06 Αυγούστου 2024

📺Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Χρυσό μετάλλιο ο ΓΙΓΑΣ Τεντόγλου με άλμα στα 8,48 μ.-«Δεν τα πήγα καλά» δήλωσε μετά 😂👍👍


Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι ο «βασιλιάς» του μήκους στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024!

Ο κορυφαίος Ελληνας αθλητής του στίβου στην ιστορία, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του αγωνίσματός του στο Παρίσι, χάρη στο δεύτερο άλμα του στα 8,48μ. και έγραψε ιστορία καθώς έγινε μόλις ο τρίτος Ελληνας αθλητής με τουλάχιστον δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, μετά τον Πύρρο Δήμα και τον Κάχι Καχιασβίλι.

Επίσης, έγινε μόλις ο δεύτερος αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, στο μήκος, με δύο συνεχόμενα χρυσά. Ο άλλος αθλητής, είναι ο θρυλικός Καρλ Λιούις που πήρε... τέσσερα συνεχόμενα, από το 1984 στο Λος Αντζελες, ως το 1996 στην Ατλάντα...

Ενα ιστορικό μετάλλιο για τον ίδιο, που είναι και το πρώτο χρυσό της Ελλάδας στο Παρίσι, αλλά και το 7ο συνολικά, καθώς μετράμε άλλο ένα αργυρό και 5 χάλκινα.

O αγώνας του Τεντόγλου

Στο πρώτο άλμα ο Φουρλάνι ήταν αυτός που κατέγραψε τη πρώτη μεγάλη επίδοση με 8,34μ., βάζοντας από νωρίς υποψηφιότητα για βάθρο. Ο Τεντόγλου στο πρώτο του άλμα πάτησε πίσω στην βαλβίδα και έγραψε 8,27μ, για να περάσει δεύτερος μετά την πρώτη προσπάθεια όλων των φιναλίστ. Τρίτος ήταν ο Κινέζος Γουάνγκ, που είχε «κλέψει» το χρυσό από τον Μίλτο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ορεγκον το 2022, με άλμα στα 7,96μ.


Στην δεύτερη προσπάθεια άρχισαν να ζεσταίνονται οι αθλητές. Ο Φουρλάνι έκανε 8,25μ., ο Εχάμερ 8,20μ και πέρασε τρίτος, ενώ ο Βρετανός Ντιους έκανε 8,14μ. 

Ομως ο Τεντόγλου… τους έβαλε στη θέση τους. Πέταξε στα 8,48μ. και πέρασε πρώτος, βάζοντας τον πήχη ψηλά, αφού θα έπρεπε από εκεί και στο εξής, να κάνει ατομικό ρεκόρ όποιος ήθελε να τον κερδίσει. 


Ο Πίνοκ από τη Τζαμάικα έκανε εξαιρετικό άλμα στα 8,36μ και πέρασε δεύτερος.

Στο τρίτο άλμα δεν άλλαξε κάτι στην πρώτη τριάδα. Ο Μίλτος πάτησε αρκετά πίσω και το άλμα του μετρήθηκε 8,24μ., αλλά οι διώκτες του έμειναν επίσης μακριά.

Στα ίδια επίπεδα το 4ο άλμα του Μίλτου που έκανε 8,36μ., ενώ οι αντίπαλοί του έκαναν μέτρια άλματα, με την 8αδα να μένει ως είχε μετά την τρίτη προσπάθεια.

Στα 8,31μ. συνέχισε ο Τεντόγλου στο 5ου άλμα και απλά… περίμενε την τελευταία προσπάθεια των υπολοίπων για να πανηγυρίσει το χρυσό.

Στο τελευταίο άλμα ο Μίλτος απλά περίμενε την... επιβεβαίωση του χρυσού. Αυτή ήρθε αφού οι υπόλοιποι δεν μπορούσαν να τον πλησιάσουν. Μπήκε στο τελευταίο άλμα για να κυνηγήσει χωρίς άγχος το πανελλήνιο ρεκόρ, ωστόσο το άφησε στη μέση.

Η τελική κατάταξη
  1. ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ 8,48μ.
  2. Πίνοκ (Τζαμάικα) 8,36μ.
  3. Φουρλάνι (Ιταλία) 8,34μ.
  4. Εχάμερ (Ελβετία) 8,20μ.
  5. Ντιουκς (Βρετανία) 8,14μ.
  6. Μπατζ (Γερμανία) 8,07μ.
  7. Ζανγκ (Κίνα) 8,07μ.
  8. Γουάνγκ (Κίνα) 8,03μ.
  9. Πράβντιτσα (Κροατία) 7,90μ.
  10. Γιούσκα (Τσεχία) 7,83μ.
  11. Νταλμέρο (Κολομβία) 7,83μ.
  12. ΜακΛίοντ (Τζαμάικα) 7,82μ.

Μίλτος Τεντόγλου: «Το πρώτο πράγμα που είπα στον Πομάσκι ήταν "δεν ήμουν καλός"»

Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι ένας και μοναδικός διότι αμέσως μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου -του δεύτερου σερί σε Ολυμπιακούς Αγώνες- δηλώνει απογοητευμένος απ' την επίδοσή του!

Όπως το διαβάσατε... Μόλις ολοκληρώθηκε ο τελικός του μήκους και ο Μίλτος είχε εξασφαλίσει το χρυσό γράφοντας ιστορία, έσπευσε στον προπονητή του Γιώργο Πομάσκι και του είπε: «Δεν τα πήγα καλά!». Ο Πομάσκι τον αγκάλιασε θερμά και του απάντησε: «Δεν πειράζει το πήραμε για δεύτερη φορά». Κι όμως ο Τεντόγλου συνέχισε να του λέει ότι δεν έκανε τη μεγάλη επίδοση που έψαχνε στον αγώνα...

Αυτός είναι ο Μίλτος Τεντόγλου και γι' αυτό κυριαρχεί στους αγώνες. Διότι δεν αγχώνεται κυνηγώντας ένα μετάλλιο. Δεν νιώθει το βάρος του μεταλλίου, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους αθλητές. Εκείνος... τρέφεται απ' το να κυνηγάει τις μεγάλες επιδόσεις. Κι αυτό τον κάνει μοναδικό στο είδος του...

«Δεν τα πήγα καλά»

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Μίλτος Τεντόγλου μιλώντας στην ΕΡΤ: «Χαίρομαι πάρα πολύ γι' αυτό που κατάφερα. Ήθελα να κάνω κάτι παραπάνω. Σαν επίδοση κάτι μου έλειπε. Στο τέλος ξεκίνησα να ξυπνάω. Το 5ο ήταν πολύ καλό άλμα, με πάτημα πίσω. Στο 6ο άλμα πήγαμε να το ρισκάρουμε, να πατήσω οριακά. Σαν επίδοση ήθελα να κάνω κάτι παραπάνω. Για μένα, για να το ευχαριστηθώ περισσότερο».

Για την πίεση που ένιωσε στη διάρκεια του αγώνα: «Το 8,34μ. μου έβαλε πίεση, γι' αυτό και απάντησα αμέσως με 8,48μ.. Μου έβαλε πίεση και ο Πίνοκ στη συνέχεια γιατί ήξερα ότι είχε τη δυνατότητα να πάει ψηλά. Δεν σταμάτησα να προσπαθώ μέσα στον αγώνα».

Για το ιστορικό επίτευγμά της υπεράσπισης του χρυσού μεταλλίου: «Σίγουρα μου λέει πολλά. Για μένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες πρέπει να είσαι και λίγο τυχερός για να το πετύχεις. Υπάρχουν αθλητές όπως ο Φίλιπς και ο Πεντρόσο που δεν ήταν τυχεροί. Κάποιοι τραυματίστηκαν γιατί είναι κάθε τέσσερα χρόνια αυτή η διοργάνωση».

Για την πνευματική προετοιμασία πριν τον τελικό: «Μετράει πάρα πολύ. Εγώ έχω τον δικό μου τρόπο. Είμαι ήσυχο άτομο, δεν κάνω πολλά πράγματα πριν τον αγώνα. Σκέφτομαι πολλά όμως. Τι ακριβώς θα κάνω, το χειρότερο δυνατό σενάριο».

Για την αγκαλιά με τον Πομάσκι: «Του είπα "δεν ήμουν καλός". Μου είπε "δεν πειράζει, το πήραμε" κι εγώ συνέχισα να του λέω "δεν ήμουν καλός". Πάντα υπάρχει καλύτερο. Κάθε στάδιο, κάθε αγώνας είναι διαφορετικό. Το 8.48μ. εν τέλει είναι καλό».

Για τους Έλληνες που το στήριξαν: «Ευχαριστώ πάρα πολύ! Έβλεπα στα social media πολλά για μένα και την στήριξή τους. Τους ευχαριστώ πολύ. Ελπίζω να τους έκανα έστω και λίγο περήφανους, να τους έκαναν να γελάσουν έστω και λίγο. Καλή επιτυχία και στ' άλλα τα παιδιά».