24 Σεπτεμβρίου 2024

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Τα «εύκολα» και τα «δύσκολα» θέματα της συνάντησης


Ένα ακόμα ραντεβού - το έκτο κατά σειρά μέσα στους τελευταίους 15 μήνες - θα έχουν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα υπάρχει μια σφιχτή ατζέντα και στόχος είναι να επιβεβαιωθεί η βούληση για…ήρεμα νερά και να εντατικοποιηθεί η συνεργασία σε μια σειρά θεμάτων. Επίσης θα συζητήσουν οι περιφερειακές εξελίξεις, σε μια εποχή με πολλαπλά ανοιχτά θέματα στη γεωπολιτική σκηνή.

Στην Αθήνα δεν έχουν αυταπάτες πως θα αλλάξει από την μία μέρα στην άλλη η τουρκική στάση και θα εγκαταλειφθεί το αναθεωρητικό αφήγημα της γείτονος (που για παράδειγμα δεν αφήνει πίσω την ρητορική περί «Γαλάζιας πατρίδας»). Ωστόσο στόχος είναι οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και βήμα- βήμα η συζήτηση να περάσει και σε πιο δύσκολα θέματα.

«Το γεγονός ότι, παρά τις σημαντικές διαφωνίες που υφίστανται, διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας αποτυπώνει τη βούληση των μερών να εδραιώσουν την ηρεμία και τη σταθερότητα στη γειτονιά μας» επεσήμανε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Σημείωσε ακόμα πως η Ελλάδα «προσέρχεται στον διάλογο επί του μόνου ζητήματος που μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την αυτοπεποίθηση που της προσδίδει η αναβαθμισμένη διπλωματική της θέση».

Σε αυτή την χρονική συγκυρία έμφαση δίνεται σε θέματα που μπορούν να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες, όπως για παράδειγμα η συνεργασία στην οικονομία, στο περιβάλλον, στον τουρισμό κ.α. Επίσης αναμένεται να συζητηθεί και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων συναντήσεων και μέχρι το τέλος του έτους θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (στην Τουρκία αυτή τη φορά).

«Έχουμε όλη τη διάθεση να μπούμε σε μια διαδικασία συζητήσεων, χωρίς όμως να μπαίνει υπό διαπραγμάτευση όλο αυτό το οποίο κατά καιρούς λέμε, ζητήματα «κόκκινων» γραμμών» σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Από την κυβέρνηση υπογραμμίζεται εμφατικά πως καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων. 

Στη σημερινή συνάντηση των δυο ηγετών θα τεθεί και το μεταναστευτικό σε ένα κρίσιμο timing, καθώς η Γερμανία αυστηροποιεί το πλαίσιο και υπάρχει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει ένα ντόμινο εξελίξεων. Παράλληλα μένει να φανεί και ο αντίκτυπος που μπορεί να έχουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στις μεταναστευτικές ροές. Αυτό που υπογραμμίζεται από την ελληνική πλευρά είναι πως όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους τόσο θα πρέπει να υπάρχει εγρήγορση και να αυξάνονται τα επίπεδα συνεργασίας με την τουρκική πλευρά.

Κυπριακό 

Ένα από τα θέματα που θα τεθούν στη σημερινή συνάντηση είναι και το Κυπριακό και μένει να φανεί αν η τουρκική πλευρά θα επιμείνει σε μία αδιάλλακτη στάση. Να σημειωθεί εδώ πως στο Κυπριακό γίνεται προσπάθεια για την επανέναρξη των συνομιλιών, με την Αθήνα και την Λευκωσία να έχουν συντονίσει τις κινήσεις τους στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο Μαξίμου. 

Στο μεταξύ σήμερα το απόγευμα θα υπάρξει τριμερής συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Εμάνουελ Μακρόν και του Νίκου Χριστοδουλίδη, με σημείο αναφοράς την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου. «Πραγματικό γεωπολιτικό ρίσκο στην υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης δε θα υπάρχει...» σχολίαζε την Κυριακή κυβερνητική πηγή.

Την Πέμπτη η ομιλία Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Στις 26 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και θα αναφερθεί στις μεγάλες, παγκόσμιες γεωπολιτικές και τεχνολογικές προκλήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει το επόμενο έτος την θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με σύνθημά της το τρίπτυχο Διάλογος, Δημοκρατία, Διπλωματία. Παράλληλα την ίδια ημέρα αναμένεται να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη
ΕΘΝΟΣ