12 Αυγούστου 2024

📺Δραματική κατάσταση στην Αττική: Οι φλόγες καίνε σπίτια στην Πεντέλη (videos)


Δραματική είναι η κατάσταση με τη φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής 11/8 στον Βαρνάβα Αττικής. Όλο το βράδυ οι άνεμοι δεν κόπασαν με αποτέλεσμα το πρωί της Δευτέρας να περάσει στο Πεντελικό Όρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, το έργο της κατάσβεσης είναι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς φορά.

Το μέτωπο πήρε τεράστιες διαστάσεις γρήγορα και έφτασε τα 30 χιλιόμετρα σύμφωνα με τους πυροσβέστες. Από το πρωί οι δυνάμεις και οι εθελοντές που επιχειρούν στην περιοχή αντιμετωπίζουν συνεχώς αναζωπυρώσεις λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική στο σημείο επιχειρούν 685 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 190 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

Προωθητές γαιών έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττικής και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς η μορφολογία του εδάφους πολλές φορές δεν το επιτρέπει. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 33 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 ελικόπτερα και 16 αεροσκάφη.


Καίγονται σπίτι σε Παλιά και Νέα Πεντέλη, εντολές εκκένωσης Πάτημα Χαλανδρίου και Βριλησσίων

Νωρίς το μεσημέρι το ένα μέτωπο που έκαιγε στην Πεντέλη κατάφερε να μπει στην ρεματιά χωρίς να το σταματήσουν. Για αυτό το λόγο στάλθηκε μήνυμα για εκκένωση στο Πάτημα Χαλανδρίου και Βριλησσίων. 

Την ίδια ώρα σπίτια στην Παλιά και τη Νέα Πεντέλη είχαν παραδοθεί στις φλόγες. Οι άνεμοι θα είναι ισχυροί τουλάχιστον μέχρι και το απόγευμα όταν όλοι ελπίζουν να κοπάσουν για να μπορέσουν οι πυροσβέστες να περιορίσουν την φωτιά.