16 Ιουλίου 2024

Απόστολος Λύτρας: Το σκεπτικό πίσω από την απόρριψη του αιτήματός του για αποφυλάκιση – «Είναι ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων»


Η πλειοψηφία των δικαστών του Συμβούλιου Πλημμελειοδικών Αθηνών απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του Απόστολου Λύτρα με «βραχιολάκι», διότι από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης συνάγει το συμπέρασμα ότι η άρση της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους ή η ηλεκτρονική επιτήρηση, δεν επαρκούν για να αποτρέψουν τον κατηγορούμενο από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων, ούτε διασφαλίζουν την παρουσία του στο δικαστήριο.

Συγκεκριμένα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης του είναι κατά τους δικαστές: 1) Η βαριά σωματική βλάβη της συζύγου του για ασήμαντο λόγο, 2) το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος μέσα στο αυτοκίνητο, χωρίς αφορμή, κλείδωσε τις πόρτες για να μην βγει έξω, την εξύβρισε και της επιτέθηκε καταφέρνοντάς της πολλαπλά χτυπήματα με αποτέλεσμα να της προκαλέσει σημαντική σωματική βλάβη, 3) ότι ο Απόστολος Λύτρας επεδίωκε το αποτέλεσμα και τέλος, ότι προσπάθησε να αποπροσανατολίσει τις Αρχές για την πραγματική αιτία των τραυμάτων του θύματος, ισχυριζόμενος ότι έπεσε από την σκάλα.

Συνεπώς, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, κατέληξε πως είναι ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων και ύποπτος φυγής, παρά την πρόταση του εισαγγελέα που είχε προτείνει να βγει από την φυλακή ο γνωστός δικηγόρος με ηλεκτρονικό «βραχιολάκι».

Η μειοψηφία αντιθέτως υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση βάση της οποίας μπορούσε να βγει από τη φυλακή με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Υπενθυμίζεται πως ο Απόστολος Λύτρας είχε καταθέσει στις 28 Ιουνίου αίτηση με την οποία ζητούσε την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησής του, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε παραβιάσει τους όρους που του επέβαλε η ανακρίτρια με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα μετά την απολογία του. Οι όροι που του είχαν επιβληθεί ήταν η μη επικοινωνία με το θύμα και η μετοίκηση από το σπίτι που έμεναν μέχρι τότε, αλλά ούτε είναι και ύποπτος φυγής.