04 Σεπτεμβρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Όλοι -ακόμα και Kasselistas- εναντίον Κασσελάκη για το όνομα του κόμματος


Ακόμα και «ουδέτεροι» βουλευτές που δεν είχαν λάβει θέση για την πολύμηνη εσωστρέφεια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στρέφουν τα πυρά τους κατά της ηγεσίας

Χαρακτηριστικά γενικευμένης κρίσης αποκτά η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς οι καταστατικές αλλαγές που εισηγήθηκε χθες ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης στην Επιτροπή Καταστατικού έχουν σηκώσει κύμα μαζικών αντιδράσεων, συμπαρασύροντας και στελέχη που είχαν επιλέξει είτε να μην τοποθετηθούν δημόσια για τις εσωκομματικές εξελίξεις, είτε να υποστηρίξουν ανοιχτά την σημερινή ηγεσία.

Πλην των «87», προβληματισμούς και επιφυλάξεις για την αλλαγή ονόματος, την κατάργηση των οργανώσεων, αλλά και την αντικατάσταση της Κεντρικής Επιτροπής από το Εθνικό Συμβούλιο έχουν εκφράσει τις τελευταίες ώρες και «ουδέτεροι» βουλευτές που ανήκαν στην «γκρίζα ζώνη» του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στο ενδιάμεσο μεταξύ «Κασσελίστας» και «φρουράς Τσίπρα».

Αρβανίτης: «Δεν πάει άλλο»

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η πρώτη δημόσια παρέμβαση του ευρωβουλευτή και πρώτου στη σταυροδοσία των Ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος σε ανάρτησή του στην προσωπική του ιστοσελίδα αναφέρει πως «δεν πάει άλλο». «Το μεγάλο, κοινό μας σπίτι, μπορεί και πρέπει να χωράει τους πάντες, αρκεί να το σέβονται. Κάποιοι, όμως, δεν το σέβονται. Αντίθετα, το υπονομεύουν διά της απαξίωσης», αναφέρει ο κ. Αρβανίτης για να επισημάνει: «την κυρία ευθύνη την έχει αδιαπραγμάτευτα η ηγεσία. Με ιδιωτική και προσωπική ατζέντα, συνεχιζόμενες αλλαγές στρατηγικής με την δημιουργία εσωτερικών εχθρών, προκαλώντας μείζον θέμα στην πολιτική και κοινοβουλευτική δράση». «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προσωπική επιχείρηση και δεν έχει ιδιοκτήτη», τόνισε ακόμη ο κ. Αρβανίτης, που επέρριψε ευθύνες σε όσους επέλεξαν να φύγουν σε όσους «θολώνουν τα νερά με αντιπερισπασμούς, αλλά και όσους απέχουν από την εύρεση λύσης».

Προβληματισμός και στους «Κασσελίστας»

Εν τω μεταξύ, οι καταστατικές αλλαγές που επιθυμεί ο Στέφανος Κασσελάκης έχουν προκαλέσει επιφυλάξεις και στους κόλπους των «Κασσελίστας», όπως διαφάνηκε από τις σημερινές τοποθετήσεις των κυρίων Παππά και Κόκκαλη.

Από πλευράς του, ο νέος Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς μιλώντας στο Μega, ότι «δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι πρέπει να μας απασχολήσει αυτό στο Συνέδριό μας. Οι αλλαγές στο καταστατικό είναι πιο ουσιώδες θέμα. Ένα κόμμα που παλεύει απλώς να αλλάζει το όνομά του, κρατάει τις δομές του ίδιες, ενδεχομένως να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες. Θα προτιμούσα στην δημόσια συζήτηση να κυριαρχήσουν ο αναγκαίες αλλαγές. Αν αλλάζαμε το όνομά μας, οι και υποψήφιοι βουλευτές μας δεν έβγαιναν από προκριματικές εκλογές, δεν θα είχαμε κάνει ένα σοβαρό βήμα μετασχηματισμού», είπε.

Ερωτηθείς, επιπλέον, για την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη φετινή ΔΕΘ, ««θα εκπλαγεί θετικά ο προοδευτικός κόσμος από τις προτάσεις μας στη ΔΕΘ. Ο κ. Κασσελάκης αν δεν έχει εκπέσει, προφανώς θα είναι στη ΔΕΘ ως πρόεδρος του κόμματος», ενώ σε ερώτηση του protothema.gr απάντησε πως η εν λόγω αναφορά ειπώθηκε σε περίπτωση που περάσει μία ενδεχόμενη πρόταση μομφής κατά του κ. Κασσελάκη.

Την ίδια ώρα, ο νέος Αναπληρωματικός Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Βασίλης Κόκκαλης επισήμανε πως «διαφωνώ με το όνομα που προτείνεται», προσθέτοντας ότι «να αλλάξουμε πρώτα εμείς συμπεριφορές και μετά να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ναι σε αλλαγές, αλλά με διάλογο».

Γεροβασίλη: «Επέλεξε ένα μικρό προσωποπαγές κόμμα»

«Ο ίδιος ο πρόεδρος θα έπρεπε να δώσει τη λύση και να θέσει τον εαυτό του στην κρίση των μελών» δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη λέγοντας για τον Στέφανο Κασσελάκη πως «ο ίδιος ισχυρίζεται ότι κοιτάζει κυρίως τα μέλη, διεκδικεί αδιεμασεολάβητη σχέση». «Αυτό που αντιλαμβάνομαι μετά τις χθεσινές προτάσεις είναι ότι ο ίδιος έχει κάνει μια επιλογή για ένα μικρό προσωποπαγές κόμμα» πρόσθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Όλα τα άλλα ποιος θα κάνει μομφή, αν θα διώξει τον έναν βουλευτή για να κάνει το χατίρι σε κάποιον άλλο, σε ποιον θα μοιράσει την εξουσία της ΚΟ είναι αυτά που δημιουργούν βαθύτατα πολιτικό και αξιακό πρόβλημα» πρόσθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά τις αλλαγές που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης, η Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι «επιτείνεται η άποψη σε μένα ότι τώρα ξετυλίγεται μια ατζέντα (σ.σ. από τον Στέφανο Κασσελάκη) για να κριθεί».

Φάμελλος: «Υπάρχει υποτίμηση των οργάνων»

Κληθείς να σχολιάσει τις ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις, «υπάρχει θέμα στη λειτουργία των οργάνων. Υπάρχει υποτίμηση της λειτουργίας των οργάνων» ανέφερε σήμερα ο πρώην Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος. «Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα βασικό χαρακτηριστικό του κόμματος που είναι να έχεις ομάδα που δίνει υπεραξία και να έχεις συντροφικότητα, να στέκεσαι δίπλα στον σύντροφό σου και ταυτόχρονα να πετυχαίνεις περισσότερα προς την κοινωνία για να περνάς και ένα μοντέλο στην κοινωνία», όπως περιέγραψε, συμπληρώνοντας πως «αυτό νομίζω το καταλαβαίνετε σαν μοντέλο μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Αυτό εμείς έχουμε καθυστερήσει να το υλοποιήσουμε». «Έχουμε βήματα προς τα πίσω. Αυτό περιλαμβάνει και την ηγεσία. Περιλαμβάνει και τον Στέφανο Κασσελάκη», κατέληξε.

Σπίρτζης: «Δεν θυμίζει σε τίποτα τον ΣΥΡΙΖΑ»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταμορφώνεται σε κόμμα Κασσελάκη ειδικά με τις προστάσει και τις πρακτικές, είναι ένα κόμμα που αφήνει τις αξίες της προοδευτικής παράταξης» περιέγραψε, μεταξύ άλλων, και ο πρώην Υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο ΟΡΕΝ είπε πως «πρέπει να αλλάξει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ αν δεν τεθεί θέμα ηγεσίας». «Αυτό το κόμμα δεν θυμίζει σε τίποτα τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά. Αν δεν υπάρχει η αριστερά στο όνομα ακόμα καλύτερα γιατί θα αντικατοπτρίζει πώς έχει εξελιχθεί το κόμμα», κατέληξε ο κ. Σπίρτζης.

Βασιλειάδης: «Μετατρέπει το κόμμα σε Κασσελάκης και φίλοι»

Για τα τεκταινόμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και ο πρώην Αναπληρωτής Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Βασιλειάδης. «Χρειάζονται δυο στο τανγκό. Αλλά η ευθύνη μεγαλύτερη για τον αρχηγό. Πολλές φορές γελάει ο κόσμος» σημείωσε, λέγοντας πως «ο πρόεδρος πρέπει να ζητά καθαρές λύσεις. Θα έπρεπε να προσφύγει στη βάση με σύντομες διαδικασίες». «Αν κερδίσει τις εκλογές εκ νέου θα μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο του ανεπηρέαστα», παρατήρησε ακόμη ο κ. Βασιλειάδης, εγκαλώντας τον κ. Κασσελάκη πως «μετατρέπει το κόμμα σε Κασσελάκης και φίλοι».

Ξανθόπουλος: Κατά της κατάργησης των οργανώσεων

Στο ενδιάμεσο,σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, «διαφωνώ ριζικά με την κατάργηση της οργάνωσης των μελών που θα αντικατασταθεί από μία οργάνωση φίλων και ενδιαφερομένων. Ότι καταργούνται οι νομαρχιακές επιτροπές» γνωστοποίησε ο βουλευτής Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συμπληρώνοντας πως «η Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάζει τέσσερις φορές το χρόνο, ας πούμε με χρονοδιάγραμμα, δηλαδή έχουμε ενστάσεις βασικές. (…)». «Άρα λοιπόν, εγώ προσέρχομαι επιφυλακτικός ως προς αυτό, γιατί κατά τη γνώμη μου ρευστοποιεί το κόμμα. Είμαι αντίθετος, δηλαδή. Θεωρώ ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα βεβαίως, ας πούμε, συμφωνώ με τον περιορισμό των θητειών. Είναι λογικό. Ή αυτό όπου πρέπει να παραιτείσαι 18 μήνες πριν, αν θέλεις να διεκδικήσεις βουλευτική έδρα. Άρα λοιπόν υπάρχουν διατάξεις τις οποίες βλέπω θετικά, αλλά υπάρχουν και διατάξεις στις οποίες είμαι επιφυλακτικός έως και αντίθετος» κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.

Μαμουλάκης: «Δεν είναι επίκαιρη» η συζήτηση για το brand του ΣΥΡΙΖΑ

Για τις επικείμενες αλλαγές τοποθετήθηκε και ο Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, υπογραμμίζοντας ότι «για την αλλαγή του ονόματος, για το λεγόμενο rebranding, ουσιαστικά δύο παρατηρήσεις». «Η μία που με βρίσκει λίγο επιφυλακτικό όσον αφορά τη στιγμή που επιλέχθηκε να κατατεθεί αυτή η πρόταση, η οποία στιγμή, αν μη τι άλλο, είναι τελείως διαφοροποιημένη» όπως ανέφερε αρχικά ο κ. Μαμουλάκης, σημειώνοντας πως πριν την πρόταση για συγκεκριμένη ονομασία του κόμματος, βασικό είναι να συζητηθεί αν υφίσταται ανάγκη αλλαγής του brand ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Νομίζω ότι ως πρόταση, αυτή καθαυτή, μπορεί να έχει καλές προθέσεις, δεν ξέρω κατά πόσον σε επίπεδο βάσης και κόμματος θα γίνει κάτι τέτοιο αποδεκτό. Πάντοτε κάποια αλλαγή και πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για τη μαρκίζα, για το όνομα, για τον τίτλο διέπεται από προβληματισμό γιατί οποιαδήποτε αλλαγή θέλει σκέψη, διότι αλλάζοντας το όνομα κάποια πράγματα χάνεις, κάποια κερδίζεις. Είναι πάντως μια κουβέντα η οποία μπορεί να γίνει και να αναλυθούν όλες οι παράμετροι. Είναι μια συζήτηση η οποία δεν είναι αρνητική εκ προοιμίου, αλλά σίγουρα δεν είναι επίκαιρη», κατέληξε ο κ. Μαμουλάκης.