17 Σεπτεμβρίου 2024

Παπαπαναγιώτου: ΜΙΓΜΑ ΓΑΠ ΚΑΙ ΑΛΕΞΗ


Μπορεί να αφήνει τα σκουπίδια αμάζευτα και τα φρεάτια ακαθάριστα και να πλημμυρίζει η πόλη, αλλά ο part time δήμαρχος της Αθήνας, Χ. Δούκας, φαίνεται πως πιστεύει ότι είναι φτιαγμένος -προώρισται- για πραγματικά «μεγάλα». Iσως γι’ αυτό ξεχνάει πολύ εύκολα ότι έγινε δήμαρχος έχοντας πάρει στον πρώτο γύρο μόλις 14,19%.

Ξεχνάει, επίσης, ότι δήμαρχο τον έκαναν δύο παράγοντες: 1. Οτι οι νεοδημοκράτες δεν πήγαν να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο. 2. Οτι έτσι συμμετείχαν στο αντι-Μπακογιάννη μέτωπο, το οποίο δημιούργησαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, ο Κασιδιάρης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και «άλλες δυνάμεις».

Ο Χ. Δούκας, μετά από σχεδόν ένα χρόνο στη δημαρχία, δεν έριξε τη θερμοκρασία ούτε μισό βαθμό (από τους 5 που έχει δεσμευτεί), αλλά προφανώς επειδή είναι «δεξιά» η κλιματική αλλαγή, φέτος η Αθήνα -όπως και όλη η χώρα- είχε το θερμότερο καλοκαίρι ever. Τα σκουπίδια έγιναν βουνά στην Αθήνα, αλλά ο δήμαρχος δεν θέλει συμπράξεις με ιδιωτικές εταιρίες για να είναι καθαρή η πόλη, γιατί δεν θέλει να τα παίρνουν οι ιδιώτες και ας μην έχει βρει τρόπους, τα λεφτά να μένουν στα δημοτικό ταμείο, αλλά και δρόμοι της πρωτεύουσας να μην είναι μικρές χωματερές. Δεν… πρόλαβε να καθαρίσει τα φρεάτια και η Αθήνα γέμισε ποταμάκια με την πρώτη ισχυρή βροχόπτωση. Και όταν τον πιέζουν για το ενδεχόμενο ασυμβίβαστο δημάρχου και αρχηγού κόμματος, δεν διστάζει να συγκρίνει τον εαυτό του με μεγάλες ευρωπαϊκές προσωπικότητες, όπως ο Φρ. Μιτεράν, που ήταν ταυτοχρόνως δήμαρχοι και αρχηγοί κομμάτων.

Προχθές όμως, μιλώντας ως υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, είπε και κάτι που ξύπνησε ζοφερές μνήμες. «Οταν μας ρωτάνε», είπε με στόμφο και περισσή σιγουριά, «πού θα βρείτε τα λεφτά για να κάνετε όσα λέτε, θα τους απαντάμε από τις τράπεζες, τις πολυεθνικές και τα ολιγοπώλιά τους».

Αρχικά μπερδεύτηκα. Ακουγα τον Γ. Παπανδρέου και το «λεφτά υπάρχουν» πριν πάει στο Καστελλόριζο για το πρώτο Μνημόνιο; Ή άκουγα του Α. Τσίπρα και το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και το δάσος με «λεφτόδεντρα», πριν υπογράψει το τρίτο και χειρότερο Μνημόνιο; Προφανώς ακούσαμε ένα «μίγμα ΓΑΠ και Αλέξη». Οι ζοφερές μνήμες έστησαν τρελό χορό. Και οι εφιάλτες της χαμένης δεκαετίας των Μνημονίων μπούκαραν με φόρα στον δημόσιο διάλογο.

Το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει τον αρχηγό του μέσα από τις δικές του διαδικασίες και από το δικό του εκλεκτορικό σώμα. Οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες κατά τη γνώμη μου είναι ακόμα ασαφείς και με μεγάλο βαθμό απροσδιοριστίας, έχουν αρχίσει να βγάζουν τα φαβορί. Και ο Χ. Δούκας είναι μέσα στους δύο πρώτους. Λόγος δεν πέφτει σε κανέναν, εκτός από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ που εντέλει θα ψηφίσουν.

Και σε κάθε περίπτωση, δεν είναι καλό για τη χώρα να επιστρέψει σε εποχές που η αξιωματική αντιπολίτευση έδινε τη «μάχη των λεφτόδεντρων», καταφέρνοντας να πάψει να είναι αντιπολίτευση.

ΠΟΙΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ;

Εξι στους δέκα ιδιοκτήτες μπαρ ή κομμωτηρίων δηλώνουν ζημιές στις φορολογικές δηλώσεις τους! Αν είναι έτσι, η χώρα κανονικά θα έπρεπε να έχει ελάχιστα μπαρ και κομμωτήρια. Αφού 6 στα 10 θα είχαν κλείσει. Κι όχι μόνο δεν έχουν κλείσει, αλλά ανοίγουν συνεχώς καινούργια.

Ταυτοχρόνως, μεγάλο μέρος οδοντιάτρων, υδραυλικών, ταξιτζήδων και εστιατόρων δηλώνουν εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα! Κανονικά θα βρίσκαμε οδοντίατρο, υδραυλικό, ταξιτζή και εστιατόριο μόνο με μεγάλο μέσον. Κι όμως, η προσφορά είναι πολύ μεγάλη.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Η απάντηση είναι απλή και σαφέστατη: Φοροδιαφυγή-φοροαποφυγή. Η προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είχε αποτέλεσμα, έτσι και αυξήθηκαν τα έσοδα από τους «πένητες», αλλά είχε και αστοχίες. Λειτούργησε σε αρκετές περιπτώσεις ισοπεδωτικά και ενδεχομένως άδικα. Οχι πολλές, γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έκαναν ενστάσεις -δέχθηκαν δηλαδή να «μπλέξουν» με την εφορία- ήταν μόλις μερικές εκατοντάδες από τις εκατοντάδες χιλιάδες ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι είναι ενεργοί επαγγελματικά. Το εντυπωσιακό και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και για τα κόμματα που τους στηρίζουν είναι ότι όλοι αυτοί στηρίζουν το «δίκιο» τους σε αυτούς τους 400-500 αδικημένους συναδέλφους τους, οι οποίοι δεν φοβήθηκαν να πάνε στην εφορία και να υποστηρίξουν το δίκιο τους!

Οι πολλοί προφανώς δεν πήγαν, γιατί ξέρουν ότι το «μπλέξιμο» με την εφορία, θα τους έβγαζε πολύ μεγαλύτερο λογαριασμό από ό,τι το τεκμαρτό εισόδημα.

Η κυβέρνηση -παρότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι κατά πλειοψηφία ψηφοφόροι της- είναι υποχρεωμένη, αν θέλει να επιβεβαιώσει τον μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα της, αφενός να μην «ξηλώσει» την προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής και αφετέρου να αποκαταστήσει τις αδικίες σε βάρος μερίδας των ελευθέρων επαγγελματιών.

Χάσαμε τον ναύαρχο stop

Μία από τις παράπλευρες απώλειες της ήττας του Στ. Κασσελάκη είναι η εξαφάνιση του ναυάρχου και βουλευτή Ευ. Αποστολάκη. Λέγεται, μάλιστα, ότι το σοκ που έχει υποστεί ο ναύαρχος, που είχε πάρει από το χέρι τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μεγαλύτερο και από το σοκ του Στ. Κασσελάκη. Οπως λένε πηγές από την Κουμουνδούρου, η εξαφάνιση του Ευ. Αποστολάκη από τα κανάλια και η αποχή από τη στήριξη του πουλέν του, έχουν «μεγαλύτερο βάθος» από το προφανές. Πιθανόν, σχετίζεται με την αναδιάταξη των δυνάμεων του power game μετά το κάψιμο του «χαρτιού Κασσελάκης»…

 Δύο μέτρα για παραγωγή και πτώση τιμών

Δύο από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που αναδείχθηκαν από τη χθεσινή εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης στην επιχειρηματικότητα και των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα είναι η χορήγηση Golden Visa σε όσους επενδύουν στην Ελλάδα από 250.000 ευρώ και πάνω για νεοφυείς επιχειρήσεις. Οπως τόνισε ο υπ. Ανάπτυξης, Τ. Θεοδωρικάκος, τέλος στην Golden Visa για το real estate και στροφή στην πρωτογενή παραγωγή. Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο που παρουσίασε ο υπουργός είναι ότι για τέταρτο συνεχόμενο μήνα παρουσιάζεται μικρή, αλλά σταθερή πτώση των τιμών. Η προσδοκία για αποκλιμάκωση των τιμών, σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αρχίζει να αποκτά «σχήμα»…

ΑΠΟΡΙΕΣ-1

Στις πόσες απόπειρες δολοφονίας μπορεί ο Ντ. Τραμπ να κερδίσει (;) την Κάμαλα Χαρις;

ΑΠΟΡΙΕΣ-2

Οντως ερρίφθη ο κύβος και ο Στ. Κασσελάκης θα διεκδικήσει εκ νέου την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ;

Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
https://eleftherostypos.gr/apopseis/migma-gap-kai-alexi