21 Σεπτεμβρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Πυρά από Παππά σε Κασσελάκη για τα περί «πραξικοπήματος» - Αποδοκιμάστηκε η Τζάκρη


Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς πρότεινε το έκτακτο συνέδριο να ασχοληθεί και με το καταστατικό του κόμματος, ενώ έβαλε εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη και των υποστηρικτών του για τις αναφορές περί πραξικοπήματος

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών, με την πλειοψηφική εισήγηση από την Π.Γ. να προβλέπει τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου το διάστημα 1-3 Νοεμβρίου και εκλογή του νέου επικεφαλής στις 24 Νοεμβρίου και -αν χρειαστεί- την 1η Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς πρότεινε το έκτακτο συνέδριο να ασχοληθεί και με το καταστατικό του κόμματος, ενώ έβαλε εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη και των υποστηρικτών του για τις αναφορές περί πραξικοπήματος.

Ένταση σημειώθηκε και όταν η στενή συνεργάτιδα του κ. Κασσελάκη Θεοδώρα Τζάκρη γνωστοποίησε και στην ΚΕ ότι σκοπεύει να κινηθεί νομικά κατά του Γιάννη Ραγκούση, γεγονός που προκάλεσε αποδοκιμασίες από μέλη της ΚΕ.

Η τοποθέτηση του Νίκου Παππά

Ο Νίκος Παππάς κάλεσε στην τοποθέτησή του την ΚΕ να επιλέξει ένα χρονοδιάγραμμα και μια μέθοδο που «ακουμπά στα κοινά κεκτημένα και μας θυμίζει γιατί είμαστε μαζί σε αυτή την αίθουσα. Και να θυμίσει στον κόσμο γιατί στρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Έξω από απολυτότητες».

«Τα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού, έμπειροι σύντροφοι και συντρόφισσες, έκαναν δουλειά με πάρα πολύ κόπο. Και έφεραν μια συνθετική πρόταση. Παρά τη διαφορετική επιλογή που κάνουν για το προσώπου του επόμενου προέδρου, ομονόησαν στις αναγκαίες αλλαγές. Το κόμμα θα συνεχίσει να έχει Νομαρχιακές Επιτροπές, θα οργανώσει τις περιφέρειακες του οργανώσεις, θα έχει εκλεγμένο οργανωτικό γραφείο. Θα την πετάξουμε αυτή τη δουλειά; Όχι, πρέπει να τη συζητήσουμε με τη βάση. Αυτή η δουλειά είναι η συνέχιση της προσπάθειας για τον μετασχηματισμό του κόμματος, που ξεκίνησε το 2022 καθυστερημένα, τότε που αποφασίσαμε να εκλέγονται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή από τη βάση», ανέφερε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Πρέπει να σκεφτούμε αν η νέα ηγεσία μπορεί να έχει λευκή επιταγή για το καταστατικό που θα προτείνει μετά. Αν θα μπορεί να ερμηνεύσει την εντολή ως επιταγή να φέρει τις δικές της προτάσεις για το καταστατικό. Οταν δεν θα έχει δεσμευτεί στο καταστατικό».

Πυρά σε Κασσελάκη

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη κατηγορώντας τον για τις αναφορές περί «πραξικοπήματος». «Οι ηγεσίες στην αριστερά εκλέγονται όχι για να μην λογοδοτούν αλλά για να υλοποιούν συλλογικές αποφάσεις. Όλες οι εξουσίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ελεγκτέες και ανακλητές. Ακούω κουβέντες περί πραξικοπήματος, διαβάζω αθλιότητες περί χούντας. Το καταστατικό δεν προβλέπει πραξικοπήματα. Προβλέπει ότι οι ηγεσίες είναι ελεγκτέες και ανακλητές. Δεν μπορεί να ακούγονται τέτοιες κουβέντες για την εσωτερική μας λειτουργία. Είναι πολύ βαριά η λέξη "χούντα" και η λέξη "πραξικόπημα". Εδώ υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες, που επί χούντας υπέφεραν. Εκτός και όσοι θεωρούν ότι έχει συντελεστεί πραξικόπημα, θα φέρουν και την πρόταση να αφαιρεθεί από το καταστατικό η ανάκληση».

Αναφερόμενος στην πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς ανέφερε: «Στη ΔΕΘ είχαμε μια συνεκτική παρουσία με προτάσεις. Εχθές προαναγγείλαμε την κατάθεση τροπολογίας για την προστασία της κατοικίας και των δανειοληπτών. Θα ήμασταν πάρα πολύ περισσότερο παραγωγικοί αν δίναμε σε αυτά τον χώρο που θα έπρεπε στον δημόσιο διάλογο. -Οφείλουμε να αντισταθούμε στην επιχείρηση του ιστορικού αναθεωρητισμού του κ. Μητσοτάκη».

Η Τζάκρη μηνύει ... τον Ραγκούση

Νωρίτερα η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη έκανε γνωστό ότι θα μηνύσει τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση για πολιτικό bullying. 

«Μεθαύριο (Δευτέρα), θα καταθέσω μήνυση εναντίον του», ανέφερε στο Mega και πρόσθεσε, «θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη διότι παραδέχθηκε ότι άσκησε bullying εναντίον μου, αποδίδοντας τη συμπεριφορά του στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος».