03 Οκτωβρίου 2024

Νέα Δημοκρατία: Η ανάγνωση του Μαξίμου για την ερώτηση των 8 βουλευτών της ΝΔ και η απάντηση Γεωργιάδη


Η ερώτηση των «11» βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τα «κόκκινα» δάνεια πριν από μερικές εβδομάδες είχε προκαλέσει αναταραχή εντός του κυβερνώντος κόμματος, καθώς ήταν μια σαφής εξωτερίκευση της εσωτερικής συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, στον απόηχο των ευρωεκλογών. Λίγο καιρό μετά και ενώ έχει μεσολαβήσει η διαγραφή του Μάριου Σαλμά, 8 άλλοι βουλευτές της ΝΔ, κανείς εκ των οποίων δεν είχε υπογράψει για τα «κόκκινα δάνεια, κατέθεσαν μια ερώτηση με αποδέκτες τον Άδωνι Γεωργιάδη και τη Νίκη Κεραμέως για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τη φαρμακευτική δαπάνη.

Σε πρώτη ανάγνωση, η ερώτηση των «8» θα μπορούσε να αναγνωστεί ως μια συνέχεια της ερώτησης των «11». Άλλωστε, βουλευτές όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης προειδοποιούσαν ότι υπάρχουν περίπου 30 «θαρραλέοι» βουλευτές της ΝΔ που θα θίγουν κοινωνικά ζητήματα, καλώντας την κυβέρνηση να παρέμβει. Βουλευτές που συνυπέγραψαν την ερώτηση, πάντως, δεν θέλουν να λογίζονται ως…συνεχιστές της παρέμβασης των 11, αναφέροντας ότι κάνουν μια παρέμβαση που είναι χρήσιμη, καθώς «πιάνουν τον παλμό» της κομματικής βάσης και στο τέλος της ημέρας ζητούν από τους υπουργούς να ενημερώσουν και να διερευνήσουν τα περιθώρια παρέμβασης.

Ποιο είναι το επιχείρημα της ερώτησης: οι δικαιούχοι του καταργηθέντος από το 2016 ΕΚΑΣ έχουν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα. Οι αντίστοιχοι χαμηλοσυνταξιούχοι, όμως, οι οποίοι είναι μεταγενέστεροι του 2016 και δεν έπαιρναν ποτέ ΕΚΑΣ, εξακολουθούν να έχουν συμμετοχή. Οι βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν πόσοι είναι αυτοί οι συνταξιούχοι (αφορά την κυρία Κεραμέως) και αν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο παρέμβασης (αφορά τον κ. Γεωργιάδη και το Μαξίμου).

Απαντήσεις από Μαξίμου-Γεωργιάδη

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποδραματοποιούν την παρέμβαση των «8», λέγοντας ότι οι ερωτήσεις είναι στο… καθηκοντολόγιο του βουλευτή, ενώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έδωσε μετά τις ευρωεκλογές το ελεύθερο στους βουλευτές να καταθέτουν ερωτήσεις, χωρίς προέγκριση από τον γραμματέα της Κ.Ο. Σταύρο Καλαφάτη. «Δεν αποκλείεται αυτό που λένε να είναι και δίκαιο», έλεγε κυβερνητική πηγή, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η όποια παρέμβαση πρέπει να μελετηθεί ουσιαστικά. Πάντως, δεν προκύπτει ότι υπήρξε ενημέρωση του Μαξίμου προγενέστερη της κατάθεσης της ερώτησης.

Το εν λόγω θέμα δεν αποκλείεται να συζητηθεί και κατά τη σημερινή ενημέρωση των γαλάζιων βουλευτών από τον Άδωνι Γεωργιάδη (17:00) στη Βουλή. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γεωργιάδης έχει ζητήσει από τον ΕΟΠΥΥ έναν πρώτο υπολογισμό για το κόστος. Ο υπουργός Υγείας θα κάνει μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τους συναδέλφους του, ενώ ενδιαφέρον έχει ότι προ εβδομάδας τους βουλευτές είχε ενημερώσει η κ. Κεραμέως.

Ο Μητσοτάκης στον Έβρο

Σε αυτό το περιβάλλον και εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών, ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα τον Έβρο, για να παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή, συνοδεία μεγάλου κυβερνητικού κλιμακίου. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στην Ορεστιάδα, ενώ τον πρωθυπουργό συνοδεύουν Κυριάκος Πιερακακης, Χρήστος Σταϊκουρας, Τάκης Θεοδωρικάκος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Λίνα Μενδώνη Νίκος Παναγιώτοπουλος, Σοφία Ζαχαράκη, Κώστας Τσιάρας, Άκης Σκέρτσος, Νίκος Παπαθανάσης, Γιάννης Κεφαλογιαννης, Χρήστος Τριαντόπουλος, Θανάσης Κοντογεωργης και Κώστας Γκιουλέκας. Μαζί τους και οι γενικοί γραμματείς Στάθης Σταθόπουλος , Νίκος Παπαϊωάννου, Βαγγέλης Γκουντουφας, Βαγγέλης Κυριαζοπουλος ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί νωρίτερα σχολείο στο Τυχερό Έβρου, ενώ αρκετοί υπουργοί θα έχουν στη συνέχεια επαφή με κομματικά στελέχη του νομού Έβρου.