20 Αυγούστου 2024

Βύθιση γιοτ στην Σικελία: Αγώνας δρόμου για τον εντοπισμό του μεγιστάνα – Ανάμεσα στους αγνοούμενους ο πρόεδρος της Morgan Stanley


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες των ιταλικών Αρχών να εντοπίσουν τους επιβαίνοντες στο υπερπολυτελές γιοτ που βυθίστηκε στην Σικελία. Ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι ο 59χρονος Βρετανός μεγιστάνας της τεχνολογίας Μάικ Λιντς και η 18χρονη κόρη του Χάνα.

Ο πρόεδρος της τράπεζας Morgan Stanley International Τζόναθαν Μπλούμερ και ο δικηγόρος της Clifford Chance, Κρις Μορβίλο είναι μεταξύ των έξι ανθρώπων που αγνοούνται, δήλωσε η Πολιτική Προστασία της Σικελίας στο βρετανικό δίκτυο BBC.

Το γιοτ μετέφερε 22 άτομα, μεταξύ των οποίων Βρετανοί, Αμερικανοί και Καναδοί υπήκοοι. Δεκαπέντε άνθρωποι διασώθηκαν, μεταξύ των οποίων ένα κοριτσάκι ενός έτους από τη Βρετανία. Η Πολιτική Προστασία της Σικελίας επιβεβαίωσε επίσης ότι ανασύρθηκε η σορός του μάγειρα του πλοίου.

Το γιοτ ανατράπηκε περίπου στις 5:00 τοπική ώρα τα ξημερώματα της Δευτέρας, έπειτα από σφοδρή καταιγίδα. Μάρτυρες δήλωσαν στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι η άγκυρα του γιοτ Bayesian ήταν κατεβασμένη όταν χτύπησε η καταιγίδα, με αποτέλεσμα να σπάσει το κατάρτι, το πλοίο να χάσει την ισορροπία του και να βυθιστεί.

Τα συντρίμμια βρίσκονται στο βυθό σε βάθος 50 μέτρων και εξειδικευμένοι δύτες ετοιμάζονται να συνεχίσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων.

Ποιος είναι ο Μάικ Λιντς

Ο Μάικ Λιντς είναι γνωστός παγκοσμίως ως ο «Βρετανός Μπιλ Γκέιτς». ‘Ηταν συνιδρυτής της εταιρείας λογισμικού Autonomy, την οποία πούλησε στον αμερικανικό γίγαντα της πληροφορικής Hewlett-Packard (HP) το 2011 έναντι 11 δισ. δολαρίων.

Η εξαγορά επισκιάστηκε από μία σκληρή δικαστική μάχη που επισκίασε τον Μάικ Λιντς για πάνω από μια δεκαετία. Τον Ιούνιο αθωώθηκε στις ΗΠΑ για τις κατηγορίες απάτης που αντιμετώπιζε και θα του επέφεραν ποινή 20 ετών φυλάκισης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο επιχειρηματίας γιόρταζε στο γιοτ την αθώωση του. Η βύθιση του γιοτ ήρθε την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε ο θάνατος του συγκατηγορούμενου του 59χρονου μεγιστάνα στην υπόθεση απάτης, Στίβεν Τσάμπερλεϊν, που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο.

Η σύζυγός του μεγιστάνα, Άντζελα Μπακάρες ήταν ένα από τα 15 άτομα που διασώθηκαν. Ανάμεσα στους διασωθέντες είναι και μία Βρετανίδα μητέρα και η κόρη της ενός έτους. Η μητέρα, Charlotte Golunski, περιέγραψε αργότερα πώς κρατούσε το μωρό της πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας για να το σώσει από τον πνιγμό.

Η ίδια δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ότι η οικογένειά της επέζησε επειδή ήταν στο κατάστρωμα όταν βυθίστηκε το γιοτ.
Εξήγησε ότι ξύπνησε από κεραυνούς, αστραπές και κύματα και ένιωσαν ότι ήταν «το τέλος του κόσμου» πριν πέσουν στο νερό. «Για δύο δευτερόλεπτα έχασα την κόρη μου στη θάλασσα και μετά την αγκάλιασα γρήγορα μέσα στη μανία των κυμάτων», ανέφερε η γυναίκα.

Τι είπε ο καπετάνιος παρακείμενου σκάφους

Ένα κοντινό σκάφος με ολλανδική σημαία διέσωσε επιζώντες από τα κύματα, φροντίζοντάς τους μέχρι να φτάσουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Αφού πέρασε η καταιγίδα, ο καπετάνιος Κάρστεν Μπόρνερ δήλωσε ότι το πλήρωμά του παρατήρησε ότι το σκάφος που βρισκόταν πίσω τους είχε εξαφανιστεί.

«Είδαμε μια κόκκινη φωτοβολίδα, οπότε ο ύπαρχος μου και εγώ πήγαμε στη θέση και βρήκαμε αυτή τη σωσίβια σχεδία να παρασύρεται», δήλωσε ο πλοίαρχος στο πρακτορείο Reuters.

Αυτή η σωσίβια λέμβος μετέφερε 15 επιζώντες, τρεις από τους οποίους ήταν «βαριά τραυματισμένοι», είπε ο Κάρστεν Μπόρνερ. Οκτώ από τους διασωθέντες νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, ανέφερε η ιταλική ακτοφυλακή.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι στηρίζει τους Βρετανούς υπήκοους και τις οικογένειες τους, ενώ στέλνει και ομάδα διερεύνησης θαλασσίων ατυχημάτων με επιθεωρητές προκειμένου να διενεργήσει μια «προκαταρκτική αξιολόγηση» σχετικά με τη βύθιση του σκάφους.