στελεχών διαδέχονται η μια την άλλη.

Για το ζήτημα στο οποίο διαφωνεί που οδήγησε να μην ψηφίσει την εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη για την Κεντρική Επιτροπή και τις αναφορές Κασσελάκη για τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης εξήγησε πως «υπάρχει μια εισήγηση για την Κεντρική Επιτροπή και υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις π.χ. λέει σε ένα σημείο ότι το αποτέλεσμα (των εκλογών) δεδομένων των συνθηκών ήταν ικανοποιητικό, εγώ πιστεύω ότι το αποτέλεσμα δεδομένων των συνθηκών ήταν αρνητικό, συν του ότι κατά την γνώμη μου έχει δημιουργηθεί ένα δύσκολο κλίμα το οποίο όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να ξεπεραστεί και μέσα στην κεντρική επιτροπή».

«Έχω μια διαφορετική απόχρωση στο ζήτημα της εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος», διευκρίνισε ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι όπως είπε και στην Πολιτική Γραμματεία, είναι λάθος η αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη στις αναρτήσεις του στο facebook για τον Αλέξη Τσίπρα. «Έχει τραυματίσει τη βάση της παράταξης και πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, έχει δημιουργηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ένα βαρύ κλίμα μετά τις εκλογές με όλες αυτές τις ιστορίες με τα δήθεν μαύρα ταμεία και την Αυγή.
«Σε αυτό το κόμμα είμαι 25 χρόνια και έχω τη γνώμη μου», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο ίδιος.

Πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι συνεδρίασαν μετά από 6 μήνες όλοι το αποτίμησαν θετικά και πως ίσως αυτό από την πλευρά της ηγεσίας να είναι μια έμπρακτη αναγνώριση του λάθους που έγινε να πάνε στις εκλογές χωρίς να συνεδριάζουν, ενώ σημείωσε πως όρισαν και για την επόμενη και μεθεπόμενη εβδομάδα συνεδρίες.

«Αν μπούμε σε μία κανονικότητα συνεδριάσεων και συναποφάσεων έχουμε την δυνατότητα να διορθώσουμε κάποια πράγματα», υπογράμμισε και τόνισε πως στόχος είναι να βάλουν το κόμμα σε ανάταξη.

Ερωτηθείς αν στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη, δήλωσε πως «ο Στέφανος Κασσελάκης είναι η εκλεγμένη ηγεσία του κόμματός μας και εμείς στηρίζουμε το κόμμα μας και συνεργαζόμαστε με όλη την ηγεσία προκειμένου να δυναμώσει το κόμμα».

Για το θέμα της Αυγής, ανέφερε πως είναι μία δύσκολη συνθήκη και πως επίσης είχαν καταθέσει διάφοροι όπως είπε τη διαφωνία τους για τον τρόπο που έγινε.

Τσιόκας: Οι λόγοι που δεν θα λάβω μέρος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Τους λόγους για τους οποίους πήρε την απόφαση να μη συμμετάσχει στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε σε δήλωσή του το μέλος του οργάνου, Χάρης Τσιόκας.

Μεταξύ άλλων τονίζει ότι «έχουμε καταστήσει ξεκάθαρο ότι δεν επιθυμούμε να γίνουμε μέρος ή άλλοθι της κρίσης. Μίας κρίσης που αντί για μετεξέλιξη οδηγεί στη μετάλλαξη» και προσθέτει:

«Συνεπώς, με όσα έχουμε δηλώσει η συμμετοχή σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που διολισθαίνει σε άλλη θεματολογία απ’ αυτή του εκλογικού μηνύματος δεν ανταποκρίνεται στο κοινωνικό αίτημα και προσφέρει νομιμοποίηση, αν όχι στον εκφυλισμό, στην μετάλλαξη του κόμματος».