12 Αυγούστου 2024

📺Τελετή λήξης Ολυμπιακών Αγώνων: Η είσοδος Καραλή-Πλατανιώτη-Μας τίμησαν οι Γάλλοι με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου, έπαρση της σημαία μας στο κέντρο του γηπέδου και τη Νίκη της Σαμοθράκης (videos)


Η Τελετή Λήξης, με τον τίτλο Records, υπόσχεται να είναι ριζικά διαφορετικό θέαμα από την τελετή έναρξης, η οποία δίχασε.

Πίσω από την έμπνευση βρίσκεται ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τομά Ζολί, ο οποίος φιλοδοξεί να συνδυάσει το «θαύμα» και τη «δυστοπία».

Οι πληροφορίες γαλλικών μέσων μετέδωσαν ότι στη σκηνή θα εμφανιστούν οι τραγουδίστριες Yseult και Zaho de Sagazan, αλλά και οι Air και Phoenix, θρύλοι του γαλλικού electro οι οποίοι θα αναλάβουν να κλείσουν το σόου από τη γαλλική πλευρά.

Δεκαπέντε λεπτά θα δοθούν στους διοργανωτές των Αγώνων Λος Άντζελες 2028. Θα εμφανιστούν οι Καλιφορνέζοι αστέρες Billie Eilish, H.E.R., Red Hot Chili Peppers και Snoop Dogg, ο οποίος έχει μεταμορφωθεί σε μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

Με ανυπομονησία αναμένεται και το ακτ που έχει ετοιμάσει ο Τομ Κρουζ, ο οποίος θα ενώσει το Παρίσι με το Λος Άντζελες.

Σημαιοφόροι της ελληνικής αποστολής στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 είναι ο Εμμανουήλ Καραλής (χάλκινο μετάλλιο στο ύψος) και η Ευαγγελία Πλατανιώτη (6η θέση στην καλλιτεχνική κολύμβηση με τη Σοφία Μαλκογεώργου).



Κατεβαίνοντας από την οροφή του σταδίου ο «χρυσός εξερευνητής», εμπνευσμένος, από πολλές αναφορές από τη γαλλική ιστορική κληρονομιά, ξεκινώντας από την ιδιοφυΐα της Βαστίλης, καθώς και από πλάσματα της επιστημονικής φαντασίας και βιντεοπαιχνίδια. 

«Καθώς η αρχαία Ελλάδα ήταν ένας χώρος ανακάλυψης για τον Πιερ ντε Κουμπερντέν και τους συνεργάτες του όταν ανακάλυψε και αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι γεννήθηκε η ιστορία μας, ο χαρακτήρας μας βοήθησε άλλους εξερευνητές να ξυπνήσουν τα απομεινάρια των Αγώνων και να τα ξαναχτίσουν, γιατί μια μέρα η ανθρωπότητα δημιούργησε αυτό το μνημείο και αξίζει να συνεχίσουμε να το κρατάμε ζωντανό. Τότε εμφανίστηκε ο τίτλος της τελετής: Ρεκόρ, με την τιμητική έννοια των αθλητικών κατορθωμάτων», ανάφεραν οι διοργανωτές.

Η ελληνική σημαία μπήκε στο Stade de France υπό τον ήχο του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας, δίνοντας «φως» σε έναν δυστοπικό κόσμο χωρίς Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Όλα αυτά πριν αποκαλυφθεί το...άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης.

Επίσης ο πιανίστας Alain Roche ερμήνευσε τον Ύμνο του Απόλλωνα, τον παλαιότερο ύμνο της αρχαίας Ελλάδας.

Δείτε τα βίντεο





Τα αποσπάσματα από το Ολυμπιακό συνέδριο του Παρισιού στη Σορβόννη

Στη συνέχεια ακούστηκαν αποσπάσματα από το Ολυμπιακό συνέδριο του Παρισιού για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, στις 16 Ιουνίου 1894, στη Σορβόννη, με πρωτοβουλία του Πιερ ντε Κουμπερντέν, και από την ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής τον Οκτώβριο 1894 :

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι διεθνείς αγώνες, πραγματικά παγκόσμια πρωταθλήματα, στα οποία θα εκπροσωπούνται όλα τα αθλήματα και οι σωματικές ασκήσεις που ασκούνται σήμερα, όπως οι Ολυμπιάδες της Αρχαίας Ελλάδας.

Θέλουμε να πάρουμε από αυτό το μοντέλο των παλαιών αγώνων της Ολυμπίας, τη διπλή αρχή της ομοσπονδίας και της περιοδικότητας. Θα γίνουν το 1896 στην Αθήνα, το 1900 στο Παρίσι και μετά κάθε τέσσερα χρόνια στις διάφορες πρωτεύουσες του Σύμπαντος.

Θα θυμόμαστε επίσης ότι δυνάμει ενός νόμου που τηρούνταν πάντα με θρησκευτικό δεσμό, η εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν εποχή ιερής εκεχειρίας για όλους τους Έλληνες.

Ας συγκεντρώσουμε τα διαφορετικά έθνη για τους φιλικούς αγώνες του αθλητισμού και είθε η πιστή τήρηση των κανόνων που διέπουν τα παιχνίδια μας να ανοίξει τις ψυχές τους σε αυτό το αίσθημα αμοιβαίου σεβασμού, που είναι το πρώτο θεμέλιο της διατήρησης της ειρήνης μεταξύ των λαών! ».

Ο Ολυμπιακός Ύμνος

Ακολούθησε ο Ολυμπιακός Ύμνος που συντέθηκε για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 από τον Κερκυραίο συνθέτη Σπύρο Σαμάρα, σε ποίηση και στίχους του Κωστή Παλαμά.
« Αρχαίο Πνεύμα αθάνατον, αγνέ πατέρα του ωραίου, του μεγάλου και τ' αληθινού, κατέβα, φανερώσου κι άστραψε εδώ πέρα στη δόξα της δικής σου γης και τ' ουρανού.
Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι, στων ευγενών Αγώνων λάμψε την ορμή, και με το αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί.
και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί.
Κάμποι, βουνά και θάλασσες φέγγουν μαζί σου σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός. Και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου, Και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου, Αρχαίο Πνεύμ' αθάνατο, κάθε λαός, κάθε λαός Αρχαίο Πνεύμ' αθάνατο, κάθε λαός.

Η παράδοση στο Λος Άντζελες 

 Σειρά είχε η παράδοση στο Λος Άντζελες, την πόλη που θα φιλοξενήσει τους επόμενους Θερινούς Αγώνες το 2028, 44 χρόνια μετά τη διοργάνωση του 1984.

Όπως επιτάσσει η παράδοση, η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, παρέδοσε συμβολικά την Ολυμπιακή σημαία στον Τόμας Μπαχ, ο οποίος με τη σειρά του την έδωσε στη δήμαρχο του Λος Άντζελες, Κάρεν Μπας, την πρώτη μαύρη δήμαρχο που πήρε τη σημαία και ήταν συνοδευόμενη από τη Σιμόν Μπαίλς.