24 Σεπτεμβρίου 2024

Ερντογάν: Ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους από το βήμα του ΟΗΕ, λίγο πριν συναντηθεί με Μητσοτάκη


Αναγνώριση του ψευδοκράτους στη Κύπρο ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τα άλλα ο Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ για τα πεπραγμένα στη Γάζα, λέγοντας ότι σφαγιάζει εδώ και περίπου ένα χρόνο Παλαιστινίους, ενώ χαρακτήρισε για άλλη μια φορά τον Νετανιάχου «Χίτλερ». «Ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων, η Γάζα έχει γίνει το μεγαλύτερο νεκροταφείο γυναικών και παιδιών στον κόσμο», είπε.

«Στη Γάζα δεν πεθαίνουν μόνο τα παιδιά, αλλά και το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, η αλήθεια πεθαίνει, οι αξίες που η Δύση ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται πεθαίνουν και οι ελπίδες της ανθρωπότητας να ζήσει σε έναν πιο δίκαιο κόσμο πεθαίνουν μία προς μία».

«Η ισραηλινή κυβέρνηση, αγνοώντας τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, πραγματοποιεί εθνοκάθαρση, μια κατάφωρη γενοκτονία εναντίον ενός έθνους και καταλαμβάνει τα εδάφη του».

«Έι! οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι κάτοικοι της Γάζας και της Δυτικής Όχθης δεν είναι άνθρωποι; Έι! διεθνείς οργανισμοί Τύπου, οι δημοσιογράφοι που το Ισραήλ έσφαξε ζωντανά στην τηλεόραση και εισέβαλε στα γραφεία τους δεν είναι συνάδελφοί σας; Έι! Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τι περιμένετε για να σταματήσετε αυτή τη βαρβαρότητα του Ισραήλ;» ,είπε και συνέχισε:

«Ακριβώς όπως ο Χίτλερ σταμάτησε με τη συμμαχία της ανθρωπότητας πριν από 70 χρόνια, έτσι κι ο Νετανιάχου και το δολοφονικό του δίκτυο πρέπει να σταματήσουν με τη συμμαχία της ανθρωπότητας ξανά».

Απηύθυνε και πάλι σήμερα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εκκλήσεις προς τον κόσμο και τη διεθνή κοινότητα για τα προβλήματα που βιώνει ο κόσμος. «Καλώ τα άλλα κράτη που δεν αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη να πάρουν τη σωστή πλευρά της ιστορίας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης το συντομότερο δυνατό».

»Η υλοποίηση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και γεωγραφικά συνεκτικού παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο».

Αιγαίο – Ανατ. Μεσόγειος - ΑΟΖ

«Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων μερών γίνονται σεβαστά», ανέφερε επίσης και πρόσθεσε:

«Είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτυχθεί συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου εμπορίου».

«Η Τουρκία είναι έτοιμη για εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα θέματα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Περιμένουμε την ίδια προσέγγιση από τους γείτονές μας. Ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», ανέφερε και συνέχισε:

«Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα που έχει ανακηρυχθεί στα βόρεια και δυτικά του νησιού της Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα γύρω από ολόκληρο το νησί. Έχουν περάσει 50 χρόνια από την Ειρηνευτική Επιχείρηση για την Κύπρο και 61 χρόνια από την ανάδυση του Κυπριακού ως αποτέλεσμα του σφετερισμού του εταιρικού κράτους από τους Ελληνοκύπριους. Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα, ήταν πάντα οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία που προέβαλαν την ειλικρινή βούληση να φέρουν μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, προκειμένου να επικρατήσει ειρήνη και ηρεμία στο νησί. Το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν ισχύει πλέον. Υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί στο νησί».

Ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους

Είπε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει «να θέσει τέλος στις διώξεις των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι αποκόπτονται από τον κόσμο με εμπάργκο σε αντίθεση με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών», και να αναγνωρίσει επίσημα «την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου το συντομότερο δυνατό. Η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, τα οποία αποτελούν κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, πρέπει να καταγραφούν εκ νέου και η απομόνωση πρέπει να τερματιστεί. Σήμερα, καλώ και πάλι τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να συνάψει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις», ανέφερα

Λιβύη

Υποστηρίζουμε ενεργά την εγκαθίδρυση σταθερότητας στη Λιβύη και τη διατήρηση της ενότητας και της ακεραιότητας της χώρας. Καλούμε όλα τα κράτη να συμπαρασταθούν ειλικρινά στη Λιβύη σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο και να συμβάλουν στην εγκαθίδρυση εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών.

Τουρκικά κράτη

Με τη συμβολή των μελών-παρατηρητών, της Ουγγαρίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, ο οργανισμός εξελίσσεται σε υποδειγματικό μοντέλο συνεργασίας. Θα ενισχύσουμε περαιτέρω την ενότητα και την αλληλεγγύη μας ως ο τουρκικός κόσμος....

Υπογράμμισε την ανάγκη αναδιαμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών: «Τα τελευταία χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη απέτυχαν να εκπληρώσουν την ιδρυτική τους αποστολή και έγιναν όλο και πιο δυσλειτουργικά, δυσκίνητα και αδρανή. Ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας στα παγκόσμια ζητήματα δεν μπορεί να αγνοηθεί».