18 Σεπτεμβρίου 2024

📺Λίβανος: Αυτή είναι η επίλεκτη ισραηλινή μονάδα φέρεται να σχετίζεται με τις εκρήξεις – Το προφίλ της «Unit 8200»


Κατασκοπευτικό θρίλερ θυμίζει η ανατίναξη σχεδόν 5.000 βομβητών μελών της Χεζμπολάχ χθες στον Λίβανο και τη Συρία, μία ενέργεια που αποδίδεται, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, σε κοινή επιχείρηση των IDF και της Μοσάντ.

Ωστόσο, η μαζική επίθεση έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στη μυστική Μονάδα 8200 του Ισραήλ, τη μονάδα πληροφοριών του στρατού, η οποία σύμφωνα με δυτική πηγή0p ασφαλείας συμμετείχε στον σχεδιασμό της επιχείρησης.

Από την πλευρά τους πάντως, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι τηρούν σιγήν ιχθύος για την επιχείρηση που σκότωσε 12 ανθρώπους την Τρίτη και τραυμάτισε χιλιάδες στελέχη της Χεζμπολάχ, ενώ τουλάχιστον 14 άτομα σκοτώθηκαν την Τετάρτη και πάνω από 400 τραυματίστηκαν, όταν εξερράγησαν ασύρματοι χειρός που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ.


Το προφίλ της Μονάδας

Πηγές από το Λίβανο ανέφεραν στο Reuters ότι η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, Μοσάντ, ήταν υπεύθυνη για μια περίπλοκη επιχείρηση εγκατάστασης μικρής ποσότητας εκρηκτικών μέσα σε 5.000 βομβητές που παρήγγειλε η Χεζμπολάχ. Άλλη πηγή είπε στο Reuters ότι η βμια στρατιωτική μονάδα που δεν ανήκει στην υπηρεσία κατασκοπείας, συμμετείχε στο στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης κατά της Χεζμπολάχ, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη πάνω από ένα χρόνο.


Τα μέλη της 8200 ήταν μερικά από τα καλύτερα και λαμπρότερα στελέχη του ισραηλινού στρατού, που υπηρετούσαν σε μια μονάδα στο επίκεντρο των αμυντικών δυνατοτήτων του Ισραήλ. Η μονάδα – και η λεγεώνα νεαρών, επιλεγμένων στρατιωτών της – αναπτύσσει και χειρίζεται εργαλεία συλλογής πληροφοριών και συχνά παρομοιάζεται με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Η μυστική αποστολή

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2018 η Μονάδα βοήθησε στην αποτροπή αεροπορικής επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους σε δυτική χώρα. Εκείνη την εποχή, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις της μονάδας εκτείνονταν από τη συλλογή πληροφοριών και την άμυνα στον κυβερνοχώρο έως τις «τεχνολογικές επιθέσεις». Ενώ το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε ποτέ τη συμμετοχή του, η Μονάδα 8200 αναφέρθηκε ότι συμμετείχε στην επίθεση Stuxnet, ενός ιού που είχε εμποδίσει το ιρανικό πρόγραμμα εμπλουτισμού πυρηνικών καθώς και σε μια σειρά άλλων επιχειρήσεων υψηλού προφίλ εκτός του Ισραήλ.

Η μονάδα είναι ουσιαστικά το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του Ισραήλ, και όπως και το υπόλοιπο κατεστημένο άμυνας και ασφάλειας, επωμίστηκε μέρος της ευθύνης για την αποτυχία εντοπισμού της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.