19 Σεπτεμβρίου 2024

😎🍿Διχασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ και στη Διάσκεψη των Προέδρων: Άλλη γραμμή η Τζάκρη, άλλη η Γεροβασίλη για Συνήγορο του Πολίτη


Διχασμένος και στη Βουλή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε ο ορισμός νέου επικεφαλής στον Συνήγορο του Πολίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που φέρεται να έγινε νωρίτερα το πρωί στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία στηρίζει αναφανδόν τον Στέφανο Κασσελάκη, δήλωσε υπέρ της παράτασης της θητείας του νυν επικεφαλής, Ανδρέα Ποττάκη.

Από την άλλη πλευρά, η Όλγα Γεροβασίλη από τους «87», όπως και ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κινήθηκαν σε άλλη γραμμή. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυρία Τζάκρη έστειλε και σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής υποστηρίζοντας τη θέση της.

Τελικά, από τη Διάσκεψη των Προέδρων δεν βγήκε «λευκός καπνός», με τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο να δηλώνει πως «ως ΣΥΡΙΖΑ επικουρούμε το αίτημα της αναβολής, καθώς και εμείς βρισκόμαστε σε μεταβατική φάση», αναφερόμενος στο κενό εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι νεωτέρας, ο Ανδρέας Ποττάκης -η θητεία του οποίου έχει λήξει από τον Ιούνιο του 2022- παραμένει στη θέση του.

Η πρόταση της πλειοψηφίας, όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, είναι ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος, ένα πρόσωπο το οποίο αρχικά έδειχνε να απολαύει της συναίνεσης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Άλλωστε τον περασμένο Ιούλιο ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά έγερναν προς το «υπέρ», στάση που δεν επιβεβαιώθηκε σήμερα.

Με ορατό το ενδεχόμενο να μη συγκεντρώσει η συγκεκριμένη πρόταση την απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5 που απαιτείται, η Διάσκεψη αποφάσισε την αναβολή της συνεδρίασης, με τον πρόεδρο της Βουλής να σκέφτεται ακόμα και αλλαγή του προτεινόμενου για τη θέση προσώπου.

Παράταση της θητείας του Ανδρέα Ποττάκη εισηγήθηκε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όπως σημείωσε μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, πρόκειται για ένα πρόσωπο ανεξάρτητο, που έχει δώσει δείγματα γραφής.