08 Ιουλίου 2024

Λεπέν - Μπαρντελά για την ήττα τους: «Η νίκη μας είναι αναπόφευκτη στο μέλλον» - «Αναλαμβάνω την ευθύνη»


Μέσω μιας ανάρτησής της, η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, που γνώρισε αναπάντεχη ήττα αν και βγήκε πρώτη στο α΄γύρο των γαλλικών εκλογών, ευχαρίστησε τους 10 εκατ. ψηφοφόρους της, τονίζοντας πως η νίκη «είναι αναπόφευκτη στο μέλλον».

Όπως τονίζει η Λεπέν στο X, η πρόοδος που σημείωσε το κόμμα της μέσα σε δύο χρόνια είναι «απίστευτη», ενώ τόνισε πως τα αποτελέσματα «μας καλούν να κάνουμε έναν απολογισμό για το τι μπορούμε να βελτιώσουμε».


Παρά την ήττα, η Λεπέν φαίνεται πως συνεχίζει να έχει το βλέμμα προσηλωμένο στις προεδρικές εκλογές του 2027, ενώ το κόμμα της είναι η μόνη πολιτική δύναμη σήμερα που πρακτικά είναι εγγυημένο πως θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως παρ' ότι ο Εθνικός Συναγερμός τερμάτισε τρίτος, μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία που ονειρευόταν, πέτυχε άνοδο της ισχύος του στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, χωρίς προηγούμενο

Μπαρντελά: Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί 

Τις πρώτες του δηλώσεις έκανε και ο Τζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος προοριζόταν από την Λεπέν για πρωθυπουργός της Γαλλίας λέγοντας πως «αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί», τόσο για την ήττα του κόμματός στις βουλευτικές εκλογές όσο και για τη νίκη στις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με την Le Monde, ο Μπαρντελά τόνισε: «Το λέω ξεκάθαρα σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες, οι επιλογές που κάναμε δεν ήταν σωστές. Πάντα κάνουμε λάθη και εγώ έκανα κάποια».

Τέλος, αναφέρθηκε και σε ακραίους του κόμματος που κατηγορήθηκαν για ρατσιστικές δηλώσεις, τονίζοντας πως «ορισμένοι που έχουν δεν συνάδουν με το όραμά μου, με αυτά που υπερασπιζόμαστε, με την πολιτική γραμμή που υποστηρίζω, δεν θα συνεχίσουν στο κόμμα».

Πώς κατανέμονται οι έδρες

Σημειώνεται πως η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα καταλάβει στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση από 184 ως 186 έδρες, κατά εκτίμηση του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού BFM.

Από 160 ως 162 θα είναι οι βουλευτές της προσκείμενης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξης.

Αντίστοιχα, η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν θα έχει από 141 ως 143 βουλευτές. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εκτιμάται ότι θα έχει από 65 ως 67 βουλευτές.

Στον χώρο της αριστεράς η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) εκτιμάται ότι θα έχει από 73 ως 80 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό κόμμα από 60 έως 64 βουλευτές, οι Οικολόγοι από 33 ως 36 και οι Κομμουνιστές ανάμεσα σε 11 και 12.