21 Οκτωβρίου 2024

Ισραήλ: Κατασκοπευτικό θρίλερ με σύλληψη 7 ισραηλινών που έδιναν πληροφορίες στο Ιράν – Είχαν εκτελέσει σχεδόν 600 αποστολές σε δύο χρόνια


Στη σύλληψη επτά Ισραηλινών, οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν, προχώρησαν οι ισραηλινές αρχές, δημιουργώντας έντονες ανησυχίες για τη δράση ξένων κατασκοπευτικών δικτύων εντός της χώρας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι ύποπτοι φέρονται να έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες αποστολές για το καθεστώς της Τεχεράνης. Οι συλλήψεις αυτές έρχονται σε μία κρίσιμη περίοδο για την ασφάλεια της χώρας, καθώς η ένταση στην περιοχή παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι μυστικές υπηρεσίες εντείνουν τις έρευνές τους για να εντοπίσουν δίκτυα που συνεργάζονται με δυνάμεις κατά του Ισραήλ.

Η απειλή της ιρανικής κατασκοπείας

Η εισαγγελία υποστηρίζει ότι οι ύποπτοι ολοκλήρωσαν περίπου 600 αποστολές, όπως αναφέρει η Jerusalem Post, για λογαριασμό των ιρανικών υπηρεσιών, αποστολές που περιλάμβαναν τη συλλογή στρατιωτικών πληροφοριών για ευαίσθητες περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος.

«Οι ύποπτοι έλαβαν χάρτες στρατηγικών σημείων από τους χειριστές τους, συμπεριλαμβανομένης της βάσης της Ταξιαρχίας Γκολάνι», ανέφερε η εισαγγελία του Ισραήλ, προσδιορίζοντας τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Οι αποστολές τους περιλάμβαναν επίσης την αναγνώριση δυνητικών ανθρώπινων στόχων για το Ιράν, υποδεικνύοντας την πιθανότητα συγκεκριμένων Ισραηλινών να βρεθούν στο στόχαστρο επιθέσεων.

Οι εισαγγελικές αρχές του Ισραήλ υπογραμμίζουν ότι οι ιρανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να εκμεταλλευτούν την κοινωνική και πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ, στρατολογώντας πολίτες «για κατασκοπεία και τρομοκρατία εντός του Ισραήλ».

Οι ύποπτοι φέρονται να έχουν εμπλακεί στη συγκέντρωση πληροφοριών για συγκεκριμένους πολίτες του Ισραήλ, με τους οποίους το Ιράν ενδέχεται να σχεδίαζε να πλήξει άμεσα. Η αστυνομία ανέφερε ότι ορισμένοι από τους υπόπτους συνελήφθησαν ενώ συγκέντρωναν στοιχεία για Ισραηλινό πολίτη, ο οποίος θεωρείτο πιθανός στόχος επίθεσης.

Οι κατηγορούμενοι και οι δραστηριότητές τους

Οι επτά ύποπτοι, όλοι Εβραίοι κάτοικοι της Χάιφα και της βόρειας περιοχής του Ισραήλ, φέρονται να έχουν συμμετάσχει σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες εδώ και αρκετό καιρό. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ένας στρατιώτης που λιποτάκτησε από τον στρατό, καθώς και δύο ανήλικοι. Οι ενήλικες ύποπτοι έχουν ονομαστεί ως Αζίζ Νισάνοβ, Αλεξάντερ Σαντίκοβ, Βιατσεσλάβ Γκούσχιν, Γεβγένι Γιόφε και Γιγκάλ Νισάν.

Οι κατηγορίες εναντίον τους περιλαμβάνουν την καταγραφή και τη συλλογή πληροφοριών από στρατιωτικές εγκαταστάσεις και βάσεις των IDF. Μεταξύ των στόχων που φέρονται να κατέγραψαν οι ύποπτοι είναι η βάση Κίρια στο Τελ Αβίβ, κεντρικό σημείο άμυνας του Ισραήλ, καθώς και οι αεροπορικές βάσεις Νεβατίμ και Ραμάτ Νταβίντ. Επιπλέον, οι ύποπτοι φέρονται να συγκέντρωσαν πληροφορίες για το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ, Iron Dome, το οποίο έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην προστασία της χώρας από εχθρικές πυραυλικές επιθέσεις.

Η βάση Νεβατίμ αποτέλεσε στόχο δύο ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων, ενώ η βάση Ραμάτ Νταβίντ έχει επίσης στοχοποιηθεί από τη Χεζμπολάχ.

Οι ισραηλινές αρχές τόνισαν ότι οι ύποπτοι λάμβαναν μεγάλες χρηματικές αμοιβές για τις υπηρεσίες τους. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ποσά που καταβλήθηκαν στους υπόπτους φτάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, μέρος των οποίων πληρώθηκε σε κρυπτονόμισμα ή σε μετρητά από ρώσους τουρίστες, επισημαίνοντας την προσεγμένη προσπάθεια των Ιρανών να διατηρήσουν κρυφές τις συναλλαγές τους. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, οι ύποπτοι συμμετείχαν στην κατασκοπεία για το Ιράν για διάστημα περίπου δύο ετών, ενώ όλοι τους έχουν εμπλακεί σε δραστηριότητες κατασκοπείας από την έναρξη του πολέμου στην περιοχή.

Η δράση τους θεωρείται από τις πιο σοβαρές υποθέσεις κατασκοπείας που έχει αντιμετωπίσει η χώρα τα τελευταία χρόνια. Η Εισαγγελία δήλωσε ότι πρόκειται να καταθέσει κατηγορητήριο εναντίον των επτά κατηγορουμένων για παραβιάσεις της εθνικής ασφάλειας την Παρασκευή, ζητώντας την κράτησή τους μέχρι την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών. «Η υπόθεση αυτή είναι μια από τις πιο σοβαρές που έχουμε διερευνήσει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Εισαγγελίας.

Με πληροφορίες από: Times of Israel, Jerusalem Post, Haaretz