13 Αυγούστου 2024

📺Κικίλιας: «Δεν είναι μεγάλες οι ζημιές – Σε λιγότερο από 20 λεπτά, η φωτιά πέρασε πάνω από την Πεντέλη» -Βίντεο


Στους λόγους που ξέφυγε η φωτιά στη Αττική αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ. Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στα λεγόμενα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, για τον αριθμό των εναέριων μέσων που επιχειρούσαν.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι οι καμένες εκτάσεις είναι λιγότερες από τα 80.000 στρέμματα όπως εκτιμά το Copernicus και στάθηκε στις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, οι οποίες συνέβαλαν στο να ξεφύγει το μέτωπο, παρά την πολύ γρήγορη επέμβαση της πυροσβεστικής.

«Δεν είναι ευτυχώς μεγάλες οι ζημιές που έχουν γίνει. Λίγα σπίτια που καταστράφηκαν μερικώς και ακόμα πιο λίγα ολοκληρωτικά. Το πρώτο ελικόπτερο έσπευσε στα πέντε λεπτά και μετά άλλα τέσσερα ελικόπτερα. Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατόν να ελεγχθεί η φωτιά. Μετά έφυγε. Μετά έγιναν ζώνες για να σταματήσει η φωτιά. Πρώτη προτεραιότητα ήταν να προστατεύσουμε τα σπίτια. Σε λιγότερο από 20 λεπτά, η φωτιά πέρασε πάνω από την Πεντέλη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον θάνατο της 63χρονης γυναίκας στο Πάτημα Χαλανδρίου, ο κ. Κικίλιας είπε: «Στην περιοχή εκείνη εκδόθηκε 112, οι υπόλοιποι συνάδελφοι της γυναίκας έφυγαν, για κάποιους λόγους, που διερευνώνται, η ίδια δεν έφυγε. Λυπάμαι πάρα πολύ».

Για τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέφερε: «Οι κρίσεις δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση. Η καλοπροαίρετη κριτική είναι ευπρόσδεκτη. Επιχειρησιακά, το πυροσβεστικό σώμα διέψευσε τον κ. Κασσελάκη που είπε ότι είδε μόνο τρία να πετάνε. Ο αρχηγός της πυροσβεστικής έφτιαξε το νέο δόγμα. Εκείνος αποφασίζει πότε πετούν τα εναέρια μέσα. Αν θέλει να συνεχίσει έτσι ο κ. Κασσελάκης, ή οποιοσδήποτε άλλος, ας το κάνει μόνος του».