11 Αυγούστου 2024

📺Πύρινο μέτωπο πολλών χιλιομέτρων στη Βορειοανατολική Αττική: Εκκενώθηκαν 11 περιοχές, 3 οι κύριες γραμμές άμυνας


Πύρινη κόλαση στην Βορειοανατολική Αττική, έπειτα από την φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (11/08) στον Βαρνάβα, με αποτέλεσμα την εκκένωση 11 περιοχών και την μεταφορά 8 ατόμων σε νοσοκομειακές μονάδες με αναπνευστικά προβλήματα.

Από την ώρα που «ξεπήδησαν» οι πρώτες πύρινες γλώσσες, οι δυνάμεις πυρόσβεσης ολοένα και αυξάνονται σε μια προσπάθεια περιορισμού του μετώπου. Όμως, λόγω των ισχυρών ανέμων, έντασης ακόμα και 8 μποφόρ, αλλά και του ανάγλυφου της περιοχής, που καθιστούν αδύνατη τη προσέγγιση από επίγειες δυνάμεις, το μέτωπο εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα.

Πλέον, στο σημείο επιχειρούν μόνο επίγειες δυνάμεις, αφού με το τελευταίο φως της ημέρας, τα 21 εναέρια μέσα έπαψαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού και θα ριχθούν ξανά στη «μάχη» στις 5:30πμ. Συγκεκριμένα, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 400 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμών εθελοντών. Ανάμεσα στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν είναι και 33 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Ρουμανία καθώς και 10 πυροσβέστες με 2 οχήματα από την Μολδαβία.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το πιο κρίσιμο μέτωπο είναι αυτό που μαίνεται ανάμεσα σε Βαρνάβα και Ροδόπολη, καθώς εκτείνεται σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων, αλλά και οι άνεμοι συνεχώς το φουντώνουν. Σημειώνεται ότι, η φωτιά στο συγκεκριμένο σημείο αναπτύσσεται εδώ και 7 ώρες ασταμάτητα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το «στοίχημα» είναι να μην ξεπηδήσουν οι φλόγες στην πλευρά της Πεντέλης. Ταυτόχρονα, η φωτιά κατευθύνεται νότια, προς Γραμματικό και Μικροχώρι, με τις δυνάμεις να προσπαθούν να οριοθετήσουν τα μέτωπα γύρω από τους οικισμούς.

Εντωμεταξύ, δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για την εξέλιξη του καιρού αύριο, αφού από τις 5πμ μέχρι και τις 3μμ αναμένονται ισχυρές ριπές ανέμων.


Εκκενώθηκαν οικισμοί και κατασκήνωση

Με «μπαράζ» μηνυμάτων από το 112, κάτοικοι 10 περιοχών κλήθηκαν σε εκκένωση. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις περιοχές, Βαρνάβα, Καλέντζι, Πουρίθι, Μοναστήρι Παναγιάς, Βόθωνας, Σταμάτα, Μικροχώρι, Γραμματικό, Ροδόπολη, Αμυγδαλέζα και Μαραθώνα.

Λίγη ώρα πριν, εκκενώθηκε και η κατασκήνωση που βρίσκεται στο Γραμματικό, όπου κατά πληροφορίες, 400 παιδιά μεταφέρθηκαν κωπηλατοδρόμιο Μαραθώνα.

8 άτομα με αναπνευστικά προβλήματα – Πάνω από 100 απεγκλωβισμούς

Την ίδια στιγμή, 8 άτομα μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας λόγω εισπνοής καπνού, χωρίς όμως να διατρέχουν κάποιο σοβαρό κίνδυνο.

Όπως έγινε γνωστό, άνδρες της αστυνομίας κατάφεραν να απομακρύνουν πάνω από 100 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στο σημείο από την φωτιά. Πολλοί ήταν και οι πολίτες που εγκλωβίστηκαν με τα οχήματα τους, ενώ προσπαθούν να προσπεράσουν τα πύρινα μέτωπα.


Οι τρεις κύριες γραμμές άμυνας

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και αυτή τη στιγμή οι κύριες γραμμές άμυνας έχουν αναπτυχθεί, βόρεια, στο Μικροχώρι Ωρωπού, ανατολικά, στο Γραμματικό και νότια, στη Σταμάτα, με στόχο να μπορέσουν να ανακόψουν την πυρκαγιά.

Στη φωτιά επιχειρούν 400 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 29 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.


Πολλές ζημιές σε σπίτια

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, σε πολλές περιπτώσεις οι «πύρινες γλώσσες» έχουν «γλείψει» αυλές σπιτιών, προξενώντας σοβαρές ζημιές, ενώ κάποια υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή.

Επιπλέον, νωρίτερα, ένα πυροσβεστικό όχημα τυλίχθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι δύο πυροσβέστες που το συνόδευαν δεν τραυματίστηκαν.

Άνοιξαν οι χώροι του ΟΑΚΑ για τους κατοίκους των περιοχών που εκκενώθηκαν

Ο κ. Χαρδαλιάς επικοινώνησε με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, προκειμένου να ανοίξουν οι χώροι του σταδίου, ώστε να υποδεχτούν πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών που εκκενώνονται από την Πυροσβεστική. Μετά την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής, οι χώροι του ΟΑΚΑ θα παραμείνουν ανοιχτοί και σε ετοιμότητα για όσο διαρκέσουν οι υψηλοί δείκτες επικινδυνότητας για φωτιά στην Αττική, προσφέροντας προστασία και ανακούφιση στους πληγέντες. Η είσοδος γίνεται από τη λεωφόρο Σπύρου Λούη 1, στο Μαρούσι, από την Πύλη Α, η οποία οδηγεί απευθείας στο Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο.

Συμπληρωματικά, έχει ανοίξει το γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνοιξης, επί της οδού Λυκαβηττού 37, το οποίο και θα παραμείνει ανοιχτό όλη νύχτα για να δεχθεί αδέσποτα και δεσποζόμενα που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Περίπου 100 χιλιόμετρα ταξίδεψε ο καπνός

Περίπου 100 χιλιόμετρα ταξίδεψε (έως τις 18:00) ο καπνός από την φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Βαρνάβα Αττικής, σύμφωνα με το meteo.gr.

Ο καπνός καταγράφηκε από τον Ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11. Όπως φαίνεται στην Εικόνα 1, με τη βοήθεια των ενισχυμένων βορειοανατολικών ανέμων ο καπνός, έως τις 18:00 ώρα Ελλάδος είχε ταξιδέψει περίπου 100 χιλιόμετρα.