12 Σεπτεμβρίου 2024

😛😛ΜΟΕ Ελλάδας – Τουρκίας με φόντο τον «Μαύρο Καβαλάρη» της Μικρασιατικής Εκστρατείας – ΦΩΤΟ


Οι Διοικητές των 1ων Στρατιών Ελλάδας και Τουρκίας συναντήθηκαν στην έδρα της 1ης Στρατιάς, στη Λάρισα στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η διάθεση του Τούρκου Στρατηγού να φωτογραφηθεί μπρος στον πίνακα του Νικολάου Πλαστήρα, που ηγήθηκε της εκστρατείας απελευθέρωσης της Μικράς Ασίας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μπροστά στον πίνακα που απεικονίζει τον Νικόλαο Πλαστήρα να ηγείται της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της απελευθέρωσης της Σμύρνης, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Τουρκίας με έδρα την Κωνσταντινούπολη, Στρατηγός Metin Tokel φωτογραφήθηκε με τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγο Δημόκριτο Κωνσταντάκο, στην Λάρισα. Εκεί όπου το διάστημα από 11 έως 12 Σεπτεμβρίου 2024, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.



Παρά την έρευνα του enikos.gr δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί εάν ο Τούρκος Στρατηγός φωτογραφήθηκε μπρος στον πίνακα με τον Νικόλαο Πλαστήρα γνωρίζοντας την ιστορία ή στο πλαίσιο την ενθάρρυνσης του διαλόγου για τα ΜΟΕ.

Ο Νικόλαος Πλαστήρας (4 Νοεμβρίου 1883 – 26 Ιουλίου 1953), γνωστός και ως “Μαύρος Καβαλάρης”, ήταν Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός. Έγινε γνωστός για τη δράση του κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους (όπου απέκτησε το προσωνύμιο Μαύρος Καβαλάρης) και τη Μικρασιατική εκστρατεία.

Στη Μικρασιατική εκστρατεία έδωσε πολλές νικηφόρες μάχες με λίγες απώλειες που τον έκαναν γνωστό στους Τούρκους. Οι τελευταίοι τον ονόμασαν «Καρά-Πιπέρ» (μαύρο πιπέρι), ενώ το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων έγινε γνωστό ως «Σεϊτάν Ασκέρ» (Στρατός του Διαβόλου). Επίσης, επικηρύχθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ. Κατά την προέλαση του Ελληνικού Στρατού το καλοκαίρι του 1921 πέρα από τον Σαγγάριο, το Σύνταγμα έφθασε μέχρι το Καλτακλί, 8 χιλιόμετρα από το Καλέ Γκρότο, ως αριστερή πτέρυγα της 13ης Μεραρχίας του Β΄ Σώματος Στρατού.

Δείτε φωτογραφίες