25 Ιουλίου 2024

Παπαπαναγιώτου: «Χρήσιμοι ηλίθιοι»


Οσο τα νερά του Αιγαίου ήταν ήρεμα και κρυστάλλινα, καμία προβοκάτσια δεν είχε τύχη. Είτε από απέναντι είτε από εδώ. Ο βυθός φαινόταν με διαύγεια. Μόνο κάτι υπερεκτεθειμένοι επαγγελματίες «διασώστες» είχαν μείνει στο ρόλο του αχθοφόρου της τουρκικής προπαγάνδας και του φαιδρού. Τώρα που τα νερά του Αιγαίου σηκώνουν κύμα, λόγω του Κυπριακού, γίνονται πιο «μαύρα» και θολά.
Ούτως ή άλλως η πολιτική της «θετικής ατζέντας», αν και αποδεδειγμένα επωφελής, έχει όρια. Κι εν προκειμένω το Κυπριακό είναι ένα πρώτο όριο. Το χορό άνοιξε ο Τ. Ερντογάν. Αν και πιο «μαζεμένος» από ό,τι στο παρελθόν, στη φιέστα για τον Αττίλα έστρεψε το φακό στα μελλούμενα και φώτισε τον αδιατάρακτο αναθεωρητισμό του και την επίμονη αδιαλλαξία του. Διχοτόμηση της Κύπρου και «απαίτηση» για αναγνώριση πήρε αδιαπραγμάτευτη απάντηση από τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Ομως, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε και τη μέγιστη απρέπεια να προσπαθήσει να διαχωρίσει τη στάση του Ν. Δένδια από τη στάση του πρωθυπουργού, καλώντας τον Κ. Μητσοτάκη να βάλει τον Δένδια στη θέση του. Λες και Μητσοτάκης και Δένδιας λένε κάτι διαφορετικό για το Κυπριακό! Μπουνταλάδικη συμπεριφορά, πέραν κάθε ανεκτής στάσης στο πλαίσιο του πολιτισμού, της δημοκρατίας, της καλής γειτνίασης και του Διεθνούς Δικαίου. Η προοπτική της εκλογής του Τραμπ φαίνεται πως έχει προεξοφληθεί από την Αγκυρα. Και δεν είναι περίεργο. «Περίεργο», όμως είναι, ότι «έσκασαν μύτη» οι ιμάντες της τουρκικής και ρωσόφιλης προπαγάνδας εν Ελλάδι, γράφοντας ότι ο Μητσοτάκης έχει γίνει «πειθήνιο όργανο του Ερντογάν».

Και για να μη μείνει καμία αμφιβολία τι ακριβώς κάνουν, πρόσθεσαν την «αποκάλυψη» πως ο Μητσοτάκης «πούλησε» τον Δένδια! Θα ήταν ανησυχητικό αν οι εν λόγω αχθοφόροι της τουρκικής προπαγάνδας δεν ήταν σεσημασμένοι «πατριώτες της φακής». Εμποροι ανόθευτου τζάμπα «πατριωτισμού» και αυτόκλητοι «φύλακες» ανύπαρκτων Θερμοπυλών. Ενα εκκρεμές που κινείται αενάως μεταξύ του Ερντογάν και του Πούτιν, κάνοντας ενίοτε μικρή στάση στις θεωρίες συνωμοσίας του Κ. Βελόπουλου. Φωνασκούντες παλικαράδες που πάλλονται από λαϊκισμό και αμετροέπεια.

Ανίκανοι να κατανοήσουν π.χ. ότι ο εξοπλισμός της χώρας με rafale, F-35, φρεγάτες και αναβαθμισμένα F-16, μαζί με τις αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, είναι μακράν η πιο «σκληρή στάση» απέναντι στον αναθεωρητισμό. Η φιλολογία περί πιο «σκληρών δηλώσεων» δεν είναι παρά φιλολογία και ψευτομαγκιές. Τι θέλουν, λοιπόν, οι υπερπατριώτες; Θέλουν πόλεμο; Δεν τολμάνε να το πουν καν, αν και ξέρουν ότι η χώρα βρίσκεται στην καλύτερη αμυντική κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών. Απλώς θέλουν, με όποιο κόστος, να φθείρουν την κυβέρνηση και τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αδιαμφισβήτητα έχει αναβαθμίσει τη διπλωματική και πολιτική ισχύ της χώρας.


Οπως έλεγε παλαιός και πολύ έμπειρος διπλωμάτης, που ήταν το δεξί χέρι του Κων. Καραμανλή, «πριν ψάξεις για σύνθετες απαντήσεις σε ανορθολογικά γεγονότα, ξεκίνα από την ανθρώπινη βλακεία» (μια άλλη λέξη έλεγε, κατά κυριολεξία). Θα προσέθετα μόνο και την εγγενή ανάγκη κάποιων να είναι οι κατά περίπτωση «χρήσιμοι ηλίθιοι». Εν προκειμένω της τουρκικής προπαγάνδας.

Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
https://eleftherostypos.gr/apopseis/chrisimoi-ilithioi