30 Σεπτεμβρίου 2024

📺Ramstein Flag 24: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ με την Τουρκία απούσα – Δείτε βίντεο


Εξήντα μαχητικά αεροσκάφη από τις κορυφαίες αεροπορίες του ΝΑΤΟ έχουν προσγειωθεί στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κορυφαία αεροπορική άσκηση της Συμμαχίας “Ramstein Flag 24”. Πρόκειται για την άσκηση που για πρώτη φορά διεξάγεται εκτός Γερμανίας, με την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που «σπάει το ρόδι» και την Τουρκία να είναι απούσα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Συμμαχικά μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη, μεταξύ άλλων από την Ελλάδα, την Γαλλία, την Ιταλία, την Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν προσγειωθεί στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας τις τελευταίες ημέρες. Το ΝΑΤΟ και το Γαλλικό Αερομεταφερόμενο Σύστημα Προειδοποίησης και Ελέγχου (AWACS) θα παρέχουν τον έλεγχο των αεροπορικών επιχειρήσεων για την άσκηση Ramstein Flag 2024.

Για τις επόμενες δύο εβδομάδες η αεροπορική καρδιά του ΝΑΤΟ θα χτυπά στην Ελλάδα, στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα, που ίσως είναι και η τελευταία φορά που φιλοξενεί και διοργανώνει τόση μεγάλη άσκηση αφού σύντομα θα αρχίσει το ξήλωμά της για να χτιστεί από την αρχή, ως η νέα φωλιά των μαχητικών 5ης γενιάς F-35.

Υπό αυτό το πρίσμα, για τις επόμενες δύο εβδομάδες στην Ανδραβίδα θα καταγράφονται εικόνες από το κοντινό μέλλον, αφού ΗΠΑ και Ιταλία συμμετέχουν στην άσκηση με συνολικά 15 F-35.

Με επικεφαλής τη Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση και φιλοξενούμενη από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η άσκηση Ramstein Flag έχει σχεδιαστεί για την ενίσχυση της συνεργασίας, της διαλειτουργικότητας και της ολοκλήρωσης μεταξύ των Συμμάχων.

«Η άσκηση Ramstein Flag σηματοδοτεί το μέλλον των ασκήσεων του ΝΑΤΟ, εστιάζοντας στις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές», δήλωσε ο Στρατηγός James B. Hecker, Διοικητής της Συμμαχικής Αεροπορικής Διοίκησης. «Θα εφαρμόσουμε περαιτέρω βελτιωμένες τακτικές, πιο ισχυρή ολοκλήρωση που θα οδηγήσει σε ισχυρότερη αποτροπή», πρόσθεσε.

Όπως έχουμε γράψει στο enikos.gr η Τουρκία δεν θα πάρει μέρος στην μεγάλη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ «RAMSTEIN FLAG 24» αρνούμενη να υποβάλει σχέδια πτήσης για τα μαχητικά της στο Αιγαίο. Είναι κάτι που όπως είχε αποκαλύψει με λεπτομέρειες το enikos.gr αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή κόκκινη γραμμή για τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Δημοσθένη Γρηγοριάδη, ο οποίος διεμήνυσε στο ΝΑΤΟ ότι δεν θα γίνει καμία έκπτωση της εθνικής κυριαρχίας.

Από τα εντυπωσιακά στοιχεία της άσκησης είναι και το επίσημο βίντεο του ΝΑΤΟ, στο οποίο υπάρχει ως πλάνο το νησί του Άη Στράτη που φιλοξενεί το μνημείο του πεσόντα αεροπόρου Νίκου Σαλμά, που σκοτώθηκε το 1992 όταν συνετρίβη το Mirage F1 κατά τη διάρκεια αερομαχίας με τουρκικό F-16.

Μια τεράστια Ασπίδα, ένα Δόρυ προς την Ανατολή και ένα «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» βρίσκονται στα πλάνα της άσκησης Ramstein Flag, βγάζοντας εκτός εαυτού την Τουρκία.

Η RAFL24 χρησιμεύει ως μια ζωντανή άσκηση πολλαπλών τομέων, τακτικού επιπέδου για 12 Συμμαχικά έθνη για να εκπαιδεύσουν, να επιδείξουν και να προωθήσουν συνδυασμένες πολεμικές ικανότητες για να συμπεριλάβουν ολοκληρωμένη αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα και την καταπολέμηση της πρόσβασης και της άρνησης περιοχής.


«Η Ramstein Flag 2024 θα επιδείξει τη συλλογική αφοσίωση του ΝΑΤΟ στην ειρήνη και την ασφάλεια σε ένα απρόβλεπτο περιβάλλον», δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός James Hecker, διοικητής USAFE-AFAFRICA και AIRCOM. «Για δύο εβδομάδες, οι δυνάμεις μας θα ενσωματωθούν με τους Συμμάχους και τους εταίρους για να δείξουν ότι η Συμμαχία είναι τοποθετημένη για να αντιμετωπίσει αποφασιστικά οποιαδήποτε απειλή».

Τα F-35A Lightning II της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ από την 48η Πτέρυγα Μάχης , που εδρεύουν στο Royal Air Force Lakenheath, στην Αγγλία, και τα US Air Force KC-135 Stratotankers από την 100th Air Refueling Wing, που εδρεύουν στο Royal Air Force Mildenhall της Αγγλίας, είναι μεταξύ των αεροσκαφών που είναι προγραμματισμένο να συμμετάσχουν στην άσκηση. Από μεριάς ΗΠΑ θα λάβουν μέρος επίσης μέλη της 19ης Μοίρας Ηλεκτρονικού Πολέμου , Κέντρο Πολέμου USAFE-AFAFRICA , από την αεροπορική βάση Ramstein της Γερμανίας για την παροχή ρεαλιστικών επιχειρήσεων απειλής προς αέρα.

Το RAFL24 θα θέσει τις βάσεις για μελλοντικές ασκήσεις «Επίδειξης Σημαίας» για την ενίσχυση της συνεργασίας και την ενίσχυση της αποφασιστικότητας, της δέσμευσης και της ικανότητας του ΝΑΤΟ να διατηρήσει την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.



enikos.gr