20 Σεπτεμβρίου 2024

Πρεσβεία του Ισραήλ: Εγκαλεί το φεστιβάλ Animasyros για τη διακοπή της συνεργασίας τους


Από πού προήλθαν οι αντιδράσεις που οδήγησαν στην απόφαση αυτή

Τη βαθιά της απογοήτευση εκφράζει η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα για την απόφαση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, που διοργανώνεται για 17η χρονιά φέτος από τις 23 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, να διακόψει τη μακροχρόνια συνεργασία που είχαν. Σε σημερινή ανακοίνωσή της, μάλιστα, κατηγορεί τους διοργανωτές του φεστιβάλ πως «υπέκυψαν στον εκφοβισμό αντι-ισραηλινών ομάδων και μικρών πολιτικών παρατάξεων

Η διοίκηση του Animasyros δημοσιοποίησε την διακοπή της συνεργασίας με την ισραηλινή πρεσβεία, χθες, με την εξής ανακοίνωση: «Μετά από σοβαρή σκέψη και κατόπιν εκτεταμένων αντιδράσεων από φορείς και άτομα, ιδίως στο νησί της Σύρου, το ANIMASYROS 2024 αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία του με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα με στόχο την ακώλυτη διοργάνωση του φετινού φεστιβάλ. Καθώς πιστεύουμε ότι οι πολιτικές επιλογές των κρατών δεν επιτρέπεται να θέτουν εμπόδια στην καλλιτεχνική έκφραση, το ANIMASYROS θα φροντίσει και φέτος για την υποδοχή των δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο».



Σύμφωνα με πληροφορίες οι αντιδράσεις εκφράστηκαν σε συλλογικό επίπεδο μέσα από μια κοινή ανακοίνωση που υπέγραψαν φορείς, σύλλογοι και σωματεία της Σύρου μεταξύ των οποίων το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κυκλάδων, η Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων, το Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΤΕ (Παράρτημα Κυκλάδων), η Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΕΜΔΥΔΑΣ - τμήμα Κυκλάδων), ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ΣΕΡΓΑΔΑ), οι Σύλλογοι Υπαλλήλων Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου - ΠΕ Κυκλάδων, Φοιτητών Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων,, Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Ν. Αιγαίου και Διοικητικού Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου ενώ παράπονα εκφράστηκαν και από εκπροσώπους Αριστερών δημοτικών παρατάξεων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της πρεσβείας Ισραήλ

Το Animasyros υπήρξε μακροχρόνιος συνεργάτης της Πρεσβείας του Ισραήλ, με την πεποίθηση ότι η τέχνη και ο πολιτισμός οφείλει να είναι ένας τόπος συνάντησης που προάγει τον διάλογο, τη συμπερίληψη και τον πλουραλισμό.

Επομένως, είναι λυπηρό και βαθιά απογοητευτικό το γεγονός ότι το φεστιβάλ εγκατέλειψε αυτές τις αξίες, υποκύπτοντας δειλά στον εκφοβισμό αντι-ισραηλινών ομάδων και μικρών πολιτικών παρατάξεων, διακόπτοντας τη συνεργασία του με την Πρεσβεία. Είχαμε μεγαλύτερες προσδοκίες.

Οι συνεργάτες, και μάλιστα όλοι όσοι εκτιμούν τις ελεύθερες πολιτιστικές ανταλλαγές, θα πρέπει να καταδικάσουν αυτή την απόφαση και να υψώσουν τη φωνή τους.