12 Ιουλίου 2024

Ερντογάν για F-16: Ο Μπάιντεν μού υποσχέθηκε πως θα λύσει το ζήτημα εντός 3-4 εβδομάδων-Bloomberg: Η Τουρκία θέλει να μειώσει τη συμφωνία των $23 δισ


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Τουρκία προχωρά σε αναγκαστική μείωση του προγράμματος των F-16. Μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης

Αναγκαστική μείωση του προγράμματος της αγοράς των F-16 από την Τουρκία αποκάλυψε δημοσίευμα του Bloomberg.

Ερωτηθείς χθες σχετικά ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι έθεσε το θέμα στον Αμερικανό πρόεδρος και είπε ότι ο Τζο Μπάιντεν του υποσχέθηκε πως θα λύσει το ζήτημα «εντός 3-4 εβδομάδων», όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης

Δημοσιογράφος: «Σήμερα στο Bloomberg διαβάσαμε την είδηση πως μειώθηκε το μέγεθος της αγοράς των. F-16 και πως κάποια ανταλλακτικά θα παραχθούν τοπικά και εγχώρια, γιατί ελήφθη αυτή η απόφαση και τι σημαίνει αυτό;»

Ερντογάν: «Κυρίως χθες το βράδυ, αλλά και σήμερα το ζήτημα αυτό το μίλησα με τον κ. Μπάιντεν, και μου είπε πως 'αν συμβαίνει αυτό, εγώ θα το λύσω αυτό το θέμα'. Σήμερα πριν την αναχώρηση του το υπενθύμισα αυτό το ζήτημα και μου είπε πως θα το λύσει το ζήτημα εντός 3-4 εβδομάδων. Μεταξύ μας υπήρξαν και διάφορες παρατηρήσεις. Το ζήτημα των ανταλλακτικών είναι από αυτά που συζητάμε. Εγώ λοιπόν ως φρέσκο νέο, σας μεταφέρω την απάντηση που μου έδωσε ο κ. Μπάιντεν».

Ερντογάν: «Η Γερμανία δεν μας δίνει τις τουρμπίνες της SIEMENS για τον πυρηνικό σταθμό»

«Με τον Σολτς μιλήσαμε για τους κινητήρες που θέλουμε να αγοράσουμε για τις φρεγάτες και τις κορβέτες μας»

Ο Ερντογάν δήλωσε: «Στη συνάντηση με τον κ. Σολτς αναφερθήκαμε στο ζήτημα των Eurofighter- Typhoon. Επίσης, κοιτάξαμε να δούμε το τι θα μπορούσαμε να αγοράσουμε από τη Γερμανία, όπως στα βήματα μας για τους κινητήρες για τις φρεγάτες και τις κορβέτες μας από MTU, MANN, Mercedes. Αλλά και το θέμα των ειδών που καθυστερούν στα τελωνεία όπως της Siemens που αφορά για το Αkkuyu (πυρηνικός σταθμός) το οποίο είναι ένα μεγάλο βήμα για εμάς. Όμως το σημαντικότερο μέρος του Akkuyu έχει σχέση με τις σχέσεις μας με την Siemens, υπάρχει το θέμα των τουρμπίνων που πρέπει να μας στείλει η Siemens. Αυτή τη στιγμή αυτές οι τουρμπίνες καθυστερούν στα γερμανικά τελωνεία και τα είπαμε και αυτά στον ίδιο. Εμείς θέλουμε να αγοράσουμε τους κινητήρες, όπως να παραλάβουμε και τις τουρμπίνες. Θέλουμε να κάνουμε βήματα, να ξεπεράσουμε το πρόβλημα με τον κύριο Καγκελάριο η συνάντηση μας για τα θέματα αυτά ήταν καλή».

Eρντογάν για Eurofighter: «Μιλήσαμε με Σολτς, δεν είχε αρνητική προσέγγιση»

«Συνεχίζουμε τις συνομιλίες, εύχομαι το αποτέλεσμα να είναι θετικό»

Ερντογάν: «Τέθηκε το θέμα των Eurofighter και στο ζήτημα αυτό ο Σολτς δεν είχε μια αρνητική προσέγγιση Είδαμε πως γίνεται μια καλή πορεία προς τη θετική προσέγγιση για τη συνέχιση των συνομιλιών . Το είδαμε αυτό και στη συνάντηση του υπουργού άμυνας μας με τον Γερμανό ομόλογο του. Υπάρχουν θετικές εξελίξεις και στην γερμανική και στην βρετανική πλευρά θα το παρακολουθούμε κι εύχομαι το αποτέλεσμα να είναι θετικό».

Πηγή: skai.gr

Τουρκία: Θέλει να μειώσει τη συμφωνία των $23 δισ. για τον εκσυγχρονισμό των F-16 λόγω οικονομικής στενότητας, λέει το Bloomberg

Ένας νέο επεισόδιο στην ιστορία της προμήθειας F-16 και αναβάθμισης του στόλου των μαχητικών της Τουρκίας εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα, αφού φαίνεται πως η Άγκυρα, μετά τις προσπάθειες να λάβει την έγκριση των ΗΠΑ, θέλει τώρα να μειώσει τη συμμετοχή της προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έκανε έντονες προσπάθειες ήδη από το 2021 να αγοράσει 40 από τα F-16 τελευταίας γενιάς της Lockheed Martin Corp. και 79 κιτ για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου της, καθώς και εκατοντάδες βόμβες και πυραύλους. Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση νωρίτερα φέτος, αφού η Τουρκία επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Τουρκία πιέζει τώρα να αγοράσει λιγότερα κιτ αναβάθμισης και πυρομαχικά για να εξοικονομήσει ορισμένα δισεκατομμύρια δολάρια εν μέσω περικοπών δαπανών σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τον σχεδιασμό και μίλησαν στο Bloomberg. Η Άγκυρα θέλει, η αναπτυσσόμενη βιομηχανία στρατιωτικής αεροπορίας της, να καλύψει ορισμένες από τις ανάγκες για τα F-16 και γενικότερα. Τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε την ερώτηση σχετικά με την αναθεώρηση της σύμβασης, λέγοντας ότι «το θέμα σχετικά με αυτά τα ανταλλακτικά είναι κάτι που πάντα συζητάμε».

Εκπρόσωπος της Lockheed Martin δήλωσε στο Bloomberg ότι η εταιρεία είναι «πεπεισμένη ότι το πακέτο αναβάθμισης των F-16 Block 70 και V αντιπροσωπεύει τον καλύτερο συνδυασμό προηγμένων δυνατοτήτων ασφάλειας του 21ου αιώνα, ενισχυμένης διαλειτουργικότητας του ΝΑΤΟ και προσιτού κόστους λειτουργίας και κύκλου ζωής για την Τουρκία».

Η συμφωνία για την τέταρτη γενιά των αεροσκαφών F-16 θα ενισχύσει την πολεμική αεροπορία της Άγκυρας, με τις παραδόσεις να αναμένονται γύρω στο 2030. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει αναβαθμίσεις στο ραντάρ, τη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου, το σύστημα επικοινωνιών και τον υπολογιστή αποστολής.

Ο στρατηγικός αναλυτής Nihat Ali Ozcan από το Ίδρυμα Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής στην Άγκυρα δήλωσε ότι «η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τα F-16 εξυπηρετούσε έναν πολιτικό στόχο για την επανεκκίνηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Έχοντας την έγκριση της Ουάσιγκτον, η Τουρκία αξιολογεί τώρα τις ανάγκες της από τεχνική, στρατιωτική και οικονομική άποψη».

Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Άγκυρα να αποσύρει τα γερασμένα αεροσκάφη F-4 και να εκσυγχρονίσει τον υπάρχοντα στόλο των F-16 ως προσωρινό μέτρο μέχρι η χώρα να είναι σε θέση να αναπτύξει το δικό της πολεμικό αεροσκάφος, κάτι που ευαγγελίζεται ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ΗΠΑ εμπόδισαν την Τουρκία να αγοράσει το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος της Lockheed, το F-35, ως απάντηση στην απόφασή της να αγοράσει το ρωσικό σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400. Η Άγκυρα ήταν ένας αρχικός εταίρος του F-35 και το σχέδιό της να αγοράσει περίπου 100 αεροσκάφη την κατέστησε έναν από τους τέσσερις κορυφαίους ξένους πελάτες για το μαχητικό stealth, ένα σχέδιο που τελικά ναυάγησε, ενώ στην συνέχεια στο πρόγραμμα μπήκε η Ελλάδα.

Η Άγκυρα θέλει τώρα οι ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις στην αμυντική της βιομηχανία, αλλά αρνείται να εγκαταλείψει τους S-400, αν και δήλωσε έτοιμη να εργαστεί για έναν συμβιβασμό με την Ουάσιγκτον. Τα μέλη του ΝΑΤΟ ανησυχούν ότι το σύστημα S-400 μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.