07 Ιουλίου 2024

ΑΡΧΙΣΕ Ν ΤΟΥΣ ΒΑΡΑΕΙ ΣΑ ΧΤΑΠΟΔΙΑ Ο ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ😂😂Γαλλία: Ανατροπή από τα επίσημα exit polls – Πρώτος ο Μελανσόν, δεύτερος ο Μακρόν, τρίτη η Λεπέν-Μελανσόν: Ο Μακρόν να σκύψει το κεφάλι και να με καλέσει να κυβερνήσω και


Ανατροπή δείχνουν οι αρχικές εκτιμήσεις του αποτελέσματος του δεύτερου γύρου των εκλογών στην Γαλλία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Μελανσόν έρχεται πρώτο με μικρή διαφορά από το προεδρικό στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν.

Τι προβλέπει τo exit poll του Ινστιτούτου Ipsos με τον όμιλο Talan για τα δίκτυτα France Télévisions, Radio France, France 24/RFI και LCP-Assemblée nationale:
  • Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Ζαν Λυκ Μελανσόν αναμένεται να λάβει από 172 έως 192 έδρες
  • Αναγέννηση του Εμανουέλ Μακρόν: 150 με 170 έδρες
  • Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν: 132 με 152 έδρες
  • Ρεπουμπλικανοί και άλλα δεξιά κόμματα: 57 με 67 έδρες

Εάν τα exit poll πετύχουν τις προβλέψεις τους αυτό σημαίνει ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι πρώτο αλλά δεν κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση, η οποία απαιτεί 289 έδρες.

Μελανσόν: Ο Μακρόν πρέπει να παραδεχθεί την ήττα

Μπροστά σε συγκεντρωμένους οπαδούς του ο Ζαν Λυκ Μελανσόν απευθύνθηκε απευθείας στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και του ζήτησε να παραδεχθεί την ήττα του.

«Η ακροδεξιά απέχει πολύ από το να αποκτήσει πλειοψηφία απόψε… Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι το αποτέλεσμα μιας θαυμάσιας προσπάθειας κινητοποίησης», ανέφερε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν για την προσπάθεια που έκανε η Αριστερά της Γαλλίας αλλά και το στρατόπεδο του Μακρόν να μπλοκάρουν τους υποψηφίους της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν.

«Ο πρόεδρος πρέπει να σκύψει το κεφάλι και να παραδεχτεί ότι αυτή είναι μία ήττα… ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει», ξεκαθάρισε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν.

«Ο πρόεδρος έχει τη δύναμη και το καθήκον να καλέσει το NFP (Νέο Λαϊκό Μέτωπο) να κυβερνήσει. Το NFP είναι έτοιμο», είπε ο Μελανσόν υπό τα χειροκροτήματα των οπαδών του.

Πρόσθεσε πως ο λαός της Γαλλίας απέτρεψε την χειρότερη λύση και τόνισε ότι «έλεγαν ότι είναι ανέφικτο. Όλοι κινητοποιήθηκαν και γνωρίζετε όλοι πόσο σημαντικό είναι αυτό γιατί είναι καλοκαίρι και έχουν φύγει κάποιοι διακοπές».

Ο Μελανσόν αρνείται διαπραγματεύσεις με το κόμμα του Μακρόν

Ο Μελανσόν είπε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά ξεκάθαρη ήττα για τον Μακρόν και ζήτησε να φύγει ο πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του και τίποτε άλλο αρνούμενος κάθε διαπραγμάτευση με το κόμμα του Μακρόν ή οποιονδήποτε συνδυασμό. Θεωρητικά κάτι τέτοιο θα σήμαινε κάποιες ανατρεπτικές αλλαγές της οικονομικής πολιτικής και με διάταγμα σύμφωνα με τον Μελανσόν: Ξήλωμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. αύξηση του κατώτατου μισθού και πάγωμα των τιμών ορισμένων βασικών καταναλωτικών προϊόντων.

Κυβέρνηση συνασπισμού Μακρόν - Αριστεράς χωρίς τον Μελανσόν;

Όπως αναφέρει το Bloomberg βάσει των εκτιμήσεων των Toluna-Harris Interactive, υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης απόλυτης πλειοψηφίας που αποκλείει την ακροαριστερή «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν, εφόσον τα λοιπά κόμματα του Νέου Λαϊκού Μετώπου συγκεντρώσουν 124 έδρες και συμμαχήσουν με την παράταξη Μακρόν (182 έδρες), που θα απέδιδε μια κυβερνητική συμμαχία 306 εδρών - αρκετά πάνω από τις 289 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Το ερώτημα είναι, σχολιάζει το πρακτορείο, αν τα κόμματα αυτά (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστές και La Place Publique του δημοφιλούς ευρωβουλευτή Ραφαέλ Γκλικσμάν) θα ήταν πρόθυμα να εγκαταλείψουν την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν για να ενταχθούν στον κυβερνητικό συνασπισμό του Μακρόν.

Μπαρντελά: «Αφύσικες συμμαχίες» μπλόκαραν την Εθνική Συσπείρωση

Ο μεγάλος ηττημένος της βραδιάς, πρόεδρος της «Εθνικής Συσπείρωσης» Ζορντάν Μπαρντελά, που έκανε όνειρα για την πρωθυπουργία, χαιρέτισε την υψηλή προσέλευση των Γάλλων ψηφοφόρων στις κάλπες.

Κι εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά των «αφύσικων» συμμαχιών, που μπλόκαραν τον δρόμο προς την εξουσία της ακροδεξιάς της Λεπέν. Όπως υποστήριξε ο 28χρονος Μπαρντελά, ο Μακρόν έκανε βήμα προς έναν συνασπισμό με την ακροαριστερά.